събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    24934 прочитания

    Александър Милев, Proxiad Health Tech: Стартираме с амбиции за иновативни решения и разрастващ се екип

    Научете повече за дейността, проектите и плановете на новото дружество на Proxiad SEE, специализирано в сферата на здравеопазването
    28 февруари 2024, 09:40 a+ a- a

    Александър Милев – Изпълнителен Директор на Proxiad Health Tech, част от Proxiad SEE. Снимка: Proxiad SEE

    През януари 2024 като част от технологичната компания Proxiad SEE в България стартира новото дружество Proxiad Health Tech. Екип от български ИТ специалисти и биомедицински инженери вече работи по различни проекти в сферата на здравеопазването. Целите на компанията са през тази година да привлече нови клиенти и да разшири още повече експертизата си и екипите в това направление.

    Как се стигна до решението за старта на Proxiad Health Tech, какъв тип специалисти ще търси за екипите си и какво ново предстои? Повече за новото дружество и плановете за развитие в България пред Economy.bg разказва Александър Милев – Изпълнителен Директор на Proxiad Health Tech, част от Proxiad SEE.

    Г-н Милев, защо Proxiad реши да разшири дейността си в областта на здравеопазването и как се стигна до създаването на новото дружество Proxiad Health Tech?
    В последните години здравеопазването влезе в много динамичен режим на дигитализация. Новите технологии и изкуственият интелект допринесоха допълнително към развитието на сектора, което доведе и до редица наши продукти и иновации. Партньорството с няколко клиенти в областта ни даде възможност да наблюдаваме отблизо последните тенденции в медицината и да придобием нишови знания. Растящата необходимост от експертизата, с която разполагаме, ни доведе до решението да разширим досегашната си дейност и да предприемем следващата стъпка към откриването на специализирано дружество, което е фокусирано върху тези нужди. Така в началото на 2024 г. създадохме Proxiad Health Tech.

    Снимка: Proxiad SEE

    Как оперира Proxiad Health Tech и каква ще е основната дейност на компанията?
    Proxiad Health Tech обхваща пет ключови елемента, които предоставят една цялостна услуга за компаниите от сектора на здравеопазването: дългогодишна експертиза в разработката на софтуерни продукти; квалифицирани специалисти с комбинирано техническо и медицинско образование; професионален опит в работата с медицински устройства; солидни познания в сектор здравеопазване и сертификация за работа и търговия с медицинско оборудване. Това ни дава конкурентно предимство като една от малкото компании, предоставящи съчетание от всички тези дейности на едно място.

    Колко и какви хора работят в Proxiad Health Tech? Какви са плановете Ви за разрастване на екипа до края на годината?
    Настоящата ни дейност се състои от 35 души, които имат широка експертиза и обслужват различни отдели и подразделения към нашите клиенти. Ролите, които извършват оперативната дейност, са Biomedical Engineers, Validation & Verification Engineers, Angular, .NET, C++, Full Stack Developers, Quality Assurance, Azure Cloud Ops, DevOps, UI/UX Designers, Tech Leads and Delivery Managers. Този опит ни позволява да предоставяме специализирани услуги и да отговаряме на специфичните нужди на пазара. 

    Плановете ни до края на годината са да разширим екипа с 20%, като това ще бъде постигнато чрез комбинация от растеж на съществуващите ни проекти и стартиране на нови инициативи с компании от пазара. Като новооткрито дружество ще имаме и силен фокус върху позиционирането на новия бранд и различни маркетинг инициативи в Европа и Северна Америка.

    Снимка: Proxiad SEE

    Има ли достатъчно добре подготвени биомедицински инженери в България? Планирате ли обучения за новоприсъединилите се колеги?
    Ако говорим за нуждите на нашата организация и клиентите, с които работим, имаме достатъчно и добре подготвени биомедицински инженери на този етап. Погледнато в мащаб, няма значителен брой хора с подобна експертиза, тъй като тя е много нишова. Това е и една от ролите, която ни отличава и ни дава предимство. По тази причина плановете ни в бъдеще са да организираме академия, която да ни позволи да развиваме подобен тип таланти вътрешно в организацията. 

    Кои са първите проекти, които Proxiad Health Tech вече реализира или планира да започне?
    Проектите, по които работим в Health Tech индустрията, са много интересни и това, което ни мотивира най-много, е, че те имат голяма добавена стойност за здравето на хората. 

    Един от тях е свързан с опростяването на големия поток от медицински данни, което помага на медицинските лица да получат съдържателна и агрегирана информация от тях. Елементите, по които работим, са разработване на комуникационните драйвери за медицинските устройства, разработка на решенията за анализ на потоците от данни и тестване на комуникационните модули. 

    Друг проект, по който работим, е свързан с подобряването на клиничния надзор чрез осигуряване на наблюдение в различни здравни заведения в реално време. Той обединява подробни данни от всички свързани устройства, като предлага цялостен поглед върху състоянието на пациента и позволява персонализирани нотификации. Това играе решаваща роля за преодоляване на претоварването в сложни болнични среди, като предоставя на здравните екипи достоверни и своевременни показатели за пациентите по време на транспортирането им. Резултат от което е вземането на информирани решения.

    Имаме разработки и за управление на медицински данни, събрани от различни медицински устройства, прикрепени към пациенти в стотици болници. Тук нашите екипи създават модул, който отговаря за обработката на тези данни. Той има за цел да подобри грижите за пациентите, да повиши ефективността на болниците и да предостави на доставчиците на здравни услуги достъп в реално време до критична медицинска информация.

    Цялата развойна дейност и тестването на оборудването се извършват в офисите на Proxiad SEE.

    Планирате ли разширяване на дейността с нови проекти и клиенти и в какви сфери?
    Това е основната цел за създаването на Proxiad Health Tech. Нашата стратегия е да продължим да надграждаме настоящата ни експертиза и да добавяме нова в различни технологични сфери на здравеопазването. Основен фокус запазваме върху медицински устройства и обработката на данни, свързани с тях; телемедицина; дигитални инструменти, които обработват здравна информация безопасно и конфиденциално; дигитални платформи, включващи медицински решения и услуги; обработка и анализ на здравни данни и други.

    Снимка: Proxiad SEE

    Какви са дългосрочните планове за развитие на Proxiad Health Tech в България?
    Целите, които сме си поставили в дългосрочен план, са да установим Proxiad Health Tech като хъб с широкообхватна експертиза в сферата на здравеопазването, предоставяща завършена и цялостна услуга, покриваща индивидуалните нужди на компаниите в сектора. Готови сме да поемем предизвикателствата пред нас и да създадем партньорства, които да положат основата за нови продукти и иновативни решения.

    Вижте пофила и актуалните позиции за работа на Proxiad Bulgaria в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години