четвъртък, 08 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2713 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Validation & Verification Enginener в Proxiad?

  За професията разказват Красимир Спасов и Светлин Иванов, които отговарят за качеството на медицинските драйвъри, които V&V отделът на компанията разработва
  11 април 2022, 15:34 a+ a- a

  Красимир Спасов (вляво) и Светлин Иванов - Validation & Verification инженери в софтуерната компания Proxiad. Снимка: Proxiad

  Красимир Спасов и Светлин Иванов са Validation & Verification инженери в българския офис на софтуерната компания Proxiad. Красимир е завършил бакалавърска степен по физика с професия „физик“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а Светлин - магистратура по комуникационна техника и технологии в ТУ София. 

  Към Proxiad се присъединяват преди около година. Като част от Validation & Verification екипа Красимир и Светлин отговарят за качеството на драйвъри за медицински устройства и медицински софтуер, използван  от здравни работници с цел по-добро лечение на пациенти. Свързахме се с тях, за да ни разкажат повече за тази интересна и специфична за ИТ пазара в България позиция.

  „Validation & Verification инженер е специфична и отговорна професия, но ако човек има желание за знания и развитие, се научава“, казва Красимир. Снимка: Proxiad

  Как стартира кариеарата ви и как навлязохте в ИТ сектора?
  Красимир: Първоначално работех като Support Engineer за различни компании и в един момент осъзнах, че не искам да помагам на хората да намерят заобиколно решение на проблемите в софтуера или хардуера, които ползват, а искам да ги откривам на по-ранен етап. Започнах да се интересувам от цикъла на изграждане и пускане в експлоатация на софтуерни приложения и хардуер и разбрах, че за качеството отговаря инженерът по качество (QA). Реших, че искам да помагам за предотвратяването на проблемите, а не намирането на решения впоследствие, и започнах да се развивам като quality assurance специалист.

  Светлин: Започнах още докато учех, в сфера, различна от настоящата - като сервизен инженер на компютърна и комуникационна техника. В ИТ бранша влязох почти на шега през 2012 година като Support Engineer и ето че вече 10 години съм тук. Преминал съм през QA, System, Requirements и сега Validation & Verification Engineer позиции.

  „В ИТ бранша влязох почти на шега през 2012 като Support Engineer и ето че вече 10 години съм тук“, споделя Светлин. Снимка: Proxiad

  Какви са основните на Validation & Verification инженера? 
  Красимир: Като част от V&V екипа отговаряме за качеството на медицинските драйвъри, които отделът разработва и реализира на пазара. Със Светлин правим анализ на изискванията, които клиентите на компанията имат, и изготвяме тестова стратегия и тестови план, като стратегията се съгласува с екипа, за да може всички да са запознати какво и как ще се тества и валидира. 

  След това изпълняваме ръчни и автоматични тестове, които включват реални устройства и симулиране на различни състояния на пациенти в добро или влошено здраве. Например може да тестваме дали работи правилно респиратор в ситуация с пациент със затруднено дишане и нужда от обдишване, или пък монитор на пациент с високо кръвно налягане и нужда от следене на показатели.

  Информираме екипа, когато има проблеми, свързани с драйвъра или работата на устройството. Съобщаваме бъгове, които се описват детайлно, за да могат колегите да ги открият и отстранят своевременно. Впоследствие правим проверка дали проблемите са оправени, както и дали не са внесени нови грешки на други места след оправянето им.

  За да бъде всичко изрядно, подготвяме документация, в която описваме, че всички тестове са преминали безпроблемно, с кои медицински устройства е тествано и коя е версията на устройствата и техния софтуер. Описваме също какви тестови системи и среди са използвани, какви симулационни данни и как са създадени.

  Офисът на Proxiad. Снимка: Proxiad

  По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  Красимир: Всички проекти, по които работим в екипа, са свързани с драйвъри за медицински устройства и медицински софтуер, използван  от здравни работници с цел по-добро лечение на пациенти. Като изключим Validation & Verification инженерите, каквито сме ние със Светлин, в екипа има още 3 типа специалисти, с които работим.

  Ръководител проект – това са хората, които събират първоначалните изисквания от крайния клиент. Те се свързват  с производителя на медицински устройства, за които крайният клиент иска да създаде драйвър и искат информация за това как устройството работи и дали може да бъде предоставяно с цел тестване. Тези хора също така отговарят за определяне на времевите рамки на база натовареността на другите членове в екипа.

  Биоинженерите  – те отговарят за оформянето на медицинската информация и това всички протоколи и документи, предоставени от производителите на медицински устройства, да бъдат представени  в разбираем за програмистите език. 

  Програмистите - те обработват и анализират изискванията на крайните клиенти и предоставената информация от биоинженерите и създават самия драйвър, който може да управлява медицинското устройство и да събира най-важните данни от него. Спрямо тези данни медицинските лица могат да поставят правилна диагноза и адекватно лечение на пациентите. 

  Как типично протича един работен ден?
  Красимир: Започва с разходка с двете ми кучета сред природата, което ме зарежда с енергия за целия ден. Работният ден преминава в запознаване с различни документи описващи работата на медицинското устройство, подготовка за тестването, изготвяне на тестовата стратегия и тестовия план, както и реалното тестване на предоставения драйвър върху медицински устройства. Ако намерим проблеми, те се обсъждат с други колеги, за да се създаде план как да се отстранят. Всеки проблем се разисква и се определя рискът за пациентите. Пишем репорти за изпълнените тестове, които удостоверяват, че работата на тествания драйвер е сигурна и не представлява риск за пациентите.

  Красимир с двете си кучета. Снимка: Личен архив

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Красимир: На първо място, бих казал внимание към детайлите и критично мислене. В повечето случаи нашата работа се свързва със съобщаване на проблеми и в резултат потенциални забавяния в предвидените срокове. Затова са ти нужни добри комуникационни  и дипломатични умения, защото трябва да представяш и успешно да аргументираш позицията си пред другите колеги, а понякога пред крайни клиенти или производители на медицински устройства.

  Човек трябва да е добре запознат с обработката на база данни, защото има различни видове изходящи данни, подавани от медицинските устройства: HL7, XML, JSON, CLBS, LBS, съответно и различни видове възможности за комуникация между медицински устройства и софтуерните приложения. Изискват се и мрежови знания, с тях V&V инженера успява да конфигурира тестовата си постановка и се предпазва от проблеми при мрежовото свързване при изпълнение на дадени тестове. Трябва да отбележа, че това е специфична и отговорна професия, но ако човек има желание за знания и развитие, се научава. 

  Офисът на Proxiad. Снимка: Proxiad

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Красимир: С няколко думи, много четене. Клиничният софтуерен и хардуерен сектор са супердинамични и човек трябва да може да обработи и разбере за кратко време нови наредби, закони, регулации или стандарти. Понякога при тестването може изискванията да са в разрез с някоя държавна или местна регулация, тогава трябва да се направи оценка и да се отчете този проблем на много ранен етап с цел превенция на бъдещи по-големи законови проблеми и загуби. За съжаление поради специфичността на сектора, в който работим, няма много безплатни курсове и знания, но в Proxiad ни осигуряват регулярни обучения за повишаване на квалификацията на всички членове на екипа. 

  Едно от хобитата на Светлин е да пише. През април предстои да излезе от печат дебютната му стихосбирка „Кутия за блус“. Снимка: Личен архив

  Какви са възможностите за развитие?
  Красимир: Както при всяка IT професия човек започва от Junior ниво, което е натоварено с много учене и с по-малко отговорности. С нарастването на знанията и квалификацията може да стане Senior, Lead, а защо не и V&V Manager и да отговаря за целият екип. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Светлин: Както при всяка друга длъжност свързана с осигуряване на качество, присъстват известни противоречия. От една страна, трябва да няма пропуснати дефекти. От друга страна, не трябва да се отнема много време за тестване, тъй като тестовата фаза е в края на проекта и обикновено ако всеки предишен етап е консумирал повече време, това рефлектира върху нас. Крайните срокове е много трудно да бъдат преместени. Та, бих казал, че заблудата е, че V&V инженерът бави процеса. Или пречи. 

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Красимир: Обичам да прекарвам време със семейството си и двете ни кучета. Обичам да пътувам и когато имам време, да се виждам с приятели. Обичам да чета както художествена, така и техническа литература. Ако ми остане време, играя видео игри. 

  Светлин: Чета, слушам музика, срещам се с приятели. Пътувам, когато мога. Опитвам се да отделям време за хобитата си, едно от които е да пиша. Всъщност преди няколко месеца излезе от печат дебютната ми стихосбирка „Кутия за блус“. Официалната премиера ще в края на април.

  По какви проекти работи Proxiad в България вижте тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Proxiad Bulgaria в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Delta Source?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?
  HR JOBS in BG: Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като експерт по анализи и търговия с електрическа енергия в EVN?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в GfK Bulgaria?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш кaто мениджър на програмисти в GfK?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 9 часа
  преди 10 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 11 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 12 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 16 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт