събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4822 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Validation & Verification Enginener в Proxiad?

  За професията разказват Красимир Спасов и Светлин Иванов, които отговарят за качеството на медицинските драйвъри, които V&V отделът на компанията разработва
  11 април 2022, 15:34 a+ a- a

  Красимир Спасов (вляво) и Светлин Иванов - Validation & Verification инженери в софтуерната компания Proxiad. Снимка: Proxiad

  Красимир Спасов и Светлин Иванов са Validation & Verification инженери в българския офис на софтуерната компания Proxiad. Красимир е завършил бакалавърска степен по физика с професия „физик“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а Светлин - магистратура по комуникационна техника и технологии в ТУ София. 

  Към Proxiad се присъединяват преди около година. Като част от Validation & Verification екипа Красимир и Светлин отговарят за качеството на драйвъри за медицински устройства и медицински софтуер, използван  от здравни работници с цел по-добро лечение на пациенти. Свързахме се с тях, за да ни разкажат повече за тази интересна и специфична за ИТ пазара в България позиция.

  „Validation & Verification инженер е специфична и отговорна професия, но ако човек има желание за знания и развитие, се научава“, казва Красимир. Снимка: Proxiad

  Как стартира кариеарата ви и как навлязохте в ИТ сектора?
  Красимир: Първоначално работех като Support Engineer за различни компании и в един момент осъзнах, че не искам да помагам на хората да намерят заобиколно решение на проблемите в софтуера или хардуера, които ползват, а искам да ги откривам на по-ранен етап. Започнах да се интересувам от цикъла на изграждане и пускане в експлоатация на софтуерни приложения и хардуер и разбрах, че за качеството отговаря инженерът по качество (QA). Реших, че искам да помагам за предотвратяването на проблемите, а не намирането на решения впоследствие, и започнах да се развивам като quality assurance специалист.

  Светлин: Започнах още докато учех, в сфера, различна от настоящата - като сервизен инженер на компютърна и комуникационна техника. В ИТ бранша влязох почти на шега през 2012 година като Support Engineer и ето че вече 10 години съм тук. Преминал съм през QA, System, Requirements и сега Validation & Verification Engineer позиции.

  „В ИТ бранша влязох почти на шега през 2012 като Support Engineer и ето че вече 10 години съм тук“, споделя Светлин. Снимка: Proxiad

  Какви са основните на Validation & Verification инженера? 
  Красимир: Като част от V&V екипа отговаряме за качеството на медицинските драйвъри, които отделът разработва и реализира на пазара. Със Светлин правим анализ на изискванията, които клиентите на компанията имат, и изготвяме тестова стратегия и тестови план, като стратегията се съгласува с екипа, за да може всички да са запознати какво и как ще се тества и валидира. 

  След това изпълняваме ръчни и автоматични тестове, които включват реални устройства и симулиране на различни състояния на пациенти в добро или влошено здраве. Например може да тестваме дали работи правилно респиратор в ситуация с пациент със затруднено дишане и нужда от обдишване, или пък монитор на пациент с високо кръвно налягане и нужда от следене на показатели.

  Информираме екипа, когато има проблеми, свързани с драйвъра или работата на устройството. Съобщаваме бъгове, които се описват детайлно, за да могат колегите да ги открият и отстранят своевременно. Впоследствие правим проверка дали проблемите са оправени, както и дали не са внесени нови грешки на други места след оправянето им.

  За да бъде всичко изрядно, подготвяме документация, в която описваме, че всички тестове са преминали безпроблемно, с кои медицински устройства е тествано и коя е версията на устройствата и техния софтуер. Описваме също какви тестови системи и среди са използвани, какви симулационни данни и как са създадени.

  Офисът на Proxiad. Снимка: Proxiad

  По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  Красимир: Всички проекти, по които работим в екипа, са свързани с драйвъри за медицински устройства и медицински софтуер, използван  от здравни работници с цел по-добро лечение на пациенти. Като изключим Validation & Verification инженерите, каквито сме ние със Светлин, в екипа има още 3 типа специалисти, с които работим.

  Ръководител проект – това са хората, които събират първоначалните изисквания от крайния клиент. Те се свързват  с производителя на медицински устройства, за които крайният клиент иска да създаде драйвър и искат информация за това как устройството работи и дали може да бъде предоставяно с цел тестване. Тези хора също така отговарят за определяне на времевите рамки на база натовареността на другите членове в екипа.

  Биоинженерите  – те отговарят за оформянето на медицинската информация и това всички протоколи и документи, предоставени от производителите на медицински устройства, да бъдат представени  в разбираем за програмистите език. 

  Програмистите - те обработват и анализират изискванията на крайните клиенти и предоставената информация от биоинженерите и създават самия драйвър, който може да управлява медицинското устройство и да събира най-важните данни от него. Спрямо тези данни медицинските лица могат да поставят правилна диагноза и адекватно лечение на пациентите. 

  Как типично протича един работен ден?
  Красимир: Започва с разходка с двете ми кучета сред природата, което ме зарежда с енергия за целия ден. Работният ден преминава в запознаване с различни документи описващи работата на медицинското устройство, подготовка за тестването, изготвяне на тестовата стратегия и тестовия план, както и реалното тестване на предоставения драйвър върху медицински устройства. Ако намерим проблеми, те се обсъждат с други колеги, за да се създаде план как да се отстранят. Всеки проблем се разисква и се определя рискът за пациентите. Пишем репорти за изпълнените тестове, които удостоверяват, че работата на тествания драйвер е сигурна и не представлява риск за пациентите.

  Красимир с двете си кучета. Снимка: Личен архив

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Красимир: На първо място, бих казал внимание към детайлите и критично мислене. В повечето случаи нашата работа се свързва със съобщаване на проблеми и в резултат потенциални забавяния в предвидените срокове. Затова са ти нужни добри комуникационни  и дипломатични умения, защото трябва да представяш и успешно да аргументираш позицията си пред другите колеги, а понякога пред крайни клиенти или производители на медицински устройства.

  Човек трябва да е добре запознат с обработката на база данни, защото има различни видове изходящи данни, подавани от медицинските устройства: HL7, XML, JSON, CLBS, LBS, съответно и различни видове възможности за комуникация между медицински устройства и софтуерните приложения. Изискват се и мрежови знания, с тях V&V инженера успява да конфигурира тестовата си постановка и се предпазва от проблеми при мрежовото свързване при изпълнение на дадени тестове. Трябва да отбележа, че това е специфична и отговорна професия, но ако човек има желание за знания и развитие, се научава. 

  Офисът на Proxiad. Снимка: Proxiad

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Красимир: С няколко думи, много четене. Клиничният софтуерен и хардуерен сектор са супердинамични и човек трябва да може да обработи и разбере за кратко време нови наредби, закони, регулации или стандарти. Понякога при тестването може изискванията да са в разрез с някоя държавна или местна регулация, тогава трябва да се направи оценка и да се отчете този проблем на много ранен етап с цел превенция на бъдещи по-големи законови проблеми и загуби. За съжаление поради специфичността на сектора, в който работим, няма много безплатни курсове и знания, но в Proxiad ни осигуряват регулярни обучения за повишаване на квалификацията на всички членове на екипа. 

  Едно от хобитата на Светлин е да пише. През април предстои да излезе от печат дебютната му стихосбирка „Кутия за блус“. Снимка: Личен архив

  Какви са възможностите за развитие?
  Красимир: Както при всяка IT професия човек започва от Junior ниво, което е натоварено с много учене и с по-малко отговорности. С нарастването на знанията и квалификацията може да стане Senior, Lead, а защо не и V&V Manager и да отговаря за целият екип. 

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Светлин: Както при всяка друга длъжност свързана с осигуряване на качество, присъстват известни противоречия. От една страна, трябва да няма пропуснати дефекти. От друга страна, не трябва да се отнема много време за тестване, тъй като тестовата фаза е в края на проекта и обикновено ако всеки предишен етап е консумирал повече време, това рефлектира върху нас. Крайните срокове е много трудно да бъдат преместени. Та, бих казал, че заблудата е, че V&V инженерът бави процеса. Или пречи. 

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Красимир: Обичам да прекарвам време със семейството си и двете ни кучета. Обичам да пътувам и когато имам време, да се виждам с приятели. Обичам да чета както художествена, така и техническа литература. Ако ми остане време, играя видео игри. 

  Светлин: Чета, слушам музика, срещам се с приятели. Пътувам, когато мога. Опитвам се да отделям време за хобитата си, едно от които е да пиша. Всъщност преди няколко месеца излезе от печат дебютната ми стихосбирка „Кутия за блус“. Официалната премиера ще в края на април.

  По какви проекти работи Proxiad в България вижте тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Proxiad Bulgaria в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Delta Source?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?
  HR JOBS in BG: Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като експерт по анализи и търговия с електрическа енергия в EVN?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в GfK Bulgaria?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш кaто мениджър на програмисти в GfK?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 9 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 9 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 9 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 10 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 13 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI