вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3940 прочитания

  Най-щастливите европейци са...

  И къде се подрежда България в класацията по щастие на британската национална статистика?
  19 юни 2014, 15:18 a+ a- a

  Скандинавките народи може и да плащат едни от най-високите данъци, но също така са и най-щастливите в Европа според последните данни на британската национална статистика, публикувани от EU Observer. Девет от всеки десет души в Дания и Финландия описват себе си като щастливи и удовлетворени от живота си. За сравнение средният процент за ЕС е 69%.

  В другия край на скалата са българите. Само 38% от тях са доволни от своя живот. Българите са на дъното и в класацията по удовлетвореност от семейния и социалния си живот. Те са и хората, които най-вероятно не биха участвали в никакъв вид спортно занимание.

  Само 12% от запитаните българи са спортували през последната седмица. Това е 6 пъти по-малко от финландците. Същото съотношение се наблюдава и що се отнася до това дали животът си заслужава.

  Що се отнася до здравето, хората в Малта и Швеция се радват на добро здраве до 71-2-годишна възраст. Средната възраст, до която европейците са здрави е 61 години. При чувството за общност нещата също са доста различни. Докато само 58% от германците твърдят, че имат топли взаимоотношения със съседите си, това важи за 80% от румънците и хората, живеещи в Кипър.

  Проучването се базира на данни от Евростат, Европейското проучване за качество на живота, Евробарометър, програмата за оценка на международни студенти и World Gallup Poll. То подрежда 41 отделни показателя за просперитет, включително здраве, лично богатство, заетост и комфорт на мястото, където живеят хората.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 минути
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
  преди 38 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 20 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000