понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3264 прочитания

    Управление в ера на умни машини

    Как прогресът на изкуствения интелект променя ролята на висшия мениджмънт?
    11 септември 2014, 14:00 a+ a- a

    През последните години наблюдаваме как определени роли и дори цели професии замират в резултат на напредъка на технологиите и автоматизацията на процесите. И докато машините заместват много оперативни дейности, то следва да се запитаме: Може ли софтуерът да измести отговорностите на висшите мениджъри по върховете на съвременните корпорации? Що се касае до някои ситуации, като например намиране на решения на проблеми, софтуерът вече превъзхожда дори и най-добрите мениджъри. Съзнаването кога да използваш своите собствени знания и опит и кога да ги пренебрегнеш се превръща в ключово управленско умение. 

    Висшите мениджъри все още са далеч от „излизане от употреба“, но тяхната роля вече далеч няма да е същата. Докато прогресът на изкуствения интелект продължава с пълна сила, топ ръководителите ще бъдат нагърбени с изграждането на такъв тип иновативни организационни форми, които да осигурят таланти, налични онлайн по цял свят. Тези топ мениджърите трябва да обърнат внимание на своите творчески способности, лидерски умения  и стратегическо мислене. 

    В интервю за McKinsey Quarterly Ерик Бринйолфсон и Андрю Макафий, учени от MIT и автори на книгата The Second Machine Age, обясняват влиянието на новите технологии и умните машини върху корпорациите и управлението на бизнеса. 

    Индустриалната революция (първата машинна ера) направи възможно надхвърлянето на физическите възможности на човека, сега е наред умственият капацитет. Развитието на изкуствения интелект и глобалната свързаност на световния талант по цял свят се неща, които стоят в основата на втората машинна ера. Компаниите вече могат да привличат най-умните хора в света, които да им помагат за решаване на проблемите и предизвикателствата, пред които се изправят. Вече не става дума за местен запас от таланти, а за глобален. И мениджърите, които обръщат гръб на тези реалности, ще продължават да стоят на стартовата линия, вместо да правят крачка напред към прогрес. 

    Вижте интервюто с Бринйолфсон и Макафий:

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 5 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 8 часа
    преди 11 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата