понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3302 прочитания

  Управление в ера на умни машини

  Как прогресът на изкуствения интелект променя ролята на висшия мениджмънт?
  11 септември 2014, 14:00 a+ a- a

  През последните години наблюдаваме как определени роли и дори цели професии замират в резултат на напредъка на технологиите и автоматизацията на процесите. И докато машините заместват много оперативни дейности, то следва да се запитаме: Може ли софтуерът да измести отговорностите на висшите мениджъри по върховете на съвременните корпорации? Що се касае до някои ситуации, като например намиране на решения на проблеми, софтуерът вече превъзхожда дори и най-добрите мениджъри. Съзнаването кога да използваш своите собствени знания и опит и кога да ги пренебрегнеш се превръща в ключово управленско умение. 

  Висшите мениджъри все още са далеч от „излизане от употреба“, но тяхната роля вече далеч няма да е същата. Докато прогресът на изкуствения интелект продължава с пълна сила, топ ръководителите ще бъдат нагърбени с изграждането на такъв тип иновативни организационни форми, които да осигурят таланти, налични онлайн по цял свят. Тези топ мениджърите трябва да обърнат внимание на своите творчески способности, лидерски умения  и стратегическо мислене. 

  В интервю за McKinsey Quarterly Ерик Бринйолфсон и Андрю Макафий, учени от MIT и автори на книгата The Second Machine Age, обясняват влиянието на новите технологии и умните машини върху корпорациите и управлението на бизнеса. 

  Индустриалната революция (първата машинна ера) направи възможно надхвърлянето на физическите възможности на човека, сега е наред умственият капацитет. Развитието на изкуствения интелект и глобалната свързаност на световния талант по цял свят се неща, които стоят в основата на втората машинна ера. Компаниите вече могат да привличат най-умните хора в света, които да им помагат за решаване на проблемите и предизвикателствата, пред които се изправят. Вече не става дума за местен запас от таланти, а за глобален. И мениджърите, които обръщат гръб на тези реалности, ще продължават да стоят на стартовата линия, вместо да правят крачка напред към прогрес. 

  Вижте интервюто с Бринйолфсон и Макафий:

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 36 минути
  Гърция въвежда 6-дневна работна седмица
  Промяната влиза в сила от 1 юли
  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева