вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2690 прочитания

  На Запад – по-щастливи на старини, на Изток – щастието намалява с възрастта

  Вижте какво още установи британско проучване
  07 ноември 2014, 14:53 a+ a- a

  Чувството на удовлетвореност от живота следва предвидима крива в зависимост от това къде живеят хората. Това установи проучване на University College London, публикувано в списание Lancet и цитирано от BBC.

  В страни, като Великобритания и САЩ, хората са най-нещастни на средна възраст, след което с напредването на възрастта чувството на удовлетвореност отново започва да се повишава.

  В Африка усещането за щастието е ниско почти през целия живот, а в Източна Европа, страните от бившия Съветски съюз и Латинска Америка щастието намалява с напредването на възрастта.

  Причините за подобен феномен са многобройни и комплексни, но според един от авторите на проучването - професор Андрю Стептоу от University College London, има няколко възможни обяснения, които трябва да се имат предвид.

  Учените използвали данни за 4 години от проучвания на Gallup в повече от 160 страни. Освен физическото здраве, учените са взели предвид и 3 фактора за благосъстояние: доколко хората са доволни от живота си; чувства и настроения като щастие, тъга и гняв; оценки за смисъла и целта на живота.

  Фактът, че страните от бившия съветски блок са по-нещастни на старини от западните, изследователите обясняват и с икономическите и социални условия, които поставят възрастните хора там в по-неизгодно положение.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис