понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4482 прочитания

    Не ми пипай мрежата

    Защо правителствата все повече се опитват да сложат ръка върху Интернет?
    20 април 2012, 09:42 a+ a- a

    Интернет и контрол. Ако допреди десетилетие двете понятия бяха взаимоизключващи се, днес тенденцията е към все по-засилваща се регулация в мрежата. Властите искат да ограничат едно от основните предимства на виртуалното пространство – свободата, която то предлага.

    Ако досега Интернет се развиваше сравнително хаотично, управляван от няколко неправителствени организации, то напоследък все повече страни надават глас за засилване на контрола и надзора в мрежата, отбелязва Economist в статия, посветена на бъдещето на Интернет.

    Правителствата смятат, че Интернет е станал твърде важен – икономически и политически, за да бъде оставен да се развива извън техния контрол. И наистина благодарение на интернет станахме свидетели на Арабската пролет, на изтичане на огромно количество американски секретни дипломатически грами, на процъфтяване на киберпрестъпността.

    Световната мрежа обаче е и важен двигател на икономическия растеж. В богатите страни интернет е генерирал 10% от БВП през последните 15 години, показват данни на международната консултантска компания McKinsey. Мрежата насърчава и иновациите.

    Властите обаче предпочитат да имат последната дума, когато става дума за толкова важно политическо и икономическо оръжие. Китай и Русия предлагат да се въведе „Международен кодекс за управление на сигурността на информацията”, което практически е опит да се засили ролята на правителствата, коментира Economist.

    Индия, Бразилия и Южна Африка пък призовават за създаването на „нов глобален орган” за контрол над мрежата. Други страни настояват Международният телекомуникационен съюз (МТС) – орган на ООН, да получи надзорни функции. Западът иска гласът му да се чува по-силно в ICANN – организацията, която отговаря за разпределението на домейните в интернет.

    Конкретно властите искат да имат възможността да налагат вето върху противоречиви нови домейни като .jesus, .gay и .tibet. Те останаха недоволни от пускането в продажба през септември миналата година на домейна .ххх, защото смятат, че по този начин се легитимира порнографията.

    Очевидно съзнавайки потенциала на Интернет, властите ще продължат с опитите за контрол над мрежата. Той обаче трябва да е ограничен до защита на интересите на гражданите, защото в противен случай дългата ръка на държавата може да задуши напълно мрежата, подчертава в заключение Economist.

    Свободата и контрола в киберпространството обсъжда в лекция на TED Global и Ребека Маккинън, старши експерт в New America Foundation.

    Вижте:


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата