понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  16263 прочитания

  Кои ще са най-важните умения през 2020?

  Вижте какво прогнозират от Световния икономически форум
  20 януари 2016, 13:14 a+ a- a

  В следващите 5 години технологичният напредък ще промени из основи начина, по който работим и живеем. „Овладяване на четвъртата индустриална революция, предизвикана от бързите иновации в редица области, е главната тема, която ще дискутират участниците в Световния икономически форум, който започна днес, 20 януари 2016, в швейцарския град Давос.

  Роботите ще са част от ежедневието ни, по улиците ще се движат безпилотни автомобили, ще видим все повече приложения на изкуствения интелект и машинното обучение, ще използваме невиждани до сега материали, създадени с 3D печат, биотехнологиите и геномиката също ще променят живота ни и начина, по който работим. Някои професии напълно ще изчезнат, но ще се появят други, които дори не съществуват днес.

  Какви умения ще са нужни на работната сила на бъдещето, за да бъде адекватна на тези промени?  Нов доклад на Световния икономически форум, озаглавен „Бъдещето на работата“ дава отговор на този въпрос.  

  Ето как изглеждат най-важните 10 умения за 2020 и какви бяха през 2015:

  Оказва се, че определени умения ще стават все по-важни за успешна реализация на пазара на труда в бъдеще. Така например креативността ще става все по-ценно умение предвид конкуренцията на хората с роботите на пазара на труда и факта, че това е едно от уменията, които машините не притежават. А докато способността за преговори и гъвкавостта са високо ценени умения днес, то през 2020 ще имат все по-малко значение. Защото машините, които имат достъп до маса от данни, ще започнат да вземат решения вместо нас. Според друго проучване на Световния икономически форум хората очакват до 2026 машини с изкуствен интелект да станат част от борда на директорите на компаниите.  

  Активното слушане, смятано за основно умение днес, ще изчезне напълно от топ 10 през 2020. А емоционалната интелигентност, която не присъства в топ 10 днес, ще се превърне в едно от най-важните умения в бъдеще. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева