четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3733 прочитания

    Началото на края на Саркози?

    Социалистът Франсоа Оланд победи с малка преднина на първи тур на президентските избори във Франция
    23 април 2012, 10:16 a+ a- a

    Нощ на изненадите във Франция. Социалистът Франсоа Оланд изпревари настоящия държавен глава Никола Саркози на първия тур на президентските избори. Преднината му е минимална (за Оланд са гласували 28.6% от французите срещу 27.1% за Саркози), но знакова, коментират анализатори. Това е първият път в историята на Франция, при който президентът с изтичащ мандат не води на първия кръг от изборите.

    Втората и по-шокираща изненада се оказа рекордния процент подкрепа за кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен. Тя спечели одобрението на 18% от французите. Това е най-впечатляващият резултат на крайнодесен кандидат в политическата история на Франция.

    Предишният рекорд за крайната десница на президентски избори бе през 2002, когато баща й Жан-Мари льо Пен изненадващо получи почти 17 на сто от гласовете и се класира за втори тур с тогавашния президент Жак Ширак.

    Именно крайнодесните гласоподаватели могат да решат изхода от спора за следващ президент на Франция, коментира агенция Reuters.

    Третата изненада се оказа високата избирателна активност от 80%. Според Reuters надпреварата е била мотивирана предимно от факта, че избирателите не харесват показния управленски стил на Саркози и неспособността му да се справи с безработицата, а не толкова от политическите му различия с опонента социалист Оланд.

    След пет години начело на петата най-голяма икономика в света, ядрена сила и член на Съвета за сигурност на ООН, Саркози може да последва пътя на още 10 лидери на страни – членки на еврозоната, които загубиха постовете си от началото на кризата през 2009. Ако иска да победи на втория тур на 6 май, той ще трябва да привлече на своя страна крайнодесните гласоподаватели.

    57-годишният Оланд, на който социолозите предричат победа на втори тур с между 53 и 56%, обеща да върне Европа към икономически растеж и заетост. Сред най-ярките му обещания обаче е предложението му да се облагат със 75% доходите на всички, които печелят над 1 милиона евро годишно.

    Независимо кой ще седне в президентското кресло след 6 май обаче, ще трябва да наложи още по-строги мерки за икономии, отколкото е дръзнал да признае в предизборната си кампания, орязвайки публичните разходи и вдигайки данъците, за да намали бюджетния дефицит, коментират финансови анализатори, цитирани от Reuters.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    преди 12 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 13 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 17 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване