вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4952 прочитания

    Виртуален аквариум ще сканира пътниците на летището в Дубай

    Технологията премахва нуждата от гишета за паспортен контрол
    13 октомври 2017, 09:54 a+ a- a

    Пътниците, преминаващи през летището в Дубай, вече няма да се налага да се редят на опашки за електронни гишета за паспортен контрол. Вместо това те ще преминават през тунел, който ще сканира лицата им. Съоръжението е дегизирано като виртуален аквариум и събира биометрични данни, като формите на лицето и чертите на ириса, докато пътниците са в движение.

    „Рибите са само за развлечение, но тъй като се движат, те привличат погледа на пътуващите в различни посоки, позволявайки на камерите да уловят различни аспекти от лицето. Виртуалните изображения са с толкова добро качество, че създават усещането за истински аквариум“, разказа Обаид Алхамери, заместник-генерален директор на Агенцията по гражданство и външни работи в Дубай.

    Екранът в тунела може да бъде настроен така, че да излъчва и други природни картина, като пустиня например, или да показва реклами. В края на съоражението, ако пътникът вече е регистриран, ще получи зелено съобщение „приятно пътуване“, а червеният знак ще информира служителите на летището.

    В тунелът са монтирани близо 80 камери, разположени по цялото протежение. Това е една от няколко нови охранителни мерки, които ще предприемат дубайските авиационни власти. Плановете включват замяната на детекторите за експлозиви с нови, които разпознават по-голяма гама от опасни вещества.

    Първите дигитални граници ще бъдат инсталирани до лятото на 2018 на терминал 3 на международното летище в Дубай. До 2020 технологията ще бъде въведена по други терминали в града.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 12 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 13 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 15 часа
    преди 18 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата