вторник, 09 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5922 прочитания

  Немски фарове: Made in Bulgaria

  Защо турската odelo Farba избра Пловдив за завода си за автомобилни светлини за Mercedes – Уур Озай, директор завод „одело Фарба България“, и Десислава Николова, мениджър „Човешки ресурси“, пред Economy.bg
  18 септември 2018, 11:18 a+ a- a

   

  В края на юни турската компания odelo Farba Lighting Group, част от холдинга Bayraktarlar, направи първа копка на завод за задни светлини за Mercedes. Компанията ще инвестира 37 млн. евро в предприятието в зона Куклен, част от Тракия икономическа зона. Очаква се в завода до 2023 да работят 382 души. През октомври odelo Farba открива и развоен център в София, в който ще бъдат ангажирани 40 инженери.

  Повече за плановете на компанията у нас – Economy.bg разговаря с Уур Озай, директор завод „одело Фарба България“, и Десислава Николова, мениджър „Човешки ресурси“.

  Г-н Озай, защо odelo Farba реши да открие завод в България?
  Уур Озай: Има много причини групата да реши да направи най-новата си инвестиция в една от източноевропейските страни. На първо място е квалифицираната и опитна работна сила. Ще открием и R&D център в София, който ще разработва технологии за клиентите ни. Втората причина са държавни стимули, свързани със социалните осигуровки, данъците, дуалното обучение. Други фактори са политическата и икономическа стабилност, конкурентните разходи за правене на бизнес, достъп до пазарите на ЕС/ЕАСТ, Русия, Турция, Близкия изток. Изключително важна причина за решението ни е също фактът, че България е съседна на Турция страна, с която поддържаме много близки отношения. Така в завода ни в Бурса половината служители имат българско гражданство и ние ще използваме това като предимство по време на пускането на завода край Пловдив, а също и при други бъдещи дейности.

  Защо избрахте Куклен като локация?
  У.О.: Доколкото знам, в района на Пловдив има 4 индустриални зони като Куклен, ако изключим Парк „Образование и високи технологии”. Когато разгледахме степента на използване на капацитета на отделните индустриални зони, Куклен беше зоната, която имаше най-голям потенциал за растеж. Решихме, че това може да е голямо предимство за намиране на достатъчно служители.

  Между кои други страни избрахте България за инвестицията си?
  У.О.: Директно се фокусирахме върху Пловдив. Не сме анализирали друг регион.

  Каква е стойността на инвестицията?
  У.О.: Планираме постепенно да инвестираме почти 36.8 млн. евро до 2023. От тях 31.6 млн. евро ще бъдат вложени в първата фаза, а останалите – по време на втория етап, който е планиран да започне през 2023.

  Кога очаквате да заработи заводът?
  У.О.: Планираме да започнем постепенно работа през юни 2019, когато отделни части от проекти ще бъдат трансферирани тук от други компании на групата. Тези проекти ще се използват по-скоро за сертификация и обучение, за да се подготвят служителите за серийното производство на задни фарове на C класа, за което имаме договор с Daimler.

  Колко работни места ще разкриете?
  Десислава Николова: Очакваме да достигнем 382 служители до 2023.

  Какъв тип професионалисти ще търсите?
  Д.Н.: Търсим всякакъв тип служители – от работници за производството до мениджъри. За завода набираме оператори, които да работят на поточните линии и инжекционните машини, мотокаристи и електрокаристи за складовете, техници и инженери, които ще са отговорни за пускането на проектите за серийната фаза и за поддържането на устойчивостта на серийното производство. За развойния център в София ще имаме нужда от CAD дизайнери, електро -, софтуерни, хардуерни и оптични инженери.

  Кога планирате да откриете R&D центъра в София? Колко хора ще работят там?
  У.О.: Стартираме работа през октомври с малка церемония по откриване на центъра. През следващите три години служителите му трябва да достигнат 40.

  По какви проекти ще работят те?
  У.О.: Развойният център в София ще се ръководи от R&D директор в Щутгарт, Германия. Проектите ще са свързани до голяма степен с нуждите на немските ни клиенти.

  Как оценявате потенциала на аутомотив индустрията в България?
  У.О.: Често се счита, че страните с ниски заплати не могат да предложат достатъчен брой квалифицирани кадри на пазара поради факта, че много от опитните специалисти са емигрирали към страни с по-високи възнаграждения и по-добър стандарт на живот. Доколкото виждам България също е страна, която страда от този феномен. Въпреки това смятам, че страната ви ще има достатъчен брой таланти, които в момента се обучават и които могат да се присъединят към пазара на труда. Ако те бъдат насочени към аутомотив индустрията, то ръстът в този сектор може да е много бърз. Защото за аутомотив индустрията квалифицираните и опитни специалисти – от оператор до инженер, са от изключително значение.

  Как привличането на автомобилопроизводител може да повлияе на пазара у нас и на вашия бизнес в страната?
  У.О.: Естествено, ако даден производител на автомобили реши да инвестира в България, това ще провокира всички негови доставчици да обмислят производство в страната ви. Ще е като верижна реакция. Когато един автомобилопроизводител отиде в една страна, поддоставчиците му също преместват операции там, защото така са близо до него.

  Какво трябва да направи българското правителство, за да привлече повече турски инвеститори в страната?
  У.О.: Отчитаме ръст на всички основни производствени разходи в Турция, като цена на електроенергия, природен газ, лихви и т.н. Мисля, че икономическата стабилност на една страна е най-важният фактор за инвеститорите. Време е България да се рекламира по-добре пред инвеститорите, като привлече вниманието им, като ги покани да се убедят сами в промените в страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 8 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 9 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 10 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 10 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър