понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  17137 прочитания

  Аутсорсинг в посока….САЩ

  Китайски и индийски компании все повече изнасят производството си в САЩ
  25 април 2012, 17:05 a+ a- a

  Това се казва ирония на съдбата! Ако допреди години американски компании изнасяха масово производството си към Китай и Индия заради по-евтината работна ръка, унищожавайки по този начин цели индустрии и милиони работни места в родината си, днес картината е различна.

  Китайците и индийците вече не унищожават, а създават работни места в САЩ. И докато преди време американците гледаха с недоверие на всичко „Произведено в Китай”, днес все по-голяма част от тях отправя поглед към китайския дракон с надежда за работа.

  През последните пет години много китайски производители откриха филиали в САЩ, отбелязва Тило Ханеман от нюйоркската компания за икономически проучвания Rhodium, цитиран от CNN Money. Най-големите инвестиции са реализирани от фирми, засегнати от американските антидъмпингови мита върху китайски стоки, посочва Ханеман. Именно това е и един от водещите мотиви на китайските производители да се изнесат в САЩ – да надскочат търговските бариери.

  Друг аргумент на китайските компании е, че голяма част от клиентите им са в САЩ. „Тактическо предимство е да си близо до най-големия си клиент”, подчертава Реймънд Ченг, изпълнителен директор на хонконгска консултантска компания, която помага на китайски производители, които искат да се изнесат в САЩ.

  Откриването на филиал в САЩ позволява на китайските компании да пестят и от транспортни разходи. Друга причина за изнасянето е, че напоследък и в Китай се засилва натискът за повишаване на заплатите и разликата в заплащането става все по-малка.

  По данни на Wall Street Journal китайските инвестиции в САЩ са се увеличили от 146 милиона долара през 2003 до над 5 милиарда през 2010. Най-много са вложенията в производството на автомобилни части, недвижими имоти и горива, отбелязва изданието.

  Според прогноза на Rhodum до 2020 година от Китай към чужбина ще изтекат един трилион долара под формата на заводи и компании.

  Подобна е и ситуацията с индийските компании, отбелязва Washington Times. Изданието нарича тази тенденция „инсорсинг” .

  Индийските компании са сред най-бързоразрастващите се компании, които създават работни места в САЩ, отбелязва пред Washington Times ръководителят на американското звено на Tata Communications, една от най-големите индийски аутсорсинг компании.

  По данни на Конфедерацията на индийския бизнес само седем индийски компании са дали работа на 65 хиляди души в САЩ. Над 26 милиарда долара са индийските инвестиции в страната през последните години.

  Тенденцията индийски компании да изнасят работни места в САЩ, коментира и руската телевизия Russia Today. Една от крупните компании, които аутсорсват в страната, е Infosys.

  „Заради високата безработица в САЩ има политически натиск да се насърчават компании, които разкриват работни места. Това е и една от причините ние да сме там. Властите предлагат данъчни облекчения на компаниите, които се установяват в страната и създават заетост”, отбелязва Сенапати Гопалакришнан, съосновател на Infosys.

  От данъчните стимули е решила да се възползва и индийската технологична компания Aegis. Фирмата в момента дава работа на 5 хиляди американци и планира да наеме още 10 хиляди през следващите три години.

  „Смятам, че американците в момента търсят работа в компании, които са тук, за да останат по-дълго, а не да фалират след няколко години”, подчерта пред RT Сандип Сен от Aegis.

  Вижте видео на RT за индийските компании, които аутсорсват в САЩ:

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица