понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3774 прочитания

  Драконът превзема европейските класни стаи

  До 10 години китайският език ще измести френския, немския и испанския език, прогнозира Financial Times
  17 октомври 2011, 12:50 a+ a- a

  Бумът на китайската икономика през последните години провокира засилен интерес към китайския език в Европа и САЩ, отбелязва Financial Times. През 1997 година едва в едно на 300 начални училища в Америка се е преподавал мандарин, който е официален език в Китай. Близо 10 години по-късно мандарински език се е изучавал във всяко 30-то училище в САЩ. Във Великобритания в момента всяко шесто училище предлага курсове по китайски.

  Ако тези тенденции продължат, до края на десетилетието мандаринският ще измести френския, испанския и немския език в класните стаи, коментира Financial Times. Засиленият интерес към китайския до голяма степен може да се обясни с очакванията този език да се превърне в ключово предимство на пазара на труда през следващите години, отбелязва изданието.  

  В САЩ и Европа интересът към китайския език варира по региони. В по-богатите и по-космополитни области интересът е по-висок: в Калифорния и Ню Йорк мандаринът се изучава най-много от другите части на САЩ. И на стария континент се наблюдава подобна тенденция - в Италия и Испания интересът е по-слаб за разлика от северна Европа.

  През юли тази година шведският министър на образованието дори предложи китайският да стане задължителен в местните училища. „От икономическа перспектива китайският ще стане много по-важен от френския или испанския език”, обоснова се тогава той. Идеята му обаче пропадна заради недостига на учители, които да могат да преподават мандарин.

  Друг важен фактор е финансовата подкрепа на властите в Пекин. Страната финансира изграждането на множество институти за конфуцианство по целия свят. Тези институти са аналогия на испанския „Сервантес”, Британския съвет, френския „Алианс Франсез” или немския „Гьоте Институт”. Те обаче са доста по-агресивни в налагането на мирогледа на китайските власти, недопускайки обсъждане на теми като Тибет, коментира Financial Times.

  Междувременно стана ясно, че Китай е изместил САЩ като най-големия търговски партньор на ЕС, което показва, че очевидно има резон да се учи китайски.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  01 декември 2023, 12:22
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  01 декември 2023, 11:53
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  01 декември 2023, 11:15
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  01 декември 2023, 10:32
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  01 декември 2023, 09:54
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%