четвъртък, 13 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3914 прочитания

  Драконът превзема европейските класни стаи

  До 10 години китайският език ще измести френския, немския и испанския език, прогнозира Financial Times
  17 октомври 2011, 12:50 a+ a- a

  Бумът на китайската икономика през последните години провокира засилен интерес към китайския език в Европа и САЩ, отбелязва Financial Times. През 1997 година едва в едно на 300 начални училища в Америка се е преподавал мандарин, който е официален език в Китай. Близо 10 години по-късно мандарински език се е изучавал във всяко 30-то училище в САЩ. Във Великобритания в момента всяко шесто училище предлага курсове по китайски.

  Ако тези тенденции продължат, до края на десетилетието мандаринският ще измести френския, испанския и немския език в класните стаи, коментира Financial Times. Засиленият интерес към китайския до голяма степен може да се обясни с очакванията този език да се превърне в ключово предимство на пазара на труда през следващите години, отбелязва изданието.  

  В САЩ и Европа интересът към китайския език варира по региони. В по-богатите и по-космополитни области интересът е по-висок: в Калифорния и Ню Йорк мандаринът се изучава най-много от другите части на САЩ. И на стария континент се наблюдава подобна тенденция - в Италия и Испания интересът е по-слаб за разлика от северна Европа.

  През юли тази година шведският министър на образованието дори предложи китайският да стане задължителен в местните училища. „От икономическа перспектива китайският ще стане много по-важен от френския или испанския език”, обоснова се тогава той. Идеята му обаче пропадна заради недостига на учители, които да могат да преподават мандарин.

  Друг важен фактор е финансовата подкрепа на властите в Пекин. Страната финансира изграждането на множество институти за конфуцианство по целия свят. Тези институти са аналогия на испанския „Сервантес”, Британския съвет, френския „Алианс Франсез” или немския „Гьоте Институт”. Те обаче са доста по-агресивни в налагането на мирогледа на китайските власти, недопускайки обсъждане на теми като Тибет, коментира Financial Times.

  Междувременно стана ясно, че Китай е изместил САЩ като най-големия търговски партньор на ЕС, което показва, че очевидно има резон да се учи китайски.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  преди 9 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 9 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 12 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 13 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон