петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1284 прочитания

    EK ще емитира облигации по SURE за 100 млрд. евро

    Набраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите членки бенефициери под формата на заеми, за да им се помогне да покрият разходите, свързани с корона кризата
    07 октомври 2020, 16:18 a+ a- a

    Европейската комисия обяви, че ще емитира предстоящите си облигации на ЕС по инструмента SURE в размер до 100 милиарда евро като социални облигации.

    Това съобщение следва одобрението на Съвета да бъде отпусната финансова подкрепа на 16 държави членки по инструмента SURE, за да бъдат защитени работните места и работещите.

    Набраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите членки бенефициери под формата на заеми, за да им се помогне да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални режими на работа при непълно работно време и подобни мерки в отговор на пандемията.

    Днешната рамка показва на инвеститорската общност как средствата, набрани чрез емитирането на облигации по инструмента SURE, ще бъдат използвани за ясно определена цел: смекчаване на социалното въздействие от пандемията от коронавирус и последиците от нея в целия ЕС. Следователно инвеститорите могат да бъдат уверени, че техните инвестиции в тези облигации ще бъдат използвани за финансиране на целенасочени мерки на социалната политика. Същевременно рамката на Комисията за социални облигации ще допринесе за по-нататъшното развитие на пазара на социални облигации, който е един от стълбовете на европейския пазар на „устойчиво финансиране“.

    За да се гарантира, че средствата ще бъдат използвани за социални цели, в рамката за социални облигации въз основа на регламента за SURE от държавите членки се изисква да докладват как са били изразходвани заетите средства.

    Съгласно рамката от държавите членки се изисква също така да докладват за социалното въздействие от облигациите на ЕС по инструмента SURE. Въз основа на информацията в тези доклади Европейската комисия ще може да покаже на инвеститорите, че облигациите на ЕС по инструмента SURE са били използвани за финансиране на програми с положително социално въздействие.

    Като изготвя и представя рамка за социални облигации, Комисията се стреми да привлече инвеститорите, които желаят да вложат средствата си така, че да способстват екологични, социални и корпоративни цели.

    През втората половина на октомври ще последва първата сделка.

    Към настоящия момент 16 държави членки ще получат финансова подкрепа по инструмента SURE, за да бъде подпомогната защитата на работните места и хората да запазят работата си. Финансовата подкрепа ще се предоставя под формата на заеми, отпускани при благоприятни условия от ЕС на държавите членки. Днес Комисията представи на Съвета предложение за решение на Унгария да бъдат предоставени 504 милиона евро финансова подкрепа по инструмента SURE. С Унгария броят на държавите членки, за които Комисията предложи обща финансова подкрепа от 87,8 милиарда евро по инструмента SURE, става 17. Тези заеми ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, които са пряко свързани с финансирането на националните режими на работа при непълно работно време, и други подобни мерки, които са въвели в отговор на пандемията, по-специално по отношение на самостоятелно заетите лица. По инструмента SURE биха могли да бъдат финансирани и някои свързани със здравето мерки, по-специално на работното място, използвани, за да се гарантира безопасното връщане към нормална икономическа дейност.

    Държавите членки все още могат да подават официални искания за подкрепа по линия на SURE, който разполага с капацитет до 100 милиарда евро, за да подпомага защитата на работните места и работниците, засегнати от пандемията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 3 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 3 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 6 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 8 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ