вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7228 прочитания

    Потвърдено: САЩ и Израел стоят зад супер вируса Flame

    Целта е била да бъде забавена иранската ядрена програма
    20 юни 2012, 14:05 a+ a- a

    САЩ и Израел съвместно са разработили най-сложния компютърен вирус в света Flame. Това твърди американският вестник Washington Post, като цитира западни официални източници, запознати с акцията.

    Целта била да се попречи на Иран да разработи ядрено оръжие, да се намали натискът за евентуална военна операция и да се даде повече време на дипломацията.

    Зловредната програма била създадена преди поне 5 години при операция с кодовото име „Олимпийски игри”.

    Вирусът шпионирал ирански компютърни мрежи и следял компютрите на ирански официални лица. Flame можел да активира микрофони и камери, да сканира съдържанието на екрана на компютъра, да проследява какво се пише на клавиатурата, да получава и задава команди през Bluetooth. Накрая препращал на създателите си събраната информация, с която се подготвяла обхватна кибератака.

    Зад създаването на Flame стоят американската Агенция за национална сигурност, ЦРУ и израелската армия, твърди изданието.

    „Става дума за подготовка на друг тип тайна акция”, подчертал бивш високопоставен служител на американското разузнаване. „Flame и Stuxnet са елементи от по-широка атака, която продължава и днес. Събирането на данни срещу иранската програма е много напреднало”, допълнил той.

    За Flame се заговори през май, след като Иран разкри серия от кибератаки срещу съоръжения от петролната му индустрия. Тогава някои американски високопоставени лица изразиха недоволството си от атаката, която според тях била резултат от едностранна акция на Израел. Тел Авив обаче пропуснал да уведоми американските си партньори за операцията.

    Според някои източници иранците се обърнали за помощ към руския производител на антивирусни програми Kaspersky Labs, който по-късно откри Flame.

    Руските експерти обявиха, че части от кода на зловредния софтуер е идентичен с този на Stuxnet, за който се смяташе, че е дело на САЩ. Затова от Kaspersky смятат, че една и съща група е създала двата вируса.

    Експертите по компютърна сигурност са на мнение, че Flame се явява предшественик на Stuxnet, а не обратното, както досега се твърдеше.

    Съществуваха спекулации, че Вашингтон е изиграл роля в разработването на Flame, но сътрудничеството между САЩ и Израел досега не е било потвърждавано.

    Официалните американски власти и посолството на Израел в САЩ са отказали да коментират информацията на Washington Post.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 8 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 9 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 11 часа
    преди 14 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата