неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5493 прочитания

  Радикално срещу кризата

  Строг банков надзор и трансфер на суверенитет предвижда нов европейски план за изход от кризата
  26 юни 2012, 15:23 a+ a- a

  Дните на националната държава в еврозоната изглеждат преброени. С това впечатление остава човек, след като прегледа последния план за реформи на Брюксел, отбелязва германският вестник Handelsblatt.

  Изданието разполага с проект на плана, изготвен от ръководителите на четири ключови европейски институции – директорът на Европейската централна банка Марио Драги, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

  Идеите им за реформи ще бъдат представени на срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък. Форумът може да бъде записан в аналите на европейската история, коментира Handelsblatt.

  Документът съдържа четири основни точки:

  Банков съюз – В плана си европейските лидери са заменили този термин с по-неясната формулировка „интегрирана финансова рамка”. Предвижда се банков надзор от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това означава, че страните членки на еврозоната ще прехвърлят надзора на банките си на европейски супервайзор – ЕЦБ, в замяна на спасителна помощ.

  • Ще бъде определен таван на националните дългове за всяка страна. Ако дадено правителство реши да прeстъпи границата, то ще има нужда от одобрение от еврозоната. Ако въпреки договореностите определена страна превиши ограниченията, то тогава еврозоната ще може да се намеси в планирането на бюджета и дори да го коригира.

  • Предвижда се и по-тясна икономическа интеграция. Под каква форма ще се случи тя обаче остава неясно.

  • Предвижда се също и по-тясна обвързаност между Европейския и националните парламенти.

  Ако реформеният план получи зелена светлина на срещата на върха, то за налагането му ще са нужни промени в Лисабонския договор и в конституциите, както и провеждането на референдуми в някои страни, посочва Wall Street Journal.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева