събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5428 прочитания

    Радикално срещу кризата

    Строг банков надзор и трансфер на суверенитет предвижда нов европейски план за изход от кризата
    26 юни 2012, 15:23 a+ a- a

    Дните на националната държава в еврозоната изглеждат преброени. С това впечатление остава човек, след като прегледа последния план за реформи на Брюксел, отбелязва германският вестник Handelsblatt.

    Изданието разполага с проект на плана, изготвен от ръководителите на четири ключови европейски институции – директорът на Европейската централна банка Марио Драги, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

    Идеите им за реформи ще бъдат представени на срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък. Форумът може да бъде записан в аналите на европейската история, коментира Handelsblatt.

    Документът съдържа четири основни точки:

    Банков съюз – В плана си европейските лидери са заменили този термин с по-неясната формулировка „интегрирана финансова рамка”. Предвижда се банков надзор от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това означава, че страните членки на еврозоната ще прехвърлят надзора на банките си на европейски супервайзор – ЕЦБ, в замяна на спасителна помощ.

    • Ще бъде определен таван на националните дългове за всяка страна. Ако дадено правителство реши да прeстъпи границата, то ще има нужда от одобрение от еврозоната. Ако въпреки договореностите определена страна превиши ограниченията, то тогава еврозоната ще може да се намеси в планирането на бюджета и дори да го коригира.

    • Предвижда се и по-тясна икономическа интеграция. Под каква форма ще се случи тя обаче остава неясно.

    • Предвижда се също и по-тясна обвързаност между Европейския и националните парламенти.

    Ако реформеният план получи зелена светлина на срещата на върха, то за налагането му ще са нужни промени в Лисабонския договор и в конституциите, както и провеждането на референдуми в някои страни, посочва Wall Street Journal.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години