сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5340 прочитания

  Радикално срещу кризата

  Строг банков надзор и трансфер на суверенитет предвижда нов европейски план за изход от кризата
  26 юни 2012, 15:23 a+ a- a

  Дните на националната държава в еврозоната изглеждат преброени. С това впечатление остава човек, след като прегледа последния план за реформи на Брюксел, отбелязва германският вестник Handelsblatt.

  Изданието разполага с проект на плана, изготвен от ръководителите на четири ключови европейски институции – директорът на Европейската централна банка Марио Драги, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

  Идеите им за реформи ще бъдат представени на срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък. Форумът може да бъде записан в аналите на европейската история, коментира Handelsblatt.

  Документът съдържа четири основни точки:

  Банков съюз – В плана си европейските лидери са заменили този термин с по-неясната формулировка „интегрирана финансова рамка”. Предвижда се банков надзор от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това означава, че страните членки на еврозоната ще прехвърлят надзора на банките си на европейски супервайзор – ЕЦБ, в замяна на спасителна помощ.

  • Ще бъде определен таван на националните дългове за всяка страна. Ако дадено правителство реши да прeстъпи границата, то ще има нужда от одобрение от еврозоната. Ако въпреки договореностите определена страна превиши ограниченията, то тогава еврозоната ще може да се намеси в планирането на бюджета и дори да го коригира.

  • Предвижда се и по-тясна икономическа интеграция. Под каква форма ще се случи тя обаче остава неясно.

  • Предвижда се също и по-тясна обвързаност между Европейския и националните парламенти.

  Ако реформеният план получи зелена светлина на срещата на върха, то за налагането му ще са нужни промени в Лисабонския договор и в конституциите, както и провеждането на референдуми в някои страни, посочва Wall Street Journal.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 16 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 16 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 17 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 18 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи