сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8439 прочитания

    Икономически растеж от 1.9% залага правителството в Бюджет 2013

    По-високо потребление ще компенсира забавянето на износа, прогнозира кабинетът
    03 октомври 2012, 17:21 a+ a- a

    По-висок икономически растеж за 2013 залага правителството в проектобюджета за следващата година. Кабинетът очаква реалния растеж на българската икономика да достигне 1.9% догодина. За сравнение прогнозата за тази година е икономиката ни да нарасне с 1.2%.

    Управляващите очакват основен принос за растежа през 2012 да има вътрешното търсене на фона на забавящия се износ. Прогнозите са тази тенденция да се запази и през 2013, като се очаква постепенното възстановяване на европейската икономика от втората половина на годината да повлияе положително и на износа.

    През 2013 се очаква увеличение на инвестициите в резултат на реализиране на инфраструктурни проекти.

    За догодина кабинетът очаква преките чуждестранни инвестиции у нас да се увеличат до 1.7 милиарда евро. За сравнение прогнозите за тази година са за 1.5 милиарда евро инвестиции.

    За следващата година управляващите залагат и дефицит от 1.1 милиарда лева или 1.3% от прогнозирания БВП. За тази година се очаква той да достигне над 1 милиард лева или 1.4% от БВП.

    Приходната част на бюджета за 2013 трябва да се увеличи с 1.79 милиарда лева спрямо 2012. С 1.8 милиарда лева обаче се повишават и разходите в сравнение с тази година.

    Бюджет 2013 си поставя три основни акцента: запазването на макроикономическата и финансовата стабилност на страната; приоритизирането на разходите към сектори, които насърчават икономическия растеж; борба с бедността и защита на най-уязвимите слоеве от населението.

    За постигането на третата цел от 1 януари 2013 ще се повиши минималната работна заплата от 290 лв. на 310 лв., а от 1 април 2013 ще се увеличи размерът на пенсиите средно с 9.3%.

    Правителството планира също да увеличи със 72 милиона лева финансирането на програми и дейности по заетостта. С над 120 милиона ще бъдат повишени и средствата за образование.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    преди 41 минути
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 2 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично
    преди 4 часа
    преди 6 часа
    Инвестират 28 млн. лева в Национален STEM център в София Тех Парк
    Финансирането е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост