събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5868 прочитания

    Очакват трета вълна молове до края на 2013

    Гръцки компании раздвижват пазара на индустриални имоти, отчитат от консултантската компания Forton International
    29 октомври 2012, 10:42 a+ a- a

    Засилен интерес от страна на производителите на резервни части и електроника за автомобили към индустриалните и логистични площи у нас отчитат от консултантската компания Forton International. Те търсят бази в Източна Европа с цел оптимизиране на разходите.

    Пазарът на индустриални имоти в страната раздвижват и гръцки компании, които търсят икономически изгодни и стабилни локации за пренасочване на производствата си, отбелязват експертите от Forton.

    Те дават за пример гръцки производител на соларни панели, който подписа договор за релокация на своята производствена база в България. Компанията е подписала 10-годишен договор за наем на 22 000 кв.м индустриална и складова площ в бившата фабрика на Миролио в Елин Пелин.

    От Forton регистрират спад на незаетите складови площи през третото тримесечие. От 6.4% през предходния период сега те вече са 5.2%.

    Тенденцията е към постепенно, но постоянно запълване на свободните клас А и Б индустриални площи, подчертават от Forton.

    Според експертите логистичният сектор е в очакване на инфраструктурни подобрения, които ще отключат потенциала на България като стратегическа дестинация за индустриален бизнес.

    Пазарът на търговски площи у нас е в очакване на трета вълна молове, посочват от консултантската компания. Общо 4 търговски центрове се очаква да бъдат завършени до края на 2013. Bulgaria Mall (33 000 кв.м.) ще отвори врати през ноември тази година, Парадайз Център със своите 80 000 кв.м. ще стартира през пролетта на следващата година. В края на 2013 се очаква откриването на South Ring Mall (72 000 кв.м.) и на The Strand (30 500 кв.м), който ще е първият открит мол в страната.

    С откриването на планираните обекти в София в края на 2013 година общият обем търговски площи в столицата ще се увеличи със 111%, прогнозират от Forton. Това ще доведе до натиск върху наемните нива.

    „Част от разположените на централните търговски улици наематели търсят варианти за позициониране в предстоящите нови молове. Това е ясна индикация за продължаващата промяна в стила на потребителското поведение на населението, което все повече предпочита моловете пред търговските улици”, коментира Росен Генев, мениджър Търговски площи във Forton.

    В момента наемните нива не отбелязват съществена промяна, като на главните търговски улици те се задържат на около 40 евро на кв.м, а в моловете квадратен метър площ месечно продължава да струва 27 евро за магазин от 100 кв.м. В провинцията нивата в търговските центрове се движат между 18 и 20 евро.

    От Forton прогнозират и засилен инвестиционен интерес към пазара на офиси в страната. Първокласните офис сгради демонстрират постоянен ръст на заетостта, отбелязват експертите. „За топ 10-те клас А сгради на пазара в момента отчитаме над 82% заетост, като Полиграфия Офис Център и Литекс Тауър практически са напълно отдадени”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ в компанията. Той допълва, че свободните офиси на пазара в столицата са около 30%, като се очаква покачване на заетостта в бъдеще.

    Преместването на офиси продължава да е най-актуалната тенденция, а компаниите от IT сферата и телекомуникациите са сред най-активните офис наематели.

    Наемните нива остават стабилни, като за сгради клас А в централната градска част нивата са между 12 и 15 евро на кв.м. В широк център и по основните булеварди наемите на клас А офиси се движат между 9 и 12 евро на квадрат, а офисите в покрайнините и клас Б офисите се отдават на стойност от около 6-8 евро на кв.м.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19