петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1434 прочитания

  Световната банка придобива 10% от ПОК „Доверие“

  23 декември 2022, 09:04 a+ a- a

  Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие“
  Сн: ПОК Доверие

  IFC, член на Групата на Световната банка, става директен акционер в ПОК „Доверие” АД, с почти 10% участие в капитала на дружеството, съобщават от пенсионната компания.

  Инвестицията на IFC се извършва под формата на покупка на акции на ПОК „Доверие” АД, от австрийската ATBIH, мажоритарен собственик на компанията. 

  "Вярваме, че партньорството между тези две огромни организации - IFC и VIG, КНСБ и останалите акционери на ПОК „Доверие” АД, както и продължаващите усилия на мениджмънта за добро управление, ще доведат до още по-силно усещане за сигурност и удовлетвореност у всички над 1 200 000 осигурени в пенсионните фондове, управлявани от ПОК „Доверие", подчертават от компанията.

  IFC, член на Групата на Световната банка, е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в повече от 100 страни, използвайки своя капитал, опит и влияние, за да създаде пазари и възможности в развиващите се държави. През фискалната 2022 IFC е насочила рекордните 32,8 милиарда долара към частни компании и финансови институции в тези страни, подкрепяйки частния сектор, за да прекрати крайната бедност и да стимулира общия просперитет, докато икономиките се борят с ефекта от глобалните наслагващи се кризи. 

  През последните години много държави и инвеститори започнаха да обмислят засилена роля на капиталовото пенсионно осигуряване, за да стабилизират пенсионните системи и да намалят негативния ефект от влошената демографска картина, върху солидарните пенсионни фондове.

  "Демографската картина на България е особено тежка и затова е важно 2-ри и 3-ти стълб от тристълбовата пенсионна система да се развиват устойчиво в бъдеще, за да осигурят по-високи пенсионни доходи на все по-застаряващото население на страната. Вярваме, че участието на IFC, в качеството на акционер в ПОК „Доверие”, ще помогне в този процес", отбелязват от компанията. 

  "Горди сме, че отговорихме на сериозните изисквания на IFC и оценяваме високо възможността, в бъдещата си дейност да ползваме глобалната експертиза на тази организация", доплъват от ПОК „Доверие”. 

  Бързо променящата се среда в целия свят, с навлизането на все повече дигитални решения, във всички бизнеси, както и необходимостта от въвеждане на корпоративни и инвестиционни политики, осигуряващи опазване на околната среда и корпоративна социална отговорност, са части от управлението на ПОК „Доверие” АД, за които в бъдеще ще разчитаме на помощта на IFC.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 24 часа
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  22 май 2024, 13:06
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton