понеделник, 13 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1629 прочитания

    Банята в Овча купел става център за върхови постижения

    8 млн. лв. ще струва реставрацията й
    14 март 2023, 09:26 a+ a- a

    сн: СО

    Започват дейностите по реставрация на минералната баня в кв. „Овча купел“. „Повече от 40 години тази красива сграда тъне в разруха. Дълги години Минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова, в началото на мандата, тя е прехвърлена на общината. Веднага бяха предприети действия заедно с колегите от Музея за история на София и от Софийския университет да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър. Надявам се до края на годината това вече да е факт. Основната ни задача е да възстановим емблематична сграда заедно с нейната функция – използване на минералната вода“ – каза председателят на СОС Георги Георгиев, които присъства на откриването на строителните дейности.

    „Това е поредният знаков обект от архитектурното наследство на София, който спасяваме. Така както успешно възстановихме банята в Банкя, така и тук запазваме изключителна архитектурна ценност и ще дадем възможност на столичани да ползват лечебната минерална вода“ – допълни още Георги Георгиев.

    „Фасадите се запазват изцяло, вътрешният облик на сградата също се запазва, касетираните тавани, които са емблематични за тази сграда, басейните остават във оригиналния си вид" – каза директорът на Регионалния музей за история на София Венета Ханджийска.

    Предстои разчистване на сградата от строителни отпадъци, конструктивно укрепване, полагане на ново покривно покритие, консервация и реставрация на запазените оригинални елементи по фасадата, реставрация на касетирани сводови тавани в двата басейна, на оригиналните подови настилки от многоцветна теракота, както и на металните парапети по стълбищата и покривните конструкции на зимните градини. Ще бъдат възстановени по оригинален образец дограмите, фаянсови облицовки по стенине и металните декоративни решетки по прозорците. Ще се изградят нови инженерни системи по части „Водоснабдяване и канализация“, „Електрическа“ и „Отопление, вентилация и климатизация“, както и нов асансьор за достъпност на средата.

    С възстановяването на сградата банята ще запази първоначалната си функция, като ще бъде обособен рекреационен център, в който ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода, възстановяват се големите басейни и се добавят две нови зони с по-гореща вода. Като нововъведение и с оглед съвременните изисквания за центровете с използване на минерална вода ще бъдат изградени и релакс зона, парна баня, инфрачервена сауна, арома сауна, финландска сауна, студен шоков басейн и ледена стая. Възстановяват се и покритите зимни градини, които са една от спецификите на оригиналния вид на сградата.

    В сградата ще се помещава и Център за върхови постижения с изследователски лаборатории, едната, от които ще е насочена към изследване на въздействието на минералната вода върху здравето на хората.

    За възстановяването на обекта е осигурено финансиране в размер на 3 319 912 лв. – безвъзмездна финансова помощ по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" към Изпълнителна агенция "Програма за образование" и 4 460 000 лв. от бюджета на Столична община за 2022 г. и 2023 г.

    Изпълнител на строително-ремонтните работи и реставрационните дейности е ДЗЗЗ „Минерална баня „Овча купел“.

    Проектът трябва да бъде реализиран до края на 2023 г.

    Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Решението за изграждане на една от най-модерните бани след Освобождението е на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски. Строежът на минералната баня започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева. Банята функционира до края на 80-те години на XX век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части. През 2019 г. с договор е прехвърлено безвъзмездно от държавата, чрез Областния управител на област „София“, на Столична община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня „Овча купел“ с цел нейното реновиране.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    10 май 2024, 16:28
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    10 май 2024, 14:11
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    10 май 2024, 14:06
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ