неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1566 прочитания

    Ето го първият отбор по киберсигурност на България

    3-ма младежи ще представят страната ни на Европейското първенство по киберсигурност в Норвегия
    20 март 2023, 16:34 a+ a- a

    50 състезатели от цялата страна участваха в състезанието по киберсигурност, проведено в рамките на Втората международна BSIDES конференция на тема „Киберсигурност“. Домакин и съорганизатор на конференцията беше УНСС.

    Състезанието е част от националната инициатива „Cyber Security Challenge Bulgaria (CSCB)“, подкрепена от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност и Министерство на електронното управление. Целта на инициативата е да организира ежегодно квалификационни състезания в страната, за да избере най-добрите десетима младежи, които да представляват България на Европейското първенство по киберсигурност.

    Победителите и претенденти да представляват България на европейското състезание в Норвегия са: Виктор Славов - 24 г., Симеон Бунчев - 24 г., Красимир Велков - 19 г.

    „Състезанието се реализира в онлайн платформа, в която съдържа различни специално създадени препятствия. Задачата пред участниците е да ги „хакнат“ за 48 часа“, обясни Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security, единият от организаторите на състезанието.

    Международната конференция на тема „Киберсигурност“ бе открита от зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев. „Изискванията и нуждите в областта на киберсигурността се повишават непрекъснато и Министерството на електронното управление работи не само в областта на киберсигурността, но и в дигитализацията на държавата, като се започне от създаването на закони, политики и държавни стратегии и се стигне до самата оперативна защита на държавната администрация“, каза зам.-министърът на електронното управление.

    Зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност на УНСС доц. д-р Росен Кирилов поздрави участниците в конференцията от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров и акцентира на факта, че УНСС през последните години развива активно обучението по киберсигурност. Той подчерта, че в университета са предприети редица действия по отношение на киберсигурността и дигитализацията: „Най-отговорно мога да заявя, че УНСС е лидер в дигитализацията сред висшите училища“, каза доц. д-р Росен Кирилов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    10 май 2024, 16:28
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    10 май 2024, 14:11
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    10 май 2024, 14:06
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ