понеделник, 13 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1474 прочитания

    EnduroSat набра 10 млн. долара, ще увеличава дела си на пазара на сателити

    Компанията планира и да разшири екипа си
    11 май 2023, 14:01 a+ a- a

    Eдна от най-бързоразвиващите се компании в сферата на наносателитните технологии и услуги -  EnduroSat, чиято инженерна и производствена инфраструктура е базирана в София, набра 10 млн. долара финансиране от серия А, водено от европейската инвестиционна компания CEECAT Capital, фокусирана върху пазарите с голям растеж в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Настоящи акционери, като германския фонд за начално финансиране Freigeist Capital, също са се присъединили към кръга.

    Антъни Сталкър, CEECAT Capital, партньор: „Развълнувани сме да си партнираме с Райчо и EnduroSat в тяхното пътуване да бъдат глобален лидер в тази нова глава от растежа на космическата индустрия. EnduroSat се очертава като водещ играч на бързоразвиващия се пазар на малки сателити, надграждайки неизползваните таланти от висококвалифицирани и образовани учени и инженери в България. Това, което Райчо е постигнал до момента, е наистина от световна класа и ние споделяме неговата визия и вълнение за бъдещето на космоса, неговите ползи за човечеството и потенциала на EnduroSat да стимулира тази промяна и да се издигне като лидер в индустрията. Планираме да работим с Райчо, за да ускорим глобалния растеж на компанията и да му помогнем да постигне визията, която имаше, когато започна това пътуване преди 10 години.“

    Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat: „Наистина съм развълнуван да приветствам екипа на CEECAT Capital на борда. Те демонстрираха истинска работна етика, разбиране и ентусиазъм за това, което се опитваме да изградим, и невероятно изживяване, което да ни помогне да стигнем до следващото ниво. Работейки заедно, ние ще продължим да преследваме нашата визия - Космосът може да бъде универсално достъпен. Мащабирането никога не е било лесно и наличието на правилните партньори бележи най-голямата разлика. Нямам търпение да видя следващите стъпки от нашето развитие “

    EnduroSat си поставя за цел да трансформира сложната сателитна индустрия в рационализирана услуга за данни, позволяваща незабавен достъп и транзакции с космически данни в облака от стотици сензори в орбита.

    Със своята сателитна технология компанията позволява лесен достъп до космически данни без обичайните правни, технически или логистични предизвикателства.

    От излизането на пазара през 2018 екипът успешно е подкрепил повече от 210 клиенти, множество мисии и е доставил над 2500 сателитни модула, летящи в орбита на борда на спътници на клиентиг. В рамките на следващите 3 години EnduroSat планира да подкрепи десетки нови космически клиенти в орбита, като следващите 5 мисии вече са напълно ангажирани.

    Инвестицията ще позволи на EnduroSat да скалира своите операции и разшири дела си на  пазара на сателити, както и да подобри допълнително сателитната си технология.

    С новата си централа, разположена в Люксембург, и нови офиси в Берлин, Тулуза, Неапол и Делауеър, EnduroSat планира допълнително да разшири екипа си отвъд настоящите 130 професионалисти.

    Компанията откри нов Космически център в София с 3200 м2 офис площи и 700 м2 авангардни лаборатории за космически тестове, монтаж и квалификация.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ОББ: Реалистично е членство на България в еврозоната в близко бъдеще
    Доближаване на инфлацията на България до средната на еврозоната до 6-9 месеца, прогнозират от банката
    преди 2 часа
    БАСКОМ: Предстои важно обединение на всички ИТ асоциации
    Наблюдава се интерес към мигриране на ИТ таланти в градове извън София, коментираха от асоциацията на софтуерните компании
    преди 3 часа
    Kaufland инвестира 50 млн. лв. в реконструкция на Халите
    Реновираната сграда ще отвари врати на 23 май
    преди 4 часа
    Hitachi Solutions Bulgaria стартира 2-рото издание на обучителната си програма SPACE
    Тази година тя е допълнена и с нова дисциплина - Data & Analytics
    преди 5 часа
    10% ръст на пренощувалите в места за настаняване през март
    Според данните на НСИ приходите от нощувки се увеличават с близо 20% спрямо година по-рано