четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1340 прочитания

  EnduroSat набра 10 млн. долара, ще увеличава дела си на пазара на сателити

  Компанията планира и да разшири екипа си
  11 май 2023, 14:01 a+ a- a

  Eдна от най-бързоразвиващите се компании в сферата на наносателитните технологии и услуги -  EnduroSat, чиято инженерна и производствена инфраструктура е базирана в София, набра 10 млн. долара финансиране от серия А, водено от европейската инвестиционна компания CEECAT Capital, фокусирана върху пазарите с голям растеж в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Настоящи акционери, като германския фонд за начално финансиране Freigeist Capital, също са се присъединили към кръга.

  Антъни Сталкър, CEECAT Capital, партньор: „Развълнувани сме да си партнираме с Райчо и EnduroSat в тяхното пътуване да бъдат глобален лидер в тази нова глава от растежа на космическата индустрия. EnduroSat се очертава като водещ играч на бързоразвиващия се пазар на малки сателити, надграждайки неизползваните таланти от висококвалифицирани и образовани учени и инженери в България. Това, което Райчо е постигнал до момента, е наистина от световна класа и ние споделяме неговата визия и вълнение за бъдещето на космоса, неговите ползи за човечеството и потенциала на EnduroSat да стимулира тази промяна и да се издигне като лидер в индустрията. Планираме да работим с Райчо, за да ускорим глобалния растеж на компанията и да му помогнем да постигне визията, която имаше, когато започна това пътуване преди 10 години.“

  Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat: „Наистина съм развълнуван да приветствам екипа на CEECAT Capital на борда. Те демонстрираха истинска работна етика, разбиране и ентусиазъм за това, което се опитваме да изградим, и невероятно изживяване, което да ни помогне да стигнем до следващото ниво. Работейки заедно, ние ще продължим да преследваме нашата визия - Космосът може да бъде универсално достъпен. Мащабирането никога не е било лесно и наличието на правилните партньори бележи най-голямата разлика. Нямам търпение да видя следващите стъпки от нашето развитие “

  EnduroSat си поставя за цел да трансформира сложната сателитна индустрия в рационализирана услуга за данни, позволяваща незабавен достъп и транзакции с космически данни в облака от стотици сензори в орбита.

  Със своята сателитна технология компанията позволява лесен достъп до космически данни без обичайните правни, технически или логистични предизвикателства.

  От излизането на пазара през 2018 екипът успешно е подкрепил повече от 210 клиенти, множество мисии и е доставил над 2500 сателитни модула, летящи в орбита на борда на спътници на клиентиг. В рамките на следващите 3 години EnduroSat планира да подкрепи десетки нови космически клиенти в орбита, като следващите 5 мисии вече са напълно ангажирани.

  Инвестицията ще позволи на EnduroSat да скалира своите операции и разшири дела си на  пазара на сателити, както и да подобри допълнително сателитната си технология.

  С новата си централа, разположена в Люксембург, и нови офиси в Берлин, Тулуза, Неапол и Делауеър, EnduroSat планира допълнително да разшири екипа си отвъд настоящите 130 професионалисти.

  Компанията откри нов Космически център в София с 3200 м2 офис площи и 700 м2 авангардни лаборатории за космически тестове, монтаж и квалификация.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 54 минути
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 1 час
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 7 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния