петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1822 прочитания

    4 медала за България от Европейската младежка олимпиада по информатика

    Националите ни се състезаваха с 96 участници от 24 държави
    14 септември 2023, 10:08 a+ a- a

    сн: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

    Най-добрите български младежи по информатика направиха отлично представяне и спечелиха 4 медала от един от най-престижните турнири в Европа. На Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI родните ученици спечелиха 1 златен, при това с абсолютно първо място на турнира, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Тази година турнирът се проведе присъствено в Грузия, където младежите ни на възраст до 15,5 години се конкурираха с 92 състезатели от 24 държави, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

    Златният медал и абсолютното първо място на турнира завоюва Андрей Стефанов (8 клас, ПЧМГ). Среброто взе Серкан Рашид (8 клас, ППМГ Шумен и Школа А&Б), а бронзовите отличия заслужиха Симона Христова (9 клас, ППМГ Шумен и Школа А&Б) и Иво Иванов (8 клас, ППМГ Шумен и Школа А&Б).

    Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Димитър Добрев (Шуменски университет и Школа А&Б). Заедно с отбора в Грузия е и д-р Бисерка Йовчева (почетен професор на Шуменския университет и ръководител на Школа А&Б), която е съосновател и тази година бе избрана за президент на Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI.

    Веднага след награждаването ръководителят Илиян Йорданов коментира: „Едно от най-добрите представяния на България на EJOI и за първи път имаме първенец на олимпиадата! След седмица изпълнена с премеждия и много емоции, нашите деца се представиха превъзходно. Това отлично представяне резултира и в 3то място в неофициалното отборно класиране по медали. Поздравления на участниците и всички техни учители, ръководители и ментори. Желаем да продължават с успехите“

    Първата Европейска младежка олимпиада по информатика ЕJOI (ejoi.org) се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г. В нея участваха отбори от 22 страни членки на Съвета на Европа. В реализацията на ЕJOI участваха 90 души – инициативен, организационен, технически и научен комитет, Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и доброволци. Патрони на първото издание на ЕJOI бяха президентът на България Румен Радев, Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество и Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 7 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 7 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 11 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 12 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ