четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12282 прочитания

    Вижте как може да получите стипендия от Jobs.bg за Еxecutive МВА и МВА в COTRUGLI Business School

    Повече за университета, изискванията към кандидатите и как ще бъдат избрани победителите, разказва Лана Дойчинович – изпълнителен директор на COTRUGLI Business School
    15 март 2013, 10:01 a+ a- a

    JOBS.bg и през 2013 обявява конкурс за 12 стипендии на стойност 105 хил. евро за Еxecutive МВА и МВА в Cotrugli Business School.

    Стипендиите за Executive MBA програмата са шест – една пълна (18 000 евро) и пет частични (по 9 000 евро).

    За MBA програмата стипендиите също са 6 - една пълна (12 000 евро) и пет частични (по 6 000 евро). Повече за условията и конкурса тук

    Свързахме се с Лана Дойчинович, изпълнителен директор  на университета, за да ни разкаже повече за COTRUGLI Business School  и за условията за кандидатстване.

    Г-жо Дойчинович, разкажете ни повече за COTRUGLI Business School, какво го отличава от останалите университети?
    COTRUGLI Business School е международно признато бизнес училище, което се е специализирало в обучението на висш и среден мениджмънт. Към момента оперираме в 7 държави от Югоизточна Европа – Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Словения, Македония и Босна и Херцеговина. Програмите MBA и Executive MBA имат международна акредитация. Като част от портфолиото си предлагаме и индивидуални програми, програми, насочени към ниво изпълнителни директори, управление на бази данни, консултации по професионално ориентиране и др. Имаме кампуси в Загреб и Белград, както и представителни офиси в София и Любляна. Гордеем се, че мрежата ни от доволни клиенти се увеличава и към момента имаме повече от 10 000 бизнес лидери, които са били част от нашите образователни инициативи. Най-доброто доказателство за качеството и високите образователни стандарти, които прилагаме, е акредитацията от международната асоциация AMBA. Това, което ни отличава от другите университети, са възможностите за създаване на полезни контакти, множеството гостуващи преподаватели от световно признати университети като INCAE, ESCP Europe, Harvard, Henley School of Management, Oxford Leadership Academy и др., интерактивният начин на преподаване и възможността програмите ни да бъдат съвместявани с работа на пълен работен ден.

    Какви предмети ще изучават участниците в програмите?

    MBA програмите в COTRUGLI Business School обхващат всички ключови дисциплини, които модерните мениджъри трябва да усвоят, за да могат ефективно да се справят с турбулентната външна среда и всички останали предизвикателства на 21 век. Сред изучаваните предмети са финанси, управленско счетоводство, стратегически и оперативен мениджмънт. Обръща се внимание и на меките умения на кандидатите, те изучават лидерство, стратегически маркетинг, бизнес комуникации и продажби. Една от особеностите на обучение в нашия университет е ударението, което поставяме върху личностното развитие, дори такъв модул е включен в учебния план на двете програми. Лекциите са интерактивни и с практическа насоченост, често карат участниците да работят по свързани бизнес казуси, да обменят знания и да разсъждават извън своята зона на комфорт. Участниците в EMBA или MBA се групират в екипи по 5-7 човека с компетенции в различни сфери, за да може допълнително да се стимулира обмяната на знания и опит. За да се подсили практическата насоченост по време на обучението, студентите разработват и бизнес план. Интересното е, че всеки един от преподавателите по даден модул влиза и в ролята на консултант. Така студентите получават обратна връзка и съдействие идеята да се доразработи по най-добрия възможен начин.

    Какви са разликите между двете програми и коя намират кандидатите за по-привлекателна?
    Executive MBA е организирана така, че да отговори на нуждите на мениджмънта на средно и висше ниво, докато MBA е насочена към мениджърите на ниско управленско ниво и хората с потенциал. EMBA програмата е с продължителност 18 месеца и обхваща 16 модула. Лекциите се състоят веднъж месечено през уикенда от петък до неделя в някой от кампусите - в Загреб или в Белград. MBA програмата продължава 1 година и обхваща общо 16 модула, разпределени в 9 седмици, като лекциите се състоят в различни страни от Югоизточна Европа. Сред потенциалните градове са Загреб, Белград, София, Любляна и др. И двете програми могат да се съвместят с работа на пълен работен ден и двете са международно акредитирани. Програмата на EMBA е насочена повече към хора със стратегически и управленчески функции, докато модулите, част от MBA, са подбрани, изхождайки от гледната точка на оперативните нужди на една компания. Таксата за EMBA е 18 хил. евро, а за MBA програмата е 12 хил. евро. Трудно е да се прецени коя програма е по-привлекателна, тъй като са насочени към напълно различни групи от хора. Обичайно записваме около 200 студенти на година в двата ни кампуса.

    Какво се оказва най-голямо предизвикателство за студентите?
    Трудно е да се отговори на този въпрос, защото начинът на възприемане на отделните модули е строго индивидуален. Като цяло най-взискателни изглежда са Финанси и Управленско счетоводство. Записването в MBA програма е решение, което се взема веднъж в живота и представлява сериозна инвестиция на време и пари. За да получат международно призната диплома, участниците трябва да посещават всички модули, да положат успешно всички изпити, да защитят груповия бизнес план под формата на дипломна работа и да заплатят в пълен размер студентските си такси. От друга страна, тези програми допринасят значително за живота на човек и напълно си заслужават усилията. В крайна сметка всичко зависи от мотивацията на даден човек и усилията, които той полага.

    Какъв е профилът на вашите студенти?

    Без значение от програмата всички наши студенти споделят някои общи характеристики. Те притежават готовност постоянно да се учат и да се развиват професионално и в личен план, така че да се превърнат в инициатори на положителна промяна в своите семейства, организации и в обществото като цяло. Всички наши студенти имат желание да изграждат контакти с хора от бизнеса, с които споделят общи интереси, така че един ден да могат да превърнат тези контакти в сделки. Друга обща характеристика на нашите студенти е тяхната готовност да черпят опит от най-добрите в света, усвоявайки ценно ноу-хау или учейки се от техните грешки и от тяхната приемственост спрямо новаторски идеи. Като част от постоянните ни усилия да подобрим качеството на програмата една от основните ни цели да е да се погрижим за качеството на кандидатите. Нашите студенти са представители на различни сфери от икономиката, сред които финансови инстуции, ИТ сектор, телекоми, държавни институции, туризъм, недвижими имоти и др. Близо 10% от нашите студенти са успешни независими предприемачи.

    Наличието на професионален опит задължително условие ли е за кандатстването за вашите програми?
    Типичният ни участник в програмата за Executive MBA е на 37 години, има общо 12 години професионален опит, 7 от които в подходяща сфера. Типичният ни участник в MBA програма има поне 5 години опит, от които 3 са в подходяща сфера. Като минимум изискваме 5 години стаж за кандидатстване в Executive MBA програмата, докато за MBA минимумът е 3 години стаж.

    Средно какъв процент от студентите ви са българи?
    Студентите в нашите E/MBA програми са представители на 12 националности. Сред извадка от 1000 студенти, настоящи и вече дипломирали се по тези 2 програми, 97 са от България. Това означава, че близо 10% от нашите възпитаници са българи. Използвам възможността да споделя, че българските студенти са традиционно едни от най-добре справящите се както в академичен план, така и от гледна точка на последващите им постижения. Заедно с Jobs.bg отпускате стипендии за следващата академична година.

    Какво покрива пълната стипендия и какво не покрива?
    Пълните стипендии покриват всички разходи, свързани с протичането на съответната програма, както и осигуряването на задължителните учебни материали. Стипендиите както пълните, така и частичните, не покриват разходите за транспорт и настаняване, както и разходите за допълнителни учебни материали. Във връзка с това искам да споделя, че нашият университ поддържа добри партньорски взаимоотношение с определени хотели, които осигуряват на наши студенти настаняване при по-изгодни условия. Често студентите от една и съща държава пътуват заедно и по този начани намаляват своите разходи. Също така, почти цялата допълнителна литература може да бъде да заета от университетската библиотека или закупена от книжарници, с които поддържаме партньорски взаимоотношения.

    А какво покрива частичната стипендия?
    Частичната стипендия покрива 50% от студентската такса и всички задължителни учебни материали. Получилите частична стипендия следва да платят за своя или за сметка на компанията, в която работят, оставащите 50% от таксата. Има възможност за плащане на вноски, както и за получаване на специални кредити от страна на български банки.

    На базата на какви критерии ще определите на кого да отпуснете стипендия и на какви изисквания трябва да отговарят кандидатите, за да могат да кандидатстват за стипендия?
    Стипендиите ще бъдат отпускани на кандидати, които са способни да допринесат за бъдещото развитие на COTRUGLI Business School в региона. Ключовите елементи, които ще наблюдаваме при всички кандидати за стипендии, са техният лидерски потенциал, етика и креативност. Така че скоро след като кандидатите се регистрират онлайн на www.cotrugli.eu/scholarships_bulgaria ще получат формуляр за кандидатстване, който трябва да попълнят на английски и да ни изпратят преди 1 май 2013. След това комисията по подбор ще селектира кандидатите и тези, които стигнат до финал, ще бъдат информирани. Финалният етап ще се състои на 18 и 19 май в София. По време на финалите кандидатите ще станат част от интензивен, но справедлив процес на оценка, който ще продължи около 10 часа. Финалната фаза на селекцията включва различни предизвикателства, IQ тест и тест за обща култура, личностни въпросници, тест по английски, индивидуални интервюта с представител на журито, работа в екипи по казуси и тяхното представяне и т.н. Журито се състои от опитни HR експерти, част от мениджърския екип на COTRUGLI и представители на партньорите. Целият процес е внимателно обмислен и направляван така, че да даде на всеки кандидат еднакъв шанс да покаже своите възможности.

    По какъв начин магистърската степен по бизнес управление може да помогне на кариерното развитие на даден човек?

    Предвид състоянието на икономиката на Балканите такава инвестиция изплаща ли се? Въпреки че MBA програмата не е магическа пръчка, която моментално ще задвижи вашата кариера, тя е международно признат образователен стандарт, който се е наложил сред работодателите. Магистърската степен по бизнес администрация ви дава няколко ключови предимства. Едно от тях е практично и приложимо познание, което ви позволява да се справяте с предизвикателствата, които работата обичайно ви поднася, по-ефективно. Позволява ви да реагирате като носител на промяната в своята организация и допълнително да развиете своите управленски способности. Тя дава на човек също така чудесни възможности за създаването на полезни контакти и повишава неговата конкурентоспособност на международния пазар на труда. Тъй като бизнес училищата по най-развитите части на света действат като генератори за местната икономика, вярвам, че Балканският регион има страхотен потенциал за развитие в тази област. В САЩ 0,1% от цялото население има такава диплома, докато тук този процент е 0,01. Това показва, че изоставаме спрямо световните тенденции и че нашите пазари са все още в начална фаза на развитие.

    Добрата новина е, че ситуацията постепенно започва да се променя. Хората все повече осъзнават, че „образованието изплаща най-добрата лихва” и наистина се надявам, че регионът скоро ще отчете съвсем осезаемо ползите от една такава тенденция. Има много примери на наши възпитаници, които са започнали успешен самостоятелен бизнес още по време на своето обучение или адекватно са използвали възможностите, които мрежата от контакти на университета им дава. Винаги с удоволствие давам за пример Петко Карамочев, който завърши EMBA при нас и успя да си възстанови таксата за цялата програма след само 3 модула, на база на които стартира нов бизнес чрез мрежата на нашите възпитаници.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на жилища във въглищните региони
    Други над 110 млн. лв. от програмата ще бъдат отпуснати за подпомагане на работниците в засегнатите от икономическия преход сектори
    преди 44 минути
    Google прави мащабно дарение за научни изследвания в България
    В София компанията ще открие форум, посветен на най-новите тенденции в облачните технологии
    преди 18 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 19 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 20 часа