неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10667 прочитания

    Как да „хакнем” щастието си?

    Как Big Data може да ни направи по-щастливи, вижте какво сподели пред Economy.bg писателят и технологичен експерт Джон Хевънс
    17 юли 2013, 10:29 a+ a- a

    Джон Хевънс е американски технологичен експерт, бизнес консултант и писател. Основател е на H(app)athon Project. През пролетта на 2014 на пазара излиза книгата му "Hacking H(app)iness". Освен това той пише на свободна практика за Mashable.
    От 2009 до 2011 е бил изпълнителен вицепрезидент „Социални медии” в Porter Novelli. Консултирал е редица компании по отношение на новите медии. Автор е на "Tactical Transparency: How Leaders Can Leverage Social Media to Maximize Value and Build their Brand". Има опит като актьор и музикант.

    H(app)athon е проект, който има за цел да проучи как щастието и благосъстоянието могат да бъдат измерени чрез дигитални/мобилни средства. В рамките на проекта ще бъде създадено мобилно приложение, което ще оценява емоционалното състояние на потребителите. За целта ще се използват данни, събрани чрез въпросник и чрез смартфона на потребителите. След анализ на тези данни ще бъде създаден личен индикатор за щастието (Personal Happiness Indicator), който ще дава оценки и ще прави препоръки. Целта е да се намери алтернатива на измерители като БВП. Проектът се ръководи от комитет от над 30 експерти от организации като ООН, Световния икономически форум, както и от водещи компании и американски университети. Издания като Forbes, Mashable, Fast Company и USA Today са подкрепили проекта.

    Г-н Хевънс, какво е за Вас щастието?
    За мен лично щастието означава да имам смислена и предизвикателна работа, да намеря правилния баланс между работа и семейство и да помагам на другите. Щастлив ме прави и свиренето на блус хармоника и да се смея, колкото се може по-често. Щастието в проекта H(app)athon, върху който работя, и в книгата ми „Hacking H(app)iness” е щастие, основано на действието. Науката за позитивната психология показва, че когато сме ангажирани в дейности, осмислящи работата ни или помагайки на другите (алтруизъм), нивата на окситоцин и домапин в мозъка ни се увеличават. Това са именно хормоните, асоциирани с щастието, радостта и оптимизма.

    Как можем да „хакнем щастието си”?
    В книгата си The How of Happiness известният изследовател и експерт по позитивна психология Соня Любомирски показва как хората могат да увеличат с до 40% тяхното „естествено щастие”, независимо от миналото си. Без значение какви технологии или средства използва човек, за да постигне това, основният принцип е много прост – за да увеличиш нещо, трябва да предприемеш действие, да си проактивен. Понякога на база моментни изживявания считаме, че сме постигнали щастие. За да се радваме обаче на дълготрайно вътрешно щастие, трябва да преминем отвъд моментното настроение и да изследваме кои наши повтарящи се действия могат да ни осигурят продължаващо щастие.

    Как Big Data може да ни направи по-щастливи?
    Big Data е маркетингов термин, който сам по себе си не може да ни направи по-щастливи. Все пак когато се събират данни, независимо дали „big” или „little”, за вашето ментално, физическо и емоционално здраве по начин, който има смисъл за потребителя, на база на това, което той иска да постигне, ние считаме, че това може да трансформира живота му към по-добро.
    Чрез приложението H(app)athon App, което разработваме и което ще е готово в началото на 2014, вие ще можете да измервате щастието си постоянно чрез данните, събрани за вас от смартфона ви и чрез специален въпросник. След анализ на данните, приложението ще ви дава препоръки, как да подобрите емоционалното си състояние.
    Целта е да се създаде „икономика на щастието”, при която хората измерват успеха си спрямо това колко щастливи, а не колко заможни са. Проектът ще даде възможност и за анализ в реално време на щастието по света. Това ще даде по-добри насоки на управляващите по света в сравнение с измерители като БВП, как да подобрят политиките си.

    Покрай скандала със следенето в САЩ много хора се притесняват, че се събират данни за тях. В книгата си Вие обаче твърдите, че събраните за нас данни могат да ни направят по-щастливи. Няма ли противоречие?
    Защитата на личните данни определено е важен въпрос. Хората имат право да са притеснени. В нашия случай проектът H(app)athon използва платформа за защита на данните, събрани чрез нашите проучвания. Ние правим проучвания на база въпросник в смартфон приложение (активни данни) и данни, събирани автоматично от телефона ви (пасивни данни). Тези данни могат да дадат множество идеи на човек как да подобри живота си и благополучието си. Противоречие може да има единствено когато не е ясно с кого и как споделяте данните си.

    Защо е важно да измерим щастието си?
    Когато можеш да измериш нещо, можеш да прецениш защо е важно и ценно то. Казвам това, защото вече почти 70 години светът използва като измерител на глобалното развитие брутния вътрешен продукт (БВП). Този измерител обаче не отчита стойностни неща като околната среда, образованието, изкуството. Не се отчита дори отглеждането на деца, което е много важно. В този смисъл, ако не измерваме щастието или факторите, които допринасят за него, никой няма да го направи.

    Защо е толкова трудно да се измери щастието?
    Краткотрайната емоция на щастие е много субективна. Аз не бих могъл да кажа какво те прави щастлив. Все пак, ако измерим шестте компонента в списъка по-долу, можем да определим какво сте изпитвали в конкретен момент.
    • Сърдечен ритъм – може да се измери чрез приложение като Cardiio.
    • Стрес – може да се измери чрез сензори на китката.
    • Активност – може да се измери чрез акселометър в смартфона ви.
    • Настроение – може да се измери чрез приложението EmotionSense.
    • GPS – локацията ви може да даде някаква представа как се чувствате (бар, зоологическа градина с деца, болница).
    • Микрофон – шумът в заобикалящата ви среда също може да даде представа дали сте стресирани, или си почивате (градски шум срещу шум от фонтан в парка).
    Когато данните от шестте източника се комбинират в конкретен момент, ще можем с голяма вероятност да кажем дали човек е щастлив, ядосан или тъжен. Например ако някой вика за такси с градски шум наоколо, по-вероятно е той да е ядосан. По същия начин ако говори на детето си на фона на шум от парка, по-вероятно е той да е щастлив. Когато подобни проучвания за даден човек се правят за по-дълъг период от време, вероятността да са по-точни е по-голяма. Когато имаш данни за поведението/активността на даден човек в продължение на някакво време, можеш да разбереш как реагира на различни ситуации и да направиш по-добра оценка на емоционалния му живот.

    Защо е важно да имаме точен индикатор за щастието?
    Идеята за индикатори или индекси за щастието отразява концепцията за индекс за „Брутно национално щастие”, разработена в малкото хималайско кралство Бутан. Терминът е малко погрешен, защото те не измерват директно щастието, а благоденствието, което има малко по-широко икономическо значение. „Точният” индикатор за щастие е свързан с това какво се опитвате да измерите и промените. Като цяло е важно е да се оцени менталния, физическия и емоционалния живот на гражданите, както и достъпа им до възможности за образование, природа и др. В икономиката под измерване на „щастието” типично се разбира оценяване на „задоволството от живота”. Това се прави чрез използване на проучвания или анкети, в които се питат хората как оценяват живота си.

    Какво Ви накара да се заемете с писането на книга за щастието, както и със стартирането на проекта H(app)athon?
    Загубих баща си преди години, което ме накара да преосмисля живота си и да създам проекта H(app)athon и да напиша книгата Hacking H(app)iness. Запитах се „кой е измерителят на живота ми” и възприех въпроса буквално. Искам живота ми да бъде оценен според действията и характера ми, а не само според думите ми. Що се отнася до проекта, целта ми е да окуража и други едновременно да открият какво им носи радост и да се вдъхновят да стана по-щастливи, като бъдат алтруистични към другите. Това е целта на живота и работата ми в момента. Да помогна на хората да разберат колко ценни са те, независимо колко пари имат. Технологиите могат да помогнат в този процес, но те са просто средство за постигане на целта. Използвайте ги, но след като приключите ги оставете настрани или затворете! Предприемете действия, които ви носят радост! Прекарвайте време с останалите хора! Вие си струвате времето!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години