сряда, 29 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4855 прочитания

  Big Data с икономически потенциал от 206 млрд. евро до 2020 в ЕС

  За новите страни-членки на ЕС, вкл. България, прогнозираният ръст на БВП в резултат на използването на големи бази данни е 1.9%, сочи нов доклад
  31 януари 2014, 17:18 a+ a- a

  Преходът към решения, основани на големи бази данни, може да допринесе с 206 милиарда евро към европейската икономика до 2020 или увеличение от 1.9% на европейския брутен вътрешен продукт. Това сочи доклад за въздействието на Big Data в 28-те държави-членки на ЕС. Докладът е изготвен от Варшавския институт за икономически изследвания по поръчка на demosEUROPA и спонсориран от Microsoft.

  В него се посочва, че увеличението на приходите ще бъде усетено във всички 28 държави-членки на ЕС, и посочва въздействието върху растежа на субрегионалния БВП за Северна Европа (2%), новите държави- членки (1,9%) и Южна Европа (1.6 %). Икономическите сектори, за които се смята, че ще спечелят най-много, са търговията (47 милиарда евро), производството (45 милиарда евро), публичната администрация (27 милиарда евро) и здравеопазването (10 милиарда евро).

  Значителният потенциал на данните с отворен достъп и големите бази данни за по-ефективни и прозрачни услуги в публичния сектор е друга констатация на доклада. От мобилни приложения, които позволяват на живеещите в градовете лесно да планират своите пътувания с обществения транспорт, до предоставяне на информация относно мерки за спестяване на енергия, подходящи за техните домове, докладът подчертава потенциала за засилване на обществения контрол и засилване на дебата относно действията и услугите на правителствата.

  Малките и средни предприятия и предприемачите също могат да се възползват от по-голям достъп до финансиране и пазари, както и подобрена ефективност на бизнес процесите, предлагани от данните с отворен достъп и големите бази данни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените
  преди 3 часа
  Amazon.com надмина както UPS, така и FedEx по доставени пратки в САЩ
  Пощенската служба на САЩ все още е най-голямата колетна услуга по обем – обработва стотици милиони пакети и за трите компании
  преди 5 часа
  Подписахме споразумение с Intel в областта на изкуствения интелект
  Целта на меморандума е да осигури подготовка и достъп до ключови умения за работа с AI
  преди 5 часа
  Проучване: За 2/3 от хората по света AI ще е от полза за работата им
  В момента около 70% от служителите използват активно GenAI, сочи доклад на Adecco Group
  преди 21 часа
  ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
  Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
  преди 1 ден
  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад