понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5036 прочитания

    Big Data с икономически потенциал от 206 млрд. евро до 2020 в ЕС

    За новите страни-членки на ЕС, вкл. България, прогнозираният ръст на БВП в резултат на използването на големи бази данни е 1.9%, сочи нов доклад
    31 януари 2014, 17:18 a+ a- a

    Преходът към решения, основани на големи бази данни, може да допринесе с 206 милиарда евро към европейската икономика до 2020 или увеличение от 1.9% на европейския брутен вътрешен продукт. Това сочи доклад за въздействието на Big Data в 28-те държави-членки на ЕС. Докладът е изготвен от Варшавския институт за икономически изследвания по поръчка на demosEUROPA и спонсориран от Microsoft.

    В него се посочва, че увеличението на приходите ще бъде усетено във всички 28 държави-членки на ЕС, и посочва въздействието върху растежа на субрегионалния БВП за Северна Европа (2%), новите държави- членки (1,9%) и Южна Европа (1.6 %). Икономическите сектори, за които се смята, че ще спечелят най-много, са търговията (47 милиарда евро), производството (45 милиарда евро), публичната администрация (27 милиарда евро) и здравеопазването (10 милиарда евро).

    Значителният потенциал на данните с отворен достъп и големите бази данни за по-ефективни и прозрачни услуги в публичния сектор е друга констатация на доклада. От мобилни приложения, които позволяват на живеещите в градовете лесно да планират своите пътувания с обществения транспорт, до предоставяне на информация относно мерки за спестяване на енергия, подходящи за техните домове, докладът подчертава потенциала за засилване на обществения контрол и засилване на дебата относно действията и услугите на правителствата.

    Малките и средни предприятия и предприемачите също могат да се възползват от по-голям достъп до финансиране и пазари, както и подобрена ефективност на бизнес процесите, предлагани от данните с отворен достъп и големите бази данни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    преди 5 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 5 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 5 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 6 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България