четвъртък, 23 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  17669 прочитания

  Кой ще спечели и кой ще загуби от Big Data революцията?

  Как Big Data ще промени живота ни, вижте какво сподели в интервю за Economy.bg изтъкнатият оксфордски професор Виктор Майер-Шьонбергер
  14 май 2013, 17:33 a+ a- a

  Проф. Виктор Майер-Шьонбергер е преподавател по "Интернет управление и регулации" в Университета в Оксфорд. Дълги години той преподава и в Kennedy School of Government към Харвардския университет.
  Австриец по произход, той има дипломи по право от Харвард и London School of Economics. Майер-Шьонбергер е автор на девет книги и множество публикации, свързани с интернет и дигиталната икономика.
  Чест коментатор за издания като New York Times, Wall Street Journal, Financial Times, Economist, Nature, Science, BBC, The Guardian, Le Monde, El Pais, Die Zeit, Der Spiegel, WIRED. Съветва компании, правителства, неправителствени организации.
  Потърсихме проф. Майер-Шьонбергер във връзка с публикуването на новата му книга „BIG DATA: A Revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think”, която той пише в съавторство с Кенет Нийл Кюкиър, редактор в списание Economist.

  Проф. Майер-Шьонбергер, как Big Data ще промени живота ни?
  Big Data ще трансформира почти всеки аспект от живота ни. Ще промени бизнеса не само като го направи по-ефективен, но и като предостави нови възможности за създаване на продукти и услуги. Например поддръжката на двигателите на автомобили и самолети може да бъде подобрена чрез използването на big data за смяната на части, които в резултат на анализ на големи масиви от данни може да се предположи, че скоро ще се повредят.
  Big Data ще промени и живота ни, като ни осигури по-добри средства за образование и като подобри здравеопазването. Днес медицината се основава на сравнително малки като обем данни, ограничени до средностатистическия пациент. В бъдеще с помощта на big data ще можем да предвиждаме болестта по-рано и ще можем реагираме по-ефективно, най-малкото като гарантираме, че лечението е оптимално за конкретния пациент.
  Накрая, big data ще промени и начина ни на мислене. Ще се научим да виждаме света не на базата на обичайните ни предположения и разбирания, които често се оказват погрешни, а по-скоро чрез различни взаимовръзки.

  Какво е Big Data?
  Интернет промени сериозно бизнеса и обществото. Една, нова и по-малко видима технологична тенденция се оказва също толкова трансформативна: Big Data. Явлението е свързано с това, че в днешно време се генерира огромен обем информация, далеч надхвърлящ обемите от данни в миналото. Тези огромни масиви от данни намират все по-широка употреба, за която не сме предполагали преди. Идеята е, че можем да научим много повече неща от големи обеми от данни, отколкото ако използваме малки количества. Терминът Big Data се използва обичайно, за да се опише процесът на анализиране на големите масиви от информация, достигане до някакви изводи и предсказване на решения на комплексни въпроси.

  Какви възможности и рискове създава Big Data за бизнеса, обществото и правителствата?
  Big Data предлага огромни възможности. Това, което е важно да се разбере обаче, е, че big data не просто подобрява съществуващите процеси и начини на вземане на решения. Big Data ни показва, че по-голямата част от данните имат неразкрит потенциал, който далеч надхвърля това, което познаваме досега. Бизнесът, който осъзнае този потенциал и се възползва от него, ще пожъне голям успех – за себе си и и за обществото.
  Същевременно Big Data има и много негативни страни. Явлението отправя редица предизвикателства, свързани със сигурността, тъй като настоящите закони за защита на личните данни се оказват неработещи в контекста на big data. По-лошо, с big data може да се злоупотреби, за да се накажат хора, за които се предполага на база тези масиви от данни, че може да извършат престъпление. И накрая трябва да имаме предвид ограниченията на big data и да гарантираме, че ние контролираме тези големи масиви от данни, а не те нас.

  Да приветстваме или да се страхуваме от Big Data?
  Аз може и да съм оптимист, но смятам, че предимствата на big data превъзхождат рисковете. За да отговорим на страховете (много от които са оправдани), ние трябва да въведем съответни обществени гаранции, но затова като общество ние трябва да познаваме силата на big data. Това до голяма степен беше нашият мотив да напишем книгата.

  Какъв е икономическият потенциал на Big Data?
  Big Data до голяма степен ще захрани един нов икономически сектор: многократната употреба на данни, събрани и анализирани сега на ниска цена. В този смисъл масивите от данни ще се превърнат в новата суровина, която създава стойност за тези, които имат достъп до тях и се възползват от него.

  Кой според Вас трябва да регулира използването и управлението на Big Data?
  Считам, че big data е толкова мощно средство, което изисква да бъдат въведени социални гаранции чрез приемането на съответните закони. Същевременно тези закони не трябва да бъдат твърде задушаващи. В противен случай ще убием иновативния потенциал на big data, преди той да се е развил напълно. Смятам също, че трябва да гарантираме, че потребителите на тези големи масиви от данни поемат някаква отговорност за действията си и приемат, че тяхната отчетност е цената, която трябва да платят за ползите от big data.

  Какъв тип данни трябва да се съхраняват и за колко дълго? Трябва ли да има „срок на годност” за тях?
  В ерата на big data ние осъзнаваме, че полезността на данните не се изчерпва, след като данните са използвани за първоначалната цел, за която са събрани. В такъв свят на редовно многократно използване на данните да се разреши триенето на данни след първото им използване унищожава стойността им. Същевременно да се позволи да се използват данните безсрочно създава рискове. Алтернатива на тази ситуация е да се разреши многократното използване на данни, но да е записано със закон, че много типове данни трябва да бъдат изтрити след определен период от време. Аз защитавам тази идея за „срока на годност” (expiration date) в моята книга „Delete”. Явлението Big Data само подчерта значението на тази идея.

  Как виждате Big Data след пет или десет години?
  След десет години децата ни едва ли ще приемат съвета на доктор, без да са сигурни, че той е направил подробен анализ на масивите от данни. Както днешното поколение, което израсна с Интернет, възприема мрежата за даденост, така и следващото поколение ще приема за даденост big data, и ще е изненадано, в случаи че big data не се използва.

  Кой ще спечели и кой ще загуби от Big Data революцията?
  Да се надяваме, че всички ще спечелим. Затова обаче са нужни адекватни регулативни гаранции и обществена ангажираност. Що се отнася до бизнеса, ще спечелят едновременно големите компании, които имат възможност да събират големи количества данни и малките стартъпи, които имат иновативни идеи.

  Демократизация или заробване? Как влияе Интернет върху обществото?
  Нито едно от двете. Защото и демократизацията и заробването се прави от хората (вероятно с помощта на дигитални средства), а не от самите дигитални средства. Big Data обаче ще ни помогне да разберем по-добре света около нас.

  Как виждате Интернет в бъдеще – регулиран или децентрализиран?
  Регулиран и децентрализиран. Интернет изглежда така и днес: всяка страна има закони, които регулират поведението в Интернет. По-голямата част от тези закони обаче не са универсални, а се различават за всяка страна.

  Интервю: Детелина Калфова

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 16 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 17 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 18 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми