неделя, 16 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3393 прочитания

  Как BULPROS въвежда в работата новите хора, които работят дистанционно?

  Пред Economy.bg разказва HR директорът на компанията Христина Вакарелийска
  30 септември 2020, 09:45 a+ a- a

  Христина Вакарелийска, HR директор на BULPROS

   Пандемията и масовото налагане на дистанционната работа като противоепидемична мярка срещу разпространението на коронавируса доведоха до сериозно преструктуриране на процесите на подобор и наемане. Как компаниите в България въвеждат в работата новите хора, които работят дистанционно, ще попитаме HR професионалисти и мениджъри от различни сектори в България. Какво се промени в процеса в BULPROS научете от HR директора на компанията Христина Вакарелийска.

  Въвеждането в работния процес е изключително важно за успешното стартиране и адаптиране на всеки нов служител.  В текущата ситуация на дистанционна работа е от особено значение да бъде имплементиран работещ и ефективен модел, така че да не се нарушава качеството на процеса.

  За броени дни компания BULPROS премина почти изцяло към дистанционен модел на работа. Този преход беше оценен от служителите ни като изключително плавен и по никакъв начин не наруши ефективността на работата. Моделът беше приложен и за всички новопостъпващи служители, като тук фокусът беше изцяло върху плавното въвеждане на новите служители в компанията. Дори и в пика на извънредното положение в BULPROS не сме замразявали позиции и не сме спирали наемането на нови служители.

  Дистанционното въвеждане на служители само по себе си е голямо предизвикателство, тъй като физическата дистанция неимоверно оказва влияние, още повече когато се касае за нов служител, за който цялата обстановка, процеси и хора в компанията са непознати. BULPROS е технологична компания, която непрестанно имплементира нови модели и системи, които да подпомагат и улесняват работния процес. В ситуацията на Covid-19 успяхме за изключително кратки срокове да създадем среда, макар и дистанционна, в която служителите да не чувстват негативни последици от значителната промяна, която претърпяхме по време на пандемията, и да останат мотивирани при изпълнение на задачите си.

  Всеки нов служител в компанията преминава през Onboarding обучение в първия си работен ден, чрез което добива много подробна информация за компанията, структура и отдели, мисия, визия и ценности, вътрешни процеси, предлагани бизнес услуги, социални придобивки, възможности за кариерно развитие. Провеждането на обученията продължава в групи, за да може макар и дистанционно, да се създаде усещане на принадлежност и успешно интегриране в компанията още в първите часове след постъпване на служителя. След въвеждащо обучение, всеки служители преминава през On-the-job training, обучение, изцяло насочено към запознаване с работните процеси и същинското естество на работа и задачи. Мениджърът въвежда плавно служителя и го запознава с екипа, определя ментор, който ще бъде отговорен за последващото му обучение. 

  Обратната връзка е водеща за измерване на ефективността, още повече когато говорим за дистанционна работа. Липсата на контакт и изолацията често водят до разминаване в комуникацията и е особено важно служителите и ръководителите да дават и получават навременна и градивна обратна връзка. Интегрирането на нови канали за вътрешна комуникация с цел подсигуряване на безпроблемно провеждане на онлайн срещи и събития беше от съществено значение, за да се гарантира, че процесът е максимално ефективен за всички страни.

  Политиката на BULPROS в посока на обучение и развитие е насочена към предоставяне на равни възможности за получаване на допълнителни квалификации от всички служители. Служителите обсъждат необходимостта от допълнителна квалификация или обучение с преките си ръководители по време на оценяването им, като се залага посока на развитие и възможности за реализация. С цел повишаване на квалификацията на служителите компанията разработи допълнителна програма за обучения, с които оказахме навременна подкрепа на служителите. Реорганизацията на работния процес и преминаването към изцяло дистанционен начин на работа по време на извънредното положение не оказа влияние и върху заложените обучения и реализирането им. За компанията е важно да подкрепя служителите си в посока на придобиване на допълнителна квалификация и повишаване на професионалните качества и умения и преминаването към изцяло дистанционен модел не попречи на цялостния процес на ниво компания.

  ВИЖТЕ ОЩЕ: 

  Как Pontica Solutions въвежда в работата новите хора, които работят дистанционно?
  Как Atos Bulgaria Competency Center въвежда в работата новите хора, които работят дистанционно?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  14 май 2021, 17:04
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  14 май 2021, 16:25
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  14 май 2021, 16:13
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  14 май 2021, 15:16
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  14 май 2021, 13:03
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  14 май 2021, 11:59
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година