петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2218 прочитания

  ИТ екипите в България: Custom Development, Milestone Systems

  Запознайте се с хора от екипа и научете повече как и върху какво работят от Антон Полименов - Engineering Manager, и Любомир Вълчанов - Senior Software Engineer
  23 август 2022, 14:20 a+ a- a

  В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които стоят зад бизнеса. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

  Научете повече за Custom Development екипа на Milestone Systems от Антон Полименов - Engineering Manager, и Любомир Вълчанов - Senior Software Engineer. Запознайте се и с професионалисти от екипа, които разказват за професионалния  си път в компанията и какво най-много харесват в работата си.

  Антон Полименов е Engineering Manager в Milestone Systems. Има 12-годишен професионален опит в IT сферата, започва като .Net програмист, а в Milestone е от 7 години. Присъединява се към компанията в новооткрития в България Custom Development екип като разработчик, а от 4 години ръководи екипа и отговаря за развитието му

  Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
  Екипът ни се занимава със случаите, когато основният продукт на компанията не отговаря изцяло на изискванията на нашия клиент. В подобни моменти се намесваме ние, като разработваме допълнителна функционалност или променяме вече съществуваща такава, като мисията ни е пълно удовлетворяване нуждите на клиента и успешно затваряне на сделката.

  Нашият екип е част от Sales организацията на компанията и за разлика от стандартните R&D екипи, където целта на дадена функционалност е да бъде полезна за възможно най-голям брой потребители, ние подхождаме спрямо нагласите и очакванията на всеки индивидуален клиент.

  Към момента Custom Development в Майлстоун България се състои от  9 души – C#, C++ програмисти, QA-и, Project Manager и  Engineering Manager. Тъй като клиентите ни са от целия свят, в САЩ е базиран още един Custom Development екип. Поради голямата часова разлика обикновено американският екип обслужва страните от региона, но нерядко се налага и ние да помогнем на колегите зад океана.

  Какви технологии използвате?
  Продуктът на компанията – XProtect, е базиран основно на Microsoft .NET Framework технологията, така че в екипа използваме предимно нея. Въпреки това части от продукта се базират на C/ C++  и за това имаме и такива специалисти. 

  По какви проекти работите?
  Майлстоун Системс разработва софтуер за видео мениджмънт и видео наблюдение, чието приложение е разпространено в най-различни индустрии, общественозначими места и обекти. 

  С времето сложността на проектите, в които се използва нашият продукт XProtect, се увеличава. Това определя и по-честата ни намеса като Custom Development екип. Тъй като софтуерът ни е изграден на принципа „отворена платформа“, клиентите ни все повече използват продукта не само за видеонаблюдение, а и отвъд спектъра на сигурността. Много от тях използват и системи, които имат нужда от синхронизиране с продукта, така че клиентът ни да разполага с пълна интеграция на всички налични софтуерни ресурси.

  След близо над 1600 успешно финализирани проекта продължаваме да се отличаваме от останалите екипи с тясна комуникация с всеки отделен клиент. Често се налага да използваме решения, с които никога преди не сме се сблъсквали, но до момента винаги сме успявали да изпълним на пръв поглед непостижими задачи.

  Любомир Вълчанов е Senior Software Engineer Milestone Systems. Има 9-годишен професионален опит в IT сферата, започва като .Net програмист, а в Майлстоун е от 8 години. Присъединява се към компанията в Webalizers екипa като разработчик, а от 2 години работи в Custom Development екипа
   

  Пример за подобен проект беше разработването на алтернативна спешна линия при бедствия и инциденти, с помощта на която всеки свидетел може своевременно да регистрира проблем и да докаже истинността му. Системата работи, използвайки камерата, микрофона и GPS навигацията на смартфона на очевидеца. 

  В реално време подаденият сигнал се разглежда от оператор в колцентър, който установява мащаба на събитието и необходимата помощ. По този начин информацията остава неповлияна  от субективната оценка на очевидеца, което е вероятно при телефонно обаждане. Едно от огромните предимства на системата е поддържането на регистър от всички възникнали случаи и пълната информация по всеки един от тях, което дава възможността за използването им като доказателство при евентуален съдебен процес или разследване. Това отключва и нови хоризонти в използването на цялата система освен при природни бедствия и инциденти, приложение среща и при битовата престъпност.  С оглед на иновативността му и реалното приложение в подкрепа на повишаване сигурността на хората това беше един от най-вълнуващите проекти, с които сме се захващали.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Работим предимно от офиса, като всеки член на екипа има свободата да избира кога да работи от вкъщи. Моделът на работа на компанията през последните години е хибриден, като се стремим да поддържаме баланса между работа и личен живот.

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Поради естеството на работа, екипът работи по Kanban методологията. Обикновено работим едновременно по няколко проекта, като понякога се случва част от тях да бъдат „замразени“ с цел приоритизация на други, по-важни за компанията. Затова след приятното сутрешно кафе с колегите  преминаваме към daily sync-up meeting, където разглеждаме прогреса по проектите, обсъждаме задачите и споделяме, включително  затруднения и казуси по проектите. 

  Юлиян Линев - Senior Software Engineer

  Част съм от екипа вече повече от година и половина. Бях препоръчан от бивши колеги, а впоследствие и много добри приятели, които са в компанията от повече от четири години. Успяха да ме спечелят с историите си за истинското постигане на баланс между работа и личен живот. Сам пък успях да се убедя и от процеса на интервюто – отношението и уважението, които се отдават на кандидата. Само няколко месеца след започването ми в Майлстоун, вече успях да намеря време да се отдам на дългогодишно мислено хоби – а именно акваристика и в частност акваскейпинг. И така вече от повече от година се грижа за аквариум с различни сладководни обитатели – риби, сомове, скариди, охлюви и сладководни растения.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Тъй като екипът ни разработва уникални решения за клиентите, които не са част от основния продукт, най-често  си сътрудничим  с Technical Support, Sales  екипите и Solution архитектите. Често те са основният източник на запитвания за нови разработки, както са и първият ни контакт с клиента. Затова и спецификата на екипа ни поставя в ключова за компанията роля на свръзка между Sales и Software Development екипите. Макар да познаваме изцяло продукта, запитванията, които пристигат при нас, могат да бъдат свързани с която и да е функционалност. Поради това при нужда от изясняване на детайлни специфики имаме свободата да се обърнем директно към екипа, разработил дадения feature.

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Често работим по проекти от обществено значение, които се изпълняват и на територията на България. Имаме досег с крайния клиент и възможността да видим как работата ни улеснява ежедневието им и решава реални проблеми. Удовлетвореността, която носи всеки реализиран проект мотивира членовете на екипа ни да се развиват и допринасят още повече в мисията ни да направим света едно по-безопасно място. 

  Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  Стремим се да изберем активност, която е приятна за всички. Последното ни събиране се превърна в мини боулинг турнир, придружен от спортен хъс и много смях. 

  Milestone Bowling Team. Снимка: Milestone

  Какво сплотява екипа Ви?
  Общата ни цел е крайният успех на проектите ни. Всички работим заедно, в една посока, и се стремим винаги да си помагаме. Дори някой да не е включен в конкретен проект, съдейства с каквото има нужда.

  Milestone Bowling Team. Снимка: Milestone

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  В Майлстоун се стремим да подбираме хората не само заради техническите им познания, но и в контекста на организационните ни ценности като иновативност, независимост, отговорност и откритост, които да гарантират успешното включване на новите членове. Вярваме, че hard skills могат да бъдат научени и развити, и в същото време сме компания, която държи на организационната си култура, която смятаме, че е спойката във всеки екип. 

  Милен Николов е най-новото попълнение в екипа, като заема позиция Software Developer. За старта си в компанията споделя следното:

  След кратък разговор с Антон по телефона бях поканен на интервю в офиса. Там имах възможност да се запозная с част от екипа и останах с впечатление, че колективът и работната атмосфера са добри, поради което реших да започна работа в компанията. Това се потвърди и екипът ме прие бързо, като всички ми помогнаха при онбординга. На първия ми работен ден ми бяха представени и останалите екипи в Майлстоун, както и техните задачи. След края на работния ден имахме и тиймбилдинг, където успях да добия представа за колегите ми и извън професионалната среда.

  Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Антон: Човек, който се интересува от крайния резултат; обичащ предизвикателствата; забавен; ако носиш на майтап. 

  Любо: Човек, който умее да решава проблеми, докарва нещата до завършек, инат, истински team player.

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Special operations екипа. Хората, които спасяват критичните сделки. Отворени сме да мислим out of the box, за да намерим решение и на привидно невъзможното. И всичко това, докато се забавляваме.

  Вижте по какви проекти работи Milestone  

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Milestone Systems Bulgaria EOOD в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Sitefinity Cloud, Progress

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 11 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 11 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 12 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 13 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 13 часа