понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3583 прочитания

    В София ще има изцяло екологична пейка, която се рециклира

    Проектът, разработен от български архитекти, ще бъде реализиран първо в София Тех Парк, но към него има интерес от общината и частни инвеститори
    30 юли 2015, 16:10 a+ a- a

    Проектът победител на Пламена Георгиева и Крум Панчев

    В „София Тех Парк“ ще има рециклируема пейка с органични фотоволтаици. Проектът е разработен от Пламена Георгиева и Крум Панчев и спечели първо място в конкурса, обявен от технологичния парк.

    Проектът на Пламена и Крум е единственият сред всички конкурсни предложения, при който фотоволтаичните панели са монтирани във вътрешността на самата пейка и са интегрирана част от нея. Заложени са органични панели от ново поколение. Основният елемент в пейката е т.нар. „пчелна пита“, в която са съсредоточени всички най-важни изводи – USB входове, контакти и др. Предвидена е и вградена тонколона за ползвателите, желаещи да слушат музика.

    Проектът на „Плейграунд Енерджи", класиран на второ място

    „Формата на пейката е инспирирана от позите, които заема човешкото тяло. Проектирали сме и различни модулни варианти – възможност, например, пейката да има облегалка или някакво покритие. Основно черпихме вдъхновение и от фасадите на сградите в Научно-технологичния парк, за да може пейката да се вписва максимално добре в обстановката“, разказаха победителите.

    Това е едва първият от редица конкурси, които организира „София Тех Парк“ АД. „Имаме намерението след откриването на Научно-технологичния парк, планирано за края на тази година, да организираме още такива конкурси, които да стимулират иновативно мислещите, креативни хора да развиват таланта си“, допълни Елица Панайотова, изпълнителен директор на парка.

    Проектът на арх. Емил Василев, класиран на трето място

    Към иновативната пейка вече има заявен интерес не само от Столична община, но и от редица частни инвеститори. Ако проектите се окажат работещи и ефективни, те биха разположили такива пейки и в своите паркове, така че от тях ще могат да се възползват по-широк кръг от хора, а не само посетителите на Научно-технологичния парк, обясни още Панайотова.

    В допълнение, проектите, класирани на второ и трето място, също ще имат възможност да бъдат прототипирани и разположени на територията на София Тех Парк. Това са съответно предложението на „Плейграунд Енерджи" – фирма, специализирана в проектирането на интерактивни забавления за деца, и проекта на архитект Емил Василев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
    Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
    преди 10 часа
    БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
    Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
    преди 12 часа
    София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
    Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
    преди 12 часа
    Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
    Повишението ще обхване 33 държавни университети