понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10250 прочитания

  Работа в бъдеще време

  За новите модели на работа, за предимствата, пътя и бъдещето им в България разказват основателите на три компании, които предлагат алтернативи на традиционния офис
  19 януари 2012, 14:17 a+ a- a


  Александър Михайлов за предимствата на coworking-а

  „Идеята тръгна от нуждата”, обяснява ни Александър Михайлов, един от основателите на Betahaus в София. „Всеки човек има нужда от офис пространство и на всеки му трябват социални контакти. И не само социални, но и професионални. Мисля, че coworking-ът предлага идеалната симбиоза”, разказва Александър.

  Той е завършил в Германия. В Берлин участва в създаването на един от първите Betahaus в страната. Сега заедно с Александър Китов работи по утвърждаването на coworking-а в България.

  Владимир Василев за целите на initLab

  „Много по-креативно е, когато има хора около теб”, споделя Владимир Василев, основателят на initLab – първият hackerspace в България. „Вкъщи не може да се докара тази работна обстановка, в която да седнеш и да се фокусираш върху работата”.

  Идеята за initLab тръгва от Факултета по математика и информатика на СУ. Постепенно тя еволюира и в началото на 2010 се ражда initLab.

  „Като студент ми хрумна, че трябва да има една лаборатория или помещение, в което студентите да се събират и да могат да работят върху проекти с практическа насоченост. Тогава някой ми каза за hackerspace”.

  Лидия Светославова за проблемите пред coworking-а в България

  „Има много млади хора, които искат да са самостоятелни, да работят по собствени бизнес идеи и проекти, но все още преобладава желанието да се работи от вкъщи, най-вече за да се пестят разходи”. Това ни разказва Лидия Светославова, управител на „Технологичен център София”.

  От близо година центърът предоставя работни места под наем в coworking зона. Засега обаче липсват желаещи да работят по този начин. Затова компанията намира друга форма да ангажира младите хора.

  Колко струва да си наемеш работно място?

  Очевидно разходите все още са пречка за налагането на новите модели на работа у нас. Но колко всъщност струва да си наемеш работно място?

  Betahаus, които отварят врати през март, предлагат различни тарифи за ползване на работното място – от 1 ден до цял месец. Цената за ден е 19 лв., а за месец има два варианта - гъвкав и фиксиран – flex и fix. При гъвкавата тарифа трябва да освободиш работното място в края на деня, а при фиксираната можеш да си резервираш конкретно място за цял месец. Гъвкавият вариант струва 229 лв. на месец, а фиксираният – 279 лв. на месец. От Betahaus предлагат и отборни бюра за екипи до трима души и една отделна стая за фирма.
  По подобна схема работи и „Технологичен център София”, който разполага с две зали с работни места под наем. initLab имат членски внос от 30 лв. на месец.  

  За кои професии е подходящ coworking-а?
     Освен желанието за споделяне на разходи, идеи и опит, обединяващо за хората зад новите модели на работа е и желанието за отхвърляне на закрепостеността в офиса. Не случайно често ги определят като дигитални номади.

  Какво е да работиш в initLab?


  Доволни от новите модели на работа са и хората, които ги ползват. Членовете на initLab се гордеят с креативната среда, която са си създали там и която им позволява да развият идеите си в интересни и работещи проекти. Те споделят, че са намерили съмишленици и възможност за спокойна работа в Lab-а.


  Какво е бъдещето на coworking-а?
  Въпреки че новите модели на работа тепърва набират сили в България, основателите и на трите компании са уверени в бъдещето им в страната. Смятат, че въпреки трудностите, проектите им ще се окажат печеливши.

  Дали обаче на родна земя идеите, които имат огромен успех в САЩ и Европа, няма да се трансформират в нещо друго, предстои да видим. Опитът на "Технологичен център София" поне на този етап, сочи точно това.

  Отворен остава и въпросът в какво биха могли да се развият в бъдеще концепциите coworking и hackerspace. Очевидно онлайн хората започват да преосмислят предимствата на комуникацията офлайн и отново да се завръщат към нея. А симбиозата между работата онлайн в офлайн пространство определено звучи обещаващо.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 12 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 14 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата