сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1602 прочитания

    Моноклонално антитяло с обещаващи резултати за защита от малария

    Една доза е осигурила 88% защита по време на 6-месечния сезон на малария в Мали
    02 ноември 2022, 14:00 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Маларията е болест, причинена от паразит, пренасян от комари, която убива половин милион души годишно, повечето от тях деца, живеещи в Африка. Антималарийни лекарства, третирани с инсектициди мрежи и ваксини с 36% ефективност са настоящите инструменти, но напредъкът е в застой, пише STAT. 

    Ново изследване от фаза 2 на клинично изпитване при 742 възрастни показва известен успех с моноклонално антитяло за блокиране на инфекция през шестмесечния сезон на малария в Мали. Една единствена интравенозна инфузия дава до 88,2% защита, докато 78,2% от хората в плацебо групата са били заразени.

    В статия за New England Journal of Medicine, авторите го наричат доказателство за концепция. Съпътстваща редакционна статия предупреждава: „Трудно е да си представим широкомащабно прилагане на интервенция, приложена като единична интравенозна инфузия на 100 ml за период от 30 минути.“

    Проучването е спонсорирано от National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) на САЩ и е ръководено от Питър Д. Комптън, M.D., MPH, и Касум Кайентао, M.D., MP.P.H., Ph.D. Д-р Кромптън е началник на секцията по биология и имунитет на маларийната инфекция в лабораторията по имуногенетика на NIAID, а д-р Кайентао е професор в Университета за науки, техники и технологии (USTTB) в Бамако, Мали.

    Единствената ваксина срещу малария, препоръчвана в момента от СЗО, наречена RTS,S (Mosquirix), осигурява частична защита срещу клинична малария през ранните години от живота, когато се дава на деца на възраст от 5 до 17 месеца в четири дози за период от 20 месеца. Други лекарства, състоящи се от малки химични съединения, които ефективно предотвратяват инфекцията с малария, също са достъпни за бебета и малки деца, както и за пътници. Изискването за често дозиране на тези лекарства обаче може да ограничи придържането и появата на лекарствена резистентност също може да ограничи тяхната полезност . Следователно има спешна нужда от нови, бързодействащи, рядко дозирани интервенции, които безопасно осигуряват силна защита срещу маларийна инфекция, пише NIAID.

    Маларията се причинява от паразити Plasmodium, които се предават на хората чрез ухапване от заразен комар. Комарът инжектира паразитите под формата, наречена спорозоити, в кожата и кръвния поток. Те пътуват до черния дроб, където узряват и се размножават. След това зрелият паразит се разпространява в тялото чрез кръвния поток, за да причини заболяване. P. falciparum е вид Plasmodium, който е най-вероятно да доведе до тежки маларийни инфекции, които, ако не бъдат лекувани своевременно, могат да доведат до смърт.

    Антитялото, използвано в проучването, е показало, че неутрализира спорозоитите на P. falciparum в кожата и кръвта, преди да могат да заразят чернодробните клетки. Изследователи, ръководени от д-р Робърт A. Седер., изолират естествено срещаща се форма на това антитяло от кръвта на доброволец, който е получил ваксина срещу малария и след това го модифицират, за да удължат времето, през което то ще остане в кръвния поток. Д-р Седер е изпълняващ длъжността главен медицински директор и изпълняващ длъжността асоцииран директор на Центъра за изследване на ваксини (VRC) NIAID и началник на отдела по клетъчна имунология на VRC.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Димитър Радев, БНБ: България губи милиарди заради забавянето на еврото
    БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови тази година за въвеждането на еврото, БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети
    преди 10 часа
    3 нови ритейл парка ще бъдат открити у нас до лятото
    Нови брандове с планове за експанзия навлизат у нас
    преди 14 часа
    В този сектор рискът от забавени плащания у нас е най-голям
    Има индикации за увеличаване на просрочията и като време, и като брой у нас, сочи доклад на Allianz Trade
    преди 14 часа
    БНБ: Икономиката ще продължи да расте
    Инфлацията ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024, прогнозират от Централната банка
    преди 16 часа
    Държавата пое нов дълг за 200 млн. лева
    Заемът е под формата на 6-годишни държавни ценни книжа