вторник, 18 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  827 прочитания

  Езиковият модел на Tencent – най-добър в китайския език

  Hunyuan се справя по-добре от ChatGPT и хора на мандарин
  08 септември 2023, 10:46 a+ a- a

  Снимка: Tencent

  Най-голямата китайска интернет компания, Tencent пусна Hunyuan, своя голям езиков модел с изкуствен интелект, отворен за използване от бизнеса. Най-голямото му предимство е неговата сила в китайския език.

  Повече от 1,4 милиарда души говорят китайски като свой майчин език, като 1,3 милиарда от тях живеят в Китай. Въпреки че ChatGPT поддържа мандарин като език, той не е наличен в Китай. Това оставя огромен набор от потребители, които са готови да бъдат обслужвани от местни играчи като Tencent, отбелязва Quartz.

  Tencent, която притежава супер-приложението WeChat, твърди, че владеенето на Hunyuan на китайския език е по-добро не само от това на други AI модели, но и от хората. Резултатът на Hunyuan надмина този на GPT-4 на приемния изпит в китайския университет, каза Жианг Жие, вицепрезидент на Tencent, на бизнес срещата на върха в Шенжен по време на демонстрация на Hunyuan.

  По друг показател, оценката за разбиране на китайски език, Hunyuan отбеляза рекордните 86,918, докато AliceMind на Alibaba отбеляза 86,685. Човешките състезатели са класирани точно под AliceMind.

  Tencent също така твърди, че Hunyuan извежда по-малко грешки – или „халюцинации“, при които AI моделите генерират неправилна информация и я представят като факти – на майчиния си език. „В сравнение с големите езикови модели с отворен код, често срещани на пазара в момента, (нашият) метод ефективно намалява степента на халюцинации с 30 до 50 процента“, каза Жианг. (Quartz не можа независимо да потвърди това твърдение.)

  ChatGPT не е добър в пунктуацията или терминологията на китайски. Но граматиката не е единственият му недостатък. Установено е, че разпространява повече дезинформация на китайски, отколкото на английски.

  Индустриалните решения, базирани на големи езикови модели, които Tencent вече е приложил заедно със свои клиенти в различни сектори като финанси, медиа, пътувания и образование са над 50.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 минути
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 3 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите
  преди 4 часа
  Meta отложи плановете си да обучава своя AI с данни на европейски потребители
  Компанията имаше намерение да използва за целта постове в Instagram и Facebook
  преди 20 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 21 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии