неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    870 прочитания

    ChatGPT се сдобива със зрение, слух и говор

    OpenAI започва да пуска нови функционалности на своя голям езиков модел
    26 септември 2023, 09:59 a+ a- a

    Снимка: OpenAI

    OpenAI, компанията, която стои зад чатбота ChatGPT, съобщи, че започва да пуска нови функционалности – той ще може да вижда, чува и да отговаря вербално на запитвания. Потребителите ще могат да разговарят с чатбота или да му покажат за какво говорят.

    Гласът и изображението дават на потребителите повече начини да използват ChatGPT в ежедневието си. Може да направите снимка на забележителност, докато пътувате, и да разговаряте на живо за това, което е интересно за нея. Когато сте вкъщи, можете да направите снимки на хладилника и килера си, за да разберете какво има за вечеря (и да зададете допълнителни въпроси за рецепта, изпълнена стъпка по стъпка). След вечеря можете да помогнете на детето си с математическа задача, като направите снимка, оградите задачата и накарате ChatGPT да сподели съвети и с двама ви, пишат от компанията.

    Потребители на Plus и Enterprise пакетите ще получат достъп до глас и изображения през следващите две седмици. Гласовите възможности идват на iOS и Android (трябва да се включи от настройките), а изображенията ще бъдат налични на всички платформи. Новите функционалности ще бъдат пускани постепенно за различни групи потребители, включително разработчици.

    Гласовите възможности на изкуствения интелект позволяват водене на разговор в реално време – можете да разговаряте с него докато сте в движение, да поискате приказка за лека нощ или нещо друго.

    Новата гласова възможност се захранва от нов модел текст-към-говор, способен да генерира звук, подобен на човешки, само от текст и няколко секунди примерна реч. OpenAI си сътрудничи с професионални гласови актьори, за да създаде всеки от гласовете. Компанията също така използва Whisper, своята система за разпознаване на реч с отворен код, за да транскрибира изговорените думи в текст.

    По отношение на използването на изображения потребителите могат да покажат на ChatGPT едно или повече такива, както и да оградят конкретна част на снимката, за да попитат чатбота за нея.

    От компанията предупреждават и за някои ограничения на модела. Така например той може да транскрибира много добре от английски език, но се представя лошо с някои други езици, особено ако не са от групата на романските езици. Съветът е потребителите, които не са англоезични да не използват модела за транскрибиране реч-текст.

    „Ние също така предприехме технически мерки, за да ограничим значително способността на ChatGPT да анализира и прави директни изявления за хората, тъй като ChatGPT не винаги е точен и тези системи трябва да зачитат поверителността на хората. Използването в реалния свят и обратната връзка ще ни помогнат да направим тези предпазни мерки още по-добри, като същевременно запазим инструмента полезен.“, казват още от компанията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    10 май 2024, 14:11
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    10 май 2024, 14:06
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ