неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1661 прочитания

    Какво е бъдещето на блокчейн и криптовалутите?

    15% от българите инвестират в криптовалути – Фабиен Офрештер, вицепрезидент Web 3.0 във Vivendi, част от която е Havas, пред Economy.bg
    28 септември 2023, 10:03 a+ a- a

    Кои са най-големите предизвикателства пред бизнеса при интегрирането на блокчейн и Web 3.0, какво е бъдещето на блокчейн и криптовалутите – тези и други въпроси коментирахме с Фабиен Офрештер, вицепрезидент Web 3.0 във Vivendi, част от която е Havas.

    Фабиен Офрештер беше в София за традиционния есенен коктейл на Френско-българската търговска и индустриална камара. Срещата, с която се отбелязва началото на активния бизнес сезон след летния период, бе организирана в Резиденцията на посолството на Франция. Близо 300 гости – членове на Камарата, представители на правителството и партньори имаха възможност за интензивен нетуъркинг.

    Фабиен Офрештер е дипломиран от Сорбоната в Париж и CELSA. Той се присъединява към Havas през 2015 и стартира блокчейн дейностите през 2018, преди да създаде консултантската услуга Havas Sovereign Technologies, за да съдейства на клиентите на групата в интегрирането на модерни технологии. Член на Комитета по етика и обработка на данни на Havas Media, той е и преподавател в няколко престижни университета. Освен това Фабиен Офрештер е кмет на френска община близо до Париж от 2020 (Верной-сюр-Сен).

    Фабиен, каква беше целта на посещението Ви в България?
    Бях в България, за да проуча възможностите на Web3 и AI екосистемата в страната. Това беше и чудесна възможност да подкрепим Havas и нейните клиенти в България. Освен това присъствах на срещата на Френско-българската търговска и индустриална камара.

    Може ли да ни разкажете за ролята си като вицепрезидент Web 3.0 към Vivendi, част от Havas?
    Бях назначен преди година във Vivendi след 7 години в Havas Paris, където работех като ръководител Blockchain и след това като ръководител на Havas Sovereign Technologies. Като цяло моята позиция във Vivendi е да подкрепям дейностите на групата за Web 3.0 – от проектите за токени (NFT и т.н.) до индустриалните възможности на блокчейн и криптотехнологиите, като проследимост, секюритизация на активи и секюритизация на съдържание, особено важна, когато сме изправени пред революцията на генеративния AI.

    Какъв тип проекти подкрепя Havas в Web 3.0 екосистемата?
    Havas беше пионер в Web 3.0 екосистемата в нашата група. От 2017 в международен план подкрепяме 100 Web 3.0 клиенти – от Binance до Tezos, Elrond и т.н.

    Какви решения предлагате на Вашите Web 3.0 клиенти?
    Нашата сила в Havas е способността ни да подкрепяме клиентите с цялостни решения, включително инкубация, консултации, инженеринг (с ekino – нашата агенция) и глобална комуникация. Нашата силна мрежа ни позволява да поддържаме и създаваме прекрасни проекти, решения и събития. Например Havas е в основата на седмицата на блокчейн в Париж.

    Кои са най-значимите предизвикателства, пред които се изправя бизнесът при интегрирането на blockchain технологии в операциите си?
    Бих посочил 3 предизвикателства:
    На първо място – образованието. Няма как да внедрите дадена технология без съответно обучение. Наистина има липса на таланти, които да поддържат Web 3.0 проекти. Ето защо лично съм изнасял лекции в училища и университети: това е най-голямото предизвикателство пред нашата екосистема.
    На второ място – регулациите. Невъзможно е да се разработи Web 3.0 проект, без да се интегрират правните и съответствието данъчните аспекти. Така че ясната регулаторна рамка е ключова. Поради тази причина MiCA (бел. ред.: Регламент на ЕК за пазарите на криптоактиви) е прекрасна възможност за Европа, а съответно и за България.
    На трето място – общността. Изграждането на силна общност отнема време, но това е ключът към внедряването на технологията. Изисква да са налични първите два елемента: образование и регулации. Това е може би най-голямата сила на България – с повече от 15% от българите, инвестиращи в криптовалути.

    Може ли да споделите скорошни успешни Web 3.0 проекти, в които Vivendi участва?
    Vivendi поддържа широк набор от различни проекти в Web 3.0 пространството, за да подпомогне своя бизнес. Например съвсем наскоро подкрепяхме Vivendi Village при стартирането на NFT за L’Olympia (в Париж) и след това за Garorock – фестивал в югозападна Франция точно преди лятото. Също така подкрепяме създаването на съдържание в Web 3.0. Например имаме специален бюлетин на френски, наречен „21 милиона“ в Prisma Media (Capital), който се превръща в една от водещите медии на френски по отношение на Web3. Освен това имаме 2 стартиращи компании, свързани с Web 3.0, и част от инкубатора Havas Accelerator, който пък е част от Vivendi. Това са Wagmi Trends и Tailor NFT. Радваме се, че създаваме стойност от страхотни идеи на предприемачи и затова в момента свързваме тези стартиращи фирми с нашия бизнес.

    Как виждате бъдещето на блокчейн и криптовалутите?
    Бих разделил двете теми. Бих казал, че блокчейн ще стане мейнстрийм, изчезвайки. Доскоро определени марки залагаха на „блокчейн“ като нашумял термин. Но днес тенденцията е зад нас. И потребителите не е нужно да знаят какво е блокчейн или дали използват блокчейн технологии: те просто искат добре работещи решения и продукти. Ако тези решения и продукти изискват блокчейн, ще го имат. Това е като с използването на софтуер: имате алгоритми, но никой не се интересува от тях (и никой не се опитва да превърне думата „алгоритъм“ в модерна дума, за да продаде продукта), за вас е важно просто как работи крайният продукт.
    Нека ви дам пример: преди няколко години някои марки бяха атакувани с фалшиви прессъобщения. Беше и все още е много лесно да се дестабилизира компания с изпращане на фалшиво прессъобщение, защото никой няма да провери дали това е вярно, или не. Освен журналистите. Да, те ще го направят, защото това им е работата. Но все повече медии използват чатботове за копиране и поставяне на съдържание. Чатботовете обаче не могат да различат истинско от фалшиво прессъобщение. Това е един от случаите, в които блокчейнът е наистина полезен. Можете да удостоверите съдържанието на прессъобщението, което може да бъде много удобно за гарантиране на репутацията на компаниите.
    Но е важно да разграничим бизнес възможностите от шума. Например новата сензация на годината беше генеративният AI, тъй като всички говорим за ChatGPT. Обаче забравяме, че в телефона и в компютрите си отдавна имаме AI, но не се интересуваме от технологиите, интересуваме се какво можем да правим с тях. Така че за мен това е бъдещето на блокчейна: ще изчезне, защото ще има вече реална употреба.
    При криптовалутите обаче е различно, защото това не е технологичен проблем, а въпрос на финанси, икономика и геополитика. Единственото нещо, което знаем със сигурност е, че парите скоро ще станат все по-дигитални. Каква ще бъде котировъчната стойност на парите? Това е истинският проблем, който стана гореща тема на Г-20 в Индия преди няколко дни: Г-7 настоява за доларизация на стейбълкойните, докато Г-20 би предпочел да избегне това, за да остане по-независим. Въпросът става все по-стратегически, откакто Китай пусна своя дигитален юан. И един от проблемите, които могат да възникнат, е, че все повече държави от Г-20 ще залагат на традиционни криптовалути, вместо на стейбълкойни, за да защитят своя суверенитет. Дихотомията е много интересна, защото това е битка не само за технологиите, но и за финансите и властта. И дори да не мога да разчета бъдещето, това са много интересни теми, които трябва да се следят отблизо, тъй като въпросите са стратегически.

    Каква е връзката между Havas France и Havas Bulgaria?
    Има силна връзка и клиенти, които се споделят между френската централа и нашите различни клонове. Добър пример за България – на нетуъркинг събитието на Френско-българската търговска и индустриална камара имаше много клиенти на Havas групата, което е доказателство, че сме силна мрежа, много добре интегрирана на местно ниво и наистина работим заедно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    10 май 2024, 16:28
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    10 май 2024, 14:11
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    10 май 2024, 14:06
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ