понеделник, 13 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    679 прочитания

    INSAIT с втори исторически пробив на на световен форум за изкуствен интелект

    За първи път в 36-годишната история на Международната конференция за компютърно зрение – ICCV, български институт участва с 5 приети статии
    04 октомври 2023, 10:57 a+ a- a

    Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ направи втори исторически пробив на световен форум в сферата на изкуствения интелект в рамките на месец. Тази седмица INSAIT участва с 5 приети статии в Международната конференция за компютърно зрение – ICCV, един от водещите световни технологични форуми, който се провежда от 2-ри до 6-ти октомври в Париж. Така за първи път в 36-годишната история на ICCV на нея участва българска институция.

    Компютърното зрение е стратегическа област с очаквана пазарна стойност от 60 милиарда долара до 2030. Българският успех на ICCV се случва броени дни след като учени от института бяха поканени да представят 7 доклада на конференция номер 1 в света за изкуствен интелект - NeurIPS.

    Разработките на учените от българския институт INSAIT на ICCV са в изключително конкурентни сфери и с реално практическо приложение. Сред тях са теми като автономни коли, наблюдение и сигурност, виртуална реалност, моделиране на човешки образи и други.

    През 2022 INSAIТ успя да привлече в екипа си проф. Люк Ван Гуул, един от водещите световни учени в компютърното зрение. С него в София работят редица силни млади изследователи в тази област. Един от тях - Сам Мотамед, напуска най-силния световен университет за компютърни науки в света - Карнеги-Мелън, САЩ, за да е докторант в България. Не по-малко интересна е и историята на д-р Данда Паудел, който заменя най-силния европейски технологичен университет - ETH Zurich, за да работи в София, в института INSAIT към Софийския университет.

    Сред петте публикации на ICCV е „Source-free Depth for Object Pop-out“. В нея се предлага нов метод за откриване на маскирани обекти, които са трудни за идентифициране дори от хора, с приложения в сферата на наблюдението и сигурността. В друг от докладите – „Improving Online Lane Graph Extraction by Object-Lane Clustering“, се представя метод, който помага на самоуправляващите се автомобили да разбират по-добре заобикалящата ги среда. Той използва 3D данни за подобряване на способността на автомобила да разпознава пътища и обекти, което го прави по-безопасен и надежден за автономно шофиране. В статията „Deformable Neural Radiance Fields using RGB and Event Cameras“ се предлага нов начин за заснемане на сложни динамични форми като огън и вода, с помощта на биотехнологични камери, с приложения в редица сфери, например виртуалната реалност. В материала „Surface Normal Clustering for Implicit Representation of Manhattan Scenes“ е изследван нов метод за създаване на 3D модели и изображения на сгради и затворени пространства. Последната статия предлага нов подход за изобразяване на лица, който запазва идентичността и подобрява качеството на специфичните за лицето детайли. Тя носи името “PATMAT: Person Aware Tuning of Mask-Aware Transformer for Face Inpainting”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    10 май 2024, 16:28
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    10 май 2024, 14:11
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    10 май 2024, 14:06
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ