събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1424 прочитания

    Защо електромобилите са по-добрият избор?

    Колко EV има у нас, какво е състоянието на зарядната мрежа, каква част от тях са втора употреба и защо навикът е важен фактор в зеления преход, разказва Мартин Заимов, председател на Българска асоциация „Електрически превозни средства“
    09 октомври 2023, 12:01 a+ a- a

    Мартин Заимов е финансист и политик. През 1992 г. заедно с Левон Хампарцумян основава „Българска одиторска компания“, която впоследствие е купена от Coopers&Lybrand. През 1997 г. е зам.-министър на търговията. От 1 юли 1997 до март 2003 г. е подуправител на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Емисионно“, което контролира валутния борд. Бил е част от управленските екипи на Пощенска банка, Парк АДСИЦ, „Сосиете Женерал Експресбанк“. Завършва „Електронна техника“ в Технически университет – София и макроикономика в London School of Economics. Говори английски, френски и руски. Мартин Заимов е председател на Българска асоциация „Електрически превозни средства“, ползва само електромобили и е радетел за електромобилност от 2010 г. Убеден е, че текущият модел на развитие на света е неустойчив и потенциално пагубен за хората и са необходими радикални промени в много от големите световни индустрии, в потребителските навици, в градоустройството и пристрастеността ни към перманентен растеж и задлъжняване. Електрическата мобилност е смислена и осъществима кауза, чийто успех би демонстрирал една възможност за радикална промяна в една от най-големите индустрии и би допринесъл за изчистване на градския въздух, за намаляване на шума, агресивността и парниковите газове.

    По време на форума BeRenewable 2023, организиран от M3 Communications Group и Сдружение „Соларна академия“, който се проведе на 2 и 3 октомври в София, Мартин Заимов бе участник в панела, посветен на електромобилността. С г-н Заимов говорихме за електромобилите (EV), зарядната мрежа, какво е състоянието и на двете у нас, от какво има нужда сектора и каква е ролята на навика в зеления преход в България.


    Защо трябва да минем на електрически автомобили?
    Не само трябва, нямаме избор. Първо, това е добро. Това е най-важната причина. А инак чисто житейски е по-удобно. 13 години ползвам само електромобил. 13 години, в България, само електромобил и твърдя, че е по-удобно. Единственото нужно нещо е човек да се пренастрои, да знае, че от точка А до точка Б трябва по-малко да бърза. Никаква съществена разлика няма между това да стигне за 4 часа и за 7 часа. Просто няма. Ние гледаме времето като някакви числа, малко като парите. То не е числа. Нашият живот не се измерва в числа, той се измерва в преживяване и едно 7-часово преживяване може да бъде много по-хубаво, специално, ако няма шум, ако колата е по-сигурна, ако много хубаво ускорява, ако не мирише, ако знаете, че правите добро на света.

    Имате ли представа колко електромобила има у нас?
    От порядъка на 10 – 12 хиляди. Бих казал, че вече трябва да са по-скоро 12. Тук ще допълня нещо важно. Нашият навик на българите е да се купуват автомобили втора ръка. Това е прагматично в много случаи и от икономическа гледна точка, да кажем, разумно. Не е много разумно от гледна точка на сигурност. Една от големите причини за катастрофи, и то фатални катастрофи са по-старите коли в България. Би било добре ги намалим, но слагам това настрана. В момента в България, пак е свързано с навика на обществото, влизат огромен брой стари коли повече от всякога, защото в други държави е вече ясно за хората, че тези коли ще бъдат затруднени – да влизат в градовете, дори не се знае степента, в която ще бъдат все повече и повече затруднявани. Не е ясно дали част от затруднението няма да бъде съзнателно и нарочно оскъпяване на горивата. Така че тези коли са обречени. Но понеже ние сме винаги най-хитрите, нали, „Дай да вземем нещо евтино“. Това е неразумно.

    Каква част от електромобилите у нас са втора употреба?
    Предполагам, че пропорцията е запазена. Пропорцията в България е на една внесена нова кола три-четири стари коли. Тоест бих предположил, че от 12 000 автомобила 2 – 3000 са нови, другите са втора ръка. Но това е предположение.

    Какво е състоянието на зарядната мрежа в страната?
    Едно от най-добрите в Европа по няколко причини. Първата причина е има една пропорция, която засега се разглежда като най-подходящата. Говорим за публични зарядни станции, защото има много повече от тези, които са някъде, недостъпни за всеки. Те са направени или за една фирма, или някой вкъщи си е сложил зарядна станция. Това е друга категория. Говорим само за публичните. Нормалната пропорция е една станция за 10 електромобила. В България има 1400 – 1500 публични зарядни станции в момента и ви уверявам, че имаме по-добра пропорция, отколкото например в Германия. Там има много повече електромобили, т.е. по-трудно е. Но ще ви кажа втория фактор.

    В България, както и с електромобилите всичко това сме го направили без субсидии и съответно има истинска и сериозна конкуренция, което е много добре за обществото. В тези страни, които имат голямо производство на автомобили, те са фокусирани в това да защитават статуквото, тоест да защитават производителите и съответно така наречените работни места. Те не са разбрали, че в днешния свят тази концепция е остаряла. В днешния свят истинските полезни хора са тези, които си избират и самата компания трябва да направи усилие да ги привлече. Тоест ние не сме в свят, в който трябва да се осигуряват работни места. Те са повече, отколкото е необходимо. Има много хора, разбира се, за които е трудно да се намери работно място. Ясно е това.

    Но там усилието е съвсем специфично и то е свързано с поддръжка на индустрия, която е умираща, с което парадоксално обричаш хората, работещи там, защото те продължават да работят на същото място нещо, което няма да го има и то става с всяка година все по-зле и по-зле. Но освен това човек има нужда да вижда някакво бъдеще. Когато то е отчайващо, той става все по-отчаян всеки ден. Т.е. това е някаква страшна глупост, но такъв е светът, поне засега. При нас към момента ситуацията е идеална в тези два смисъла. Т.е. има достатъчно зарядни станции, има истинска конкуренция, която прави така, че хората, които предоставят зарядни станции, трябва да дадат добро, а не просто „Аз съм си взел тука едно място. Не работи. Нищо, той ще се оправи“.

    Как стои въпросът с товарните електромобили у нас?
    Малко са на брой. Зависи за кои товарни говорим, защото те са 3 – 4 категории. Т.е. вие като кажете товарен автомобил и аз веднага си представям ТИР.

    Аз пък си представям бус.
    А пък всъщност тези, които имат най-голямо значение са лекотоварните, тези, които ги наричат баничарки. Там има много. Те са част от тези 12 хиляди, за които казах – между 2 и 3 хиляди, но друго е по-съществено. Понеже много се говори за водород и водороден транспорт. Бъдещето е непредвидимо. Лично аз не вярвам във водородния транспорт, защото е технологично много по-сложно, отколкото си мислехме преди 20 – 30 години. Тоест традиционните производители на автомобили бяха заложили на това да се произвеждат водородни автомобили, защото тогава начинът на правене на автомобили най-малко се променя. Тоест огромните инвестиции в каросерия, в шаси, там са най-големите инвестиции, няма нужда да се правят отново.

    И те казаха: „Ние ще заменим петрола с водород“. Оказа се, че не е толкова семпло. Не може водородът изведнъж да се превърне в това, което се продава на бензиностанцията. В повечето случаи трябва да се смеси с газ. Тогава част от проблема не си го решил и така нататък, и така нататък. Тоест големите камиони за мен поне са (под) въпрос. Има опити за правене на електрическо задвижване. Има опити за оборудване на магистрали с непрекъснато зареждане. Не мога да отговоря на този въпрос. Понеже сега казах за транспорта. Със сигурност водородът ще има някаква роля в морския транспорт, защото там е гигантско и там икономически излиза.


    В Германия пуснаха водородни влакове миналото лято.
    Това щях да кажа. Влакове също. Няма съмнение. Но по принцип, вижте, това е също една много деликатна тема за навика тук повече на бизнеса, отколкото на хората. За бизнеса икономически е доста по-удобно и доста по-изгодно да са тирове и камиони, а не влак. Аз като по-краен защитник на хората и на природата, в тази последователност, смятам, че просто веднага бих прекъснал придвижването с камиони по шосетата, мигновено. Тук сюжетът за мен лично не стои, но разбира се, е част от частната инициатива, защото във влака е много по-трудно да има частна инициатива. Частната инициатива се опитва да смаже публичната. Хубавият пример за хората, които не знаят за това, е ликвидацията на трамваите в Америка в средата и в първата половина на миналия век от автомобилните производители и производителите на гуми.

    Къде е мястото на хибридите в зеления преход?
    Никъде.

    Трябва ли да прескочим тази стъпка?
    Хибридът е това, което казах преди малко за водородните коли. Той е опит на индустрията да не се променя радикално. Хибридът е едновременно безсмислен, едновременно вреден и едновременно по-неудобен. Защото един нормален автомобил, ако кажем, че има 3000 компонента в един електрически 1000, в един хибрид има 5000. 5000 е по-рисково за ремонти, отколкото 1000, нали това е съвсем очевидно.

    Необходими ли са законодателни промени в тази сфера?
    Труден въпрос. Ще ви кажа защо. Защото аз съм зам.-председател на комисията, която трябва да изготви закон. Това е по знаменития план с много пари в него. Има изготвен текст, ще има закон също. Той е елемент на плана, за да може да се използва този план, така че това ще се случи, няма съмнение. Народното събрание вече дебатира текстове. Тук сюжетът е по-фундаментален и той е, че в България са необходими, а и в света много по-малко промени в законите, отколкото се правят. 70 – 80% от законите в Европейския съюз и в Съединените щати не са написани в Народното събрание, дори не са написани в администрацията.

    Те са написани някъде другаде. Това се нарича с тази красива българска дума „лобистки“ закон. Това е стандарт. Нито казвам нещо добро, нито нещо лошо. Просто казвам, че не е нужно. Аз като зам.-председател на тази комисия съм се старал да намаля интереса на заинтересованите. Но в крайна сметка единствените хора, които знаят от какво има нужда, са заинтересованите. Трудно е, защото те са единствените, които знаят за какво става дума. И народните представители, включително в Европейския парламент, с лекота казват: „Ама вижте, ние нямаме компетентност“.

    Как стои въпросът с рециклирането на батериите от електромобилите?
    Белгийската компания Umicore, която беше с голямо присъствие в България в Пирдоп, е много голяма преработваща руди компания. Тя в момента има капацитет за преработка на 20 000 тона на година ми се струва. Тоест очевидно има решение. Това е пример за решение и според мен наличието на преработка на литиевите батерии е в пряка връзка с количеството бракувани електромобили.

    Тоест няма логика да се направи преработка от когото и да било, ако няма материал. Зад този въпрос не се крие никакво затруднение. Има нещо друго много полезно и то е – батерията не си губи капацитета изцяло, тя го губи постепенно и в момента, в който вече е бракуван автомобилът, тя продължава да има капацитет примерно 60% или 50%. Може да се каже, че не само е безплатна, ами някой може да плати, за да я вземе. И вземайки я, се създават едни големи халета и това се превръща в батерии, които съхраняват енергия. Това вече го има. По-същественият сюжет е производството. Не само в батериите се използват редки метали и други редки елементи. Tе са много използвани в различни компоненти в електрониката и съответно и в батериите. В Азия има предвидливост, дългосрочно мислене и там е инвестирано в добива на тези материали. В този смисъл Съединените щати и Европа са в някакво не много добро положение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 24 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 24 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 1 ден
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 1 ден
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ