неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    723 прочитания

    Българският стартъп Sofia2Go представи иновативно решение пред министри и експерти

    Националният съвет по храните към Министерство на земеделието и храните за пръв път включи в програмата си представители на бизнеса, които се борят с разхищаването на храна у нас
    13 октомври 2023, 10:05 a+ a- a

    Светослава Симеонова - основател на платформата Foody

    Проектът Foody на Sofia2Go допринася за намаляване на разхищението на храна и за опазване на околната среда, като спасява годна и качествена храна от изхвърляне. Foody работи чрез уеб приложение, което позволява на пекарни, магазини, ресторанти и производители да публикуват храна и хранителни продукти с отстъпка за крайните клиенти, които могат да я закупят онлайн, a след това да я вземат на място или да я заявят с доставка.

    По време на презентация пред Националния съвет по храните към Министерство на земеделието и храните основателят на Foody Светослава Симеонова направи призив към институциите и бранша за по-тясно сътрудничество между държавата, големия бизнес, стартъп екосистемата и гражданското общество. “Само чрез силна колаборация на няколко нива, можем реално да намалим разхищаването на храна и вредните въглеродни емисии, които се отделят именно в този процес”, допълни Симеонова.

    Тя получи уверението както на заместник-министъра по храните, така и на представители на организации като тази на общините, че вратите им са отворени за съвместни действия и дори приканиха компанията да се включи във вече съществуващи техни инициативи.

     "Като българи сме научени, че храна не трябва да се изхвърля и като нация сме ценители на добрия вкус и качествените продукти, които, за съжаление, понякога се разхищават. Именно за всички любители на добрия вкус и фудита създадохме уеб приложение, в което заведенията могат да публикуват вкусни оферти с намаление, а потребителите пазаруват онлайн с доставка или взимат на място от заведението закупените продукти. Ние сме повече от платформа за храна с отстъпка, а български стартъп с кауза и сме щастливи и мъничко горди, че именно от България започва началото си проект, отличен като социална иновация в цяла Европа", споделя Светослава Симеонова.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 дни
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 дни
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 2 дни
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 2 дни
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ