събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1672 прочитания

    Откриха първата регионална иновационна долина за биоикономика и храни в България

    Пловдивската иновационна долина вече има партньор от Белгия, с който ще създаде иновационен клъстер
    13 октомври 2023, 15:17 a+ a- a

    Министър-председателят Николай Денков участва в откриващото събитие на европейската инициатива за европейски иновационни долини. Над 200 са кандидатите от целия Европейски съюз, които са подали заявления да бъдат подпомогнати по тази програма. От България е одобрена като кандидат една иновационна долина. Тя е в областта „Продоволствена сигурност“ и е на сдружение „Регионална иновационна долина Пловдив за дълбоки технологии в биоикономиката и хранителните системи“, в което участват 84 партньори от Южен централен район.

    Пловдивската иновационна долина вече има партньор от Белгия, с който ще създаде иновационен клъстер в сферата на биоикономиката и хранителните системи.

    До март 2024 г. ще бъдат определени първите 100 регионални иновационни долини, които ще могат да получат финансиране от ЕС. Останалите ще получат сертификат и правото да кандидатстват за европейски средства на следващ етап.

    Регионалните иновационни долини насърчават комерсиализацията на науката в бизнеса и заздравяват академичния потенциал на България и на Европа. Също така ще осигурят свързаност и основа за развиване на иновации и оптимизиране на веригите за доставки. Това заяви в Пловдив министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в откриващата част на събитието за първата регионална иновационна долина за биоикомика и храни в България.

    Стойчева заяви, че страната разпознава биотехнологиите като ключови за развитието на биоикономиката. „Важно е да работим заедно, в екип с други държави и региони, за да можем да се изправим пред глобалните предизвикателства. Вярвам в потенциала на талантите на България и добре развитата технологична среда у нас, които са предпоставка за засилване на икономическия растеж“, каза министър Стойчева.

    Денков откри и новата сграда на Центъра по растителна системна биология и битехнологии в Пловдив, изграден по проекта PlantaSYST. През 2017 г. това е единственият научен проект от България, одобрен за европейско финансиране с цел създаване на върхови научни постижения в тази област. Днес това е водещ институт в региона и в България, специализиран в създаването на нови биологично чисти сортове на земеделски култури, устойчиви на суша и екстремни температури. В новопостроения научен комплекс функционират седем научни отдела, а учените и студентите разполагат с иновативен изследователски корпус от две секции – оранжерии, шест научни лаборатории, осем климатични стаи и 20 специализирани помещения с апаратура.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 1 ден
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 1 ден
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 2 дни
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 2 дни
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ