неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4938 прочитания

    Какво прави иновациите възможни?

    Вижте какво споделиха пред Economy.bg Едуард ван Енгеленбург (коуч по иновации), Светла Несторова (изпълнителен директор "Булстрад Живот") и Светлан Станоев (основател на The Business Institute)
    11 септември 2013, 17:08 a+ a- a

    Трима практици в областта на иновациите се събират в София на 25 септември, за да споделят опит и виждания. Фокусът на Innovation Talks е „Иновации и процеси: как създаваме иновации, как иновираме в процесите”.  Специално за Economy.bg Едуард ван Енгеленбург, Светла Несторова и Светлан Станоев отговориха на нашите въпроси преди събитието:

    Едуард ван Енгеленбург е коуч по иновации, комерсиализация и подобрения на процеси за цяла Европа в световния иновативен лидер 3М. Той е гост-говорител в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси.

    Г-н ван Енгеленбург, 3М е едновременно много голяма и много гъвкава компания. На пръв поглед тези две характеристики са трудно съвместими. Каква е магията?
    В 3М около половината продукта са на по-малко от години и привличат 33% от общите приходи. И така е отдавна. Истинската сила на нашите иновации е в хората, които носят тази култура. Тя означава висшият мениджмънт да насърчава екипа си за проучвания и продукти, които са далеч отвъд обичайните им отговорности. Да прави това въз основа на структуриран процес. Една от неговите цели е преодоляване на обичайните зони на комфорт - единственият начин за създаване на кардинално нови технологии.

    Светла Несторова е изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп”. Тя също е гост-говорител в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси.

    Г-жо Несторова, Вашата компания е част от един традиционно консервативен сектор. Какво провокира Вас и Вашия екип да иновирате в процесите? Какво го прави възможно при вас?
    В нашето непрекъснато ускоряващо се време, в което се случват все-повече събития и информационната наситеност нараства, успехът и силата е все по-малко функция на размер и мощ на компаниите и все повече зависи от тяхната гъвкавост и адаптивност. Това превръща иновацията в неизбежна част от живота ни днес и в бъдеще. Иновирането е естествен човешки порив. За да се случва обаче то изисква среда на среща, споделяне, сблъсък на идеи, знания и различни хора. Това предполага необходимостта от съответна култура в организацията, съответния набор от ценности, които позволяват възможност и пространство за появата на иновации.

    Светлан Станоев е основател на The Business Institute. Той е идеолог и старши фасилитатор в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси

    Г-н Станоев, едновременно практикувате иновации и обучавате практици на иновации. Тази област става все по-модерна, но все още има дискусии по темата какво е иновация, какво ги провокира, в кои области можем да очакваме да се развиват. Какво е Вашето мнение?
    Най-често основен катализатор, а и първопричина за иновация идва под натиска на външната среда - икономически фактори, ограничени ресурси, пазарно напрежение, акционери. Но ако „натиска отвън”, дава импулса, то наличието на култура и отношение, благоприятстващо иновациите, е нужната „почва” за развитие. В този ред на мисли добрите мениджъри имат сензори да улавят накъде духа вятърът, но и успяват навреме да „опънат платната” на техния бизнес, за да се възползват от промените. Някои постигат иновация в продукта, но други търсят иновацията в процесите и в бизнес модела. Това са области, които често са подценявани, когато става дума за иновации, но също така често точно те осигуряват устойчиво конкурентно предимство.

    Едуард ван Енгеленбург, Светла Несторова и Светлан Станоев са основните говорители на интерактивната дикусия Innovation Talks. Това е второто издание на събитието, организирано от Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. Ще се проведе на 25 септември от 28 ч. във Vivacom ArtHall, с предварителна регистрация за присъствие на събитието.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19