сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1587 прочитания

    Кубинските ваксини с над 90% ефективност

    Страната разработва няколко варианта на ваксини срещу Covid-19 като с местната Soberana 02 вече са имунизирани и деца над 2-годишна възраст
    24 ноември 2021, 16:51 a+ a- a

    Когато пандемията започна, Куба реши да не чака останалата част от света да разработи ваксини. Изследователи и управляващи бяха наясно, че 60-годишното икономическо ембарго на Съединените щати срещу страната, което не позволява на продукти, произведени в САЩ да се изнасят там, би затруднило Куба да се сдобие с ваксини и терапии. „Най-добре беше, за да защитим нашето население, да бъдем независими“, казва Висенте Верес Бенкомо, генерален директор на Института по ваксини „Финли“ (Finlay) в Хавана, цитиран от Nature.

    Така институтът Finlay и другите държавни биотехнологични центрове в Куба започнаха да разработват свои собствени ваксини срещу Covid-19 с надеждата, че поне една от тях ще бъде ефективна. Техният залог изглежда се изплаща: в препринт, публикуван на medRxiv, Верес Бенкомо и колегите му съобщават, че една от ваксините на института, Soberana 02, е повече от 90% ефективна за защита срещу симптоматична инфекция с Covid-19, когато се използва в комбинация със свързана ваксина. Важно е, че комбинацията изглежда е ефективна срещу високопреносимия вариант Делта на коронавируса (SARS-CoV-2), който предизвика скокове в хоспитализациите и смъртните случаи в целия свят и сега представлява почти всички случаи на Covid-19 в Куба.

    Към 18 ноември 89% от населението на Куба, включително деца на 2 години, е получило поне една доза Soberana 02 или друга кубинска ваксина, наречена Abdala, която се произвежда в Центъра за генетично инженерство и биотехнология (CIGB) в Хавана. Центърът съобщи през юли, че Abdala, ваксина с три дози, е била над 92% ефективна в клинични проучвания фаза III, които включват повече от 48 000 участници, но пълните резултати все още не са публикувани.

    Кубинската регулаторна агенция разреши ваксинации с Abdala и Soberana 02 за употреба при възрастни съответно през юли и август, а здравните работници започнаха да имунизират деца с двете ваксини няколко месеца по-късно. Страната започна да изнася двете домашно произведени ваксини за Венецуела, Виетнам, Иран и Никарагуа и поиска Световната здравна организация (СЗО) да ги одобри – важна стъпка към предоставянето им в целия развиващ се свят.

    При разработването на Soberana 02 групата на Верес Бенкомо използва съществуващата си технология за „конюгирана“ ваксина. Конюгираните ваксини на Finlay вземат протеин или захар от бактерия или вирус и го свързват химически с безвреден фрагмент от невротоксин-протеин от тетанусната бактерия. Комбинацията предизвиква по-силен имунен отговор, отколкото всеки компонент самостоятелно. Конюгирани ваксини срещу менингит и коремен тиф се използват по целия свят, а Куба имунизира децата с ваксина от този тип от години.

    Екипът на Верес Бенкомо адаптира технологията на конюгатна ваксина за справяне с Covid-19, като свързва протеина на тетанус-токсина с част, известна като рецептор-свързващ домен (RBD), от шипчестия протеин на SARS-CoV-2 (който помага на вируса да навлезе в клетките). След като повече от 14 000 души са получили две дози от ваксината в клинично изпитване фаза III, рискът на реципиентите от симптоматичен Covid-19 намалява със 71% в сравнение с този на плацебо група със същия размер - ефикасност, подобна на инжекциите, направени от Johnson & Johnson (J&J) в Ню Брънзуик, Ню Джърси, и AstraZeneca в Кеймбридж, Обединеното кралство.

    За да подобри тази защита, екипът на „Финли“ дава на участниците трета доза. Преди това изследователите са тествали препарат, наречен Soberana Plus, върху хора, които вече са болни от Covid-19, и са установили, че подобрява имунния им отговор. Така те прилагат Soberana Plus, която се основава само на RBD протеина, на друг набор от 14 000 участници, които вече са получили две дози Soberana 02, и откриват, че третата доза повишава общата ефикасност до 92,4%.

    Верес Бенкомо казва, че институтът Finlay може да произвежда 10 милиона дози Soberana 02 на месец. За да тестват допълнително ваксината, той и колегите му си партнират с Института „Пастьор“ в Техеран, за да проведат подобно изпитание с 24 000 души в Иран и очакват скоро да публикуват тези резултати.

    Ваксината Abdala на CIGB също прави големи крачки. Както при Soberana 02, технологията зад нея е адаптирана от съществуваща ваксина (за хепатит В) която Куба е разработила и използва от много години. Изследователите проектират дрождевите клетки, за да произвеждат част от RBD, различна от тази, използвана в Soberana 02, и след това пречистват протеина за използване в Abdala. Изследователят на CIGB Мерардо Пуйол Ферер казва, че 24 милиона дози са били приложени на 8 милиона души в Куба, давайки на изследователите голям набор от данни, с които да проследяват безопасността и ефикасността. Той казва, че екипът планира да публикува данните си по-късно този месец.

    Ваксините, базирани на протеин са по-лесни за съхранение, защото не изискват ултра ниски температури, както иРНК ваксините. Освен това е вероятно да имат много по-малко и леки странични ефекти от препаратите на J&J и AstraZeneca. Според публикуваните данни по-малко от 1% от участниците във фаза 3 клинично изпитване на Soberana 02 са вдигнали температура. Недостатъците на протеиновите ваксини са, че те се правят, използвайки различни видове клетки за производство на частите от протеина. За Soberana 02 например се използват яйчникови клетки от хамстери, което отнема повече време спрямо други методи. Освен това съществуват доказателства, че конюгатните ваксини, които използват тетанус-токсин протеин са по-малко ефективни при хора, които вече са имунизирани с такъв тип ваксини (например детската ваксина срещу менингит), отбелязва още Nature. 

    Верес Бенкомо казва, че е уверен в безопасността на ваксината, до голяма степен защото технологията за конюгирана ваксина се използва от десетилетия без големи проблеми. След като работи с нея, за да създаде ваксини за употреба при деца, екипът на „Финли“ също знае достатъчно за дозирането и страничните ефекти, за да се впусне в педиатричните изпитания на Soberana 02, които започнаха през юни. Близо 2 милиона деца в Куба са били ваксинирани досега и Верес Бенкомо казва, че непубликуваните данни показват, че ваксината е безопасна и ефективна.

    „Мисля, че това ще бъде полезно допълнение за целия свят“, казва Джон Грабенщайн, президент на консултантската компания за ваксини Vaccine Dynamics в Истън, Мериленд. „Всеки използва различен инструмент извън кутията с инструменти и почти всички работят.“ Той казва, че данните за Soberana 02 изглеждат солидни, но ще отнеме време, за да се определи колко дълго ще продължи имунитета, предоставен от ваксината.

    Междувременно Куба продължава със своята стратегия за разработване на ваксини срещу Covid-19. Soberana 01 на Finlay, която свързва шипчестия протеин със захар от бактерия, причиняваща менингит, а не протеина на тетанус-токсин, и Mambisa на CIGB, назална ваксина (бел.ред.: прилага се чрез впръскване в носа под формата на спрей), която съдържа същия RBD фрагмент, който се използва в Abdala, все още са в клинични изпитвания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    преди 6 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 6 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 9 часа
    преди 10 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 11 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване