петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9214 прочитания

    Няколко съвета за пълноценно пътуване

    „Забравете музеите, слейте се с местните и се помотайте безцелно из малките улички, за да намерите нещо ново - точно това, което все още не знаете”, казва писателят Паулу Коелю
    04 ноември 2014, 09:40 a+ a- a

    „Много отдавна за себе си разбрах, че да пътуваш, е най-добрият начин да учиш нови неща”, пише в блога си известният писател Паулу Коелю. И споделя кои са най-важните неща за едно наистина пълноценно пътуване. Вижте какво съветва той:

    Прескочете музеите 
    Може да ви прозвучи абсурдно, но според писателя, ако сте в чужд град, има много по-интересни неща, които да видите, отколкото да обикаляте музеите само защото се чувствате „задължени”. „Разбира се, музеите са важни, но изискват много време”, обяснява писателят.

    Слейте се с местните в кафене или бар
    Всъщност кафенетата и баровете (баровете, а не нощните клубове) са местата, където можете да усетите истинския ритъм на града според Паулу Коелю. Съветът му е да се слеете с местните, като си купите вестник и се насладите на питие, там, където те ходят, за да си побъбрят.

    Намерете за гид местен човек
    Най-добрият екскурзовод е някой, който живее на това място, знае всичко за него, но не работи в туристическа агенция. Писателят съветва да излезете на улицата и просто да зададете въпроса: „Къде е катедралата?”. Според него, ако първият човек не е много разговорлив, с малко търпение със сигурност ще попаднете на такъв, който с радост ще ви разкрие тайните на града.

    Пътувайте сами или само с половинката си
    Пътуването в група в друга държава означава да говориш собствения си език, докато правиш това, което водачът на групата реши да правите всички, и да отделяш повече време на клюките, които вълнуват групата, а не да се отдадеш на мястото, на което се намираш, казва Паулу Коелю. Затова, ако искате да опознаете друга страна, най-добре е да пътувате сами или само с половинката си.

    Не сравнявайте
    Целта на пътуването ви не е да докажете, че някои хора живеят по-добре от други. Целта ви е да разберете „как” живеят. Как се справят с действителността и на какво може вие да се научите от тях. „Затова не сравнявайте, казва писателят – не сравнявайте нищо, нито цени, нито стандарт на живот.”

    Не се страхувайте, че не говорите езика. Ще се разберете.
    „Дори и да не говорите езика, не се страхувайте”, казва Паулу Коелю. Той споделя, че е бил на много места, където без да знае и дума, винаги се е справял, получавал е помощ, съвет, дори е завързвал приятелства. Това, което съветва, е да се уверите, че ключът от хотела е у вас. Най-лошото, което може да ви се случи, е да се изгубите. Тогава дори и да не говорите езика, когато покажете името на хотела на шофьора на таксито, той ще знае точно къде да ви закара.

    Харчете парите си за нематериални неща
    Харчете парите си за преживявания: за билети, ресторанти, екскурзии. В днешния глобален свят и възможността да пазаруваш онлайн няма никакъв смисъл да купуваш твърде много неща. За които може и да се наложи да платите свръхбагаж.

    Не се опитвайте да видите целия свят за един месец
    По-добре е да останете в един град за около 4-5 дни, отколкото да посетите пет града за седмица. „Градът е като капризна жена – трябва време, за да бъде съблазнена и да се разкрие напълно”, казва писателят.

    И не забравяйте: пътуването е пътешествие!
    Много по-важно е да откриете църква, за която никой не е чувал, отколкото да отидете в Рим и да се чувствате „задължени” да посетите Сикстинската капела заедно с други хиляди крещящи туристи. Съветът на Паулу Коелю е да направите всичко възможно да не пропуснете Сикстинската капела, но не и за сметка на времето, което ще отделите, за да се помотаете безцелно из малките улички и да се насладите на удоволствие да потърсите нещо ново - точно това, което все още не знаете.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 7 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 7 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 10 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 11 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ