неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4621 прочитания

    Какво е общото между лидерството и разрешаването на заложнически кризи?

    Вижте коментара на Джордж Колризер, професор по лидерство и съветник на бизнес лидери от цял свят
    15 април 2014, 15:02 a+ a- a

    За паралелите между лидерството и разрешаването на заложнически кризи

    „Как се справяш с емоциите на хората?”. Този въпрос международният експерт по лидерство Джордж Колризер отправи към мениджърите, присъстващи на лекцията му в рамките на конференцията SEE Growth Summit 2014 в София.

    Като дългогодишен преговорящ при заложнически кризи на него често му се е налагало да разбира и разчита емоциите на хората. С 35 години опит като парламентьор зад гърба си Колризер се е сблъсквал с различни случаи. Те му дават основа за прокарването на паралели между разрешаването на заложнически кризи и успешното управление на хора в компании.

    „Това, което един преговарящ при заложнически кризи трябва да направи, е да създаде връзка с някой, който не е задължително да харесва. Трябва да изкове емоционална връзка и посредством нея да изгради диалог. Чрез диалога започва да разбира каква е мотивацията зад действията на взелия заложници. А мотивацията винаги е някаква загуба”, разказва Колризер. И допълва, че „в повечето организации действията на служителите също по-скоро са мотивирани от някаква загуба, отколкото от дадена облага”.

    Подчертава, че с разбирането на мотивите постепенно се постигат признания, стига се до преговори, предаване на оръжието и заложниците, приемане на последствията. Така се стига до успешно разрешаване на заложническите кризи в 95% от случаите. И всичко това се дължи на умението да променяш човешкото мислене без да използваш сила, отбелязва експертът.

    „Повечето лидери са твърде привикнали да използват властта си, за да накарат хората да свършат нещо. Те дори могат да прибягнат до използването на принудителни методи”, коментира Колризер. По думите му това е неработещо. Нужно е убеждение.

    „Лидерството не е да даваш заповеди. Винаги можеш да използваш властта си като шеф, но трябва да използваш неформалната си власт, властта, която имаш в резултат на това, че те ти вярват”.

    Според експерта, не е нужно да е насочено оръжие срещу теб, за да се чувстваш заложник. „Можеш да си психологически заложник на шефа си, на служител, на колега, на клиент, на доставчик, на съпруг, на деца, учители. Заложник си всеки път, когато се чувстваш безпомощен”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години