вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4618 прочитания

  Какво е общото между лидерството и разрешаването на заложнически кризи?

  Вижте коментара на Джордж Колризер, професор по лидерство и съветник на бизнес лидери от цял свят
  15 април 2014, 15:02 a+ a- a

  За паралелите между лидерството и разрешаването на заложнически кризи

  „Как се справяш с емоциите на хората?”. Този въпрос международният експерт по лидерство Джордж Колризер отправи към мениджърите, присъстващи на лекцията му в рамките на конференцията SEE Growth Summit 2014 в София.

  Като дългогодишен преговорящ при заложнически кризи на него често му се е налагало да разбира и разчита емоциите на хората. С 35 години опит като парламентьор зад гърба си Колризер се е сблъсквал с различни случаи. Те му дават основа за прокарването на паралели между разрешаването на заложнически кризи и успешното управление на хора в компании.

  „Това, което един преговарящ при заложнически кризи трябва да направи, е да създаде връзка с някой, който не е задължително да харесва. Трябва да изкове емоционална връзка и посредством нея да изгради диалог. Чрез диалога започва да разбира каква е мотивацията зад действията на взелия заложници. А мотивацията винаги е някаква загуба”, разказва Колризер. И допълва, че „в повечето организации действията на служителите също по-скоро са мотивирани от някаква загуба, отколкото от дадена облага”.

  Подчертава, че с разбирането на мотивите постепенно се постигат признания, стига се до преговори, предаване на оръжието и заложниците, приемане на последствията. Така се стига до успешно разрешаване на заложническите кризи в 95% от случаите. И всичко това се дължи на умението да променяш човешкото мислене без да използваш сила, отбелязва експертът.

  „Повечето лидери са твърде привикнали да използват властта си, за да накарат хората да свършат нещо. Те дори могат да прибягнат до използването на принудителни методи”, коментира Колризер. По думите му това е неработещо. Нужно е убеждение.

  „Лидерството не е да даваш заповеди. Винаги можеш да използваш властта си като шеф, но трябва да използваш неформалната си власт, властта, която имаш в резултат на това, че те ти вярват”.

  Според експерта, не е нужно да е насочено оръжие срещу теб, за да се чувстваш заложник. „Можеш да си психологически заложник на шефа си, на служител, на колега, на клиент, на доставчик, на съпруг, на деца, учители. Заложник си всеки път, когато се чувстваш безпомощен”.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 минути
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
  преди 37 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 20 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000