понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11005 прочитания

    Защо положителната нагласа е фундаментална за успеха?

    Вижте какво посъветва българските мениджъри професорът по лидерство Джордж Колризер
    28 април 2014, 10:15 a+ a- a

    За значението на положителния фокус

    „Забелязали ли сте, че някои хора винаги са фокусирани върху негативното? Те могат да намерят за какво да се оплакват и в най-добрата ситуация? Техният принцип е „Playing not to lose”. Те са загрижени повече за провалите отколкото за възможностите. Но има хора, които винаги са фокусирани върху положителното. Независимо какво се случва, те могат да намерят нещо позитивно”. С тези думи международният експерт по лидерство Джордж Колризер се обръна към мениджърите, присъстващи на лекцията му в рамките на конференцията SEE Growth Summit 2014 в София.

    И допълни, че независимо каква загуба изживявате, не бива да се превръщате в неин заложник. Вместо това можете да я превърнете във възможност. Така трябва да подходят и предприемачите според Колризер. Техният принцип трябва да бъде – „Playing to Win”. Това по думите му не са празни приказки, а добра бизнес практика.

    „Трябва да имате положителен подход спрямо клиентите, доставчиците, служители, за да сте успешен. Проучванията го потвърждават – положителният фокус е от фундаментално значение”, посочи Колризер.

    За съжаление обаче 80% от хората следват принципа „Playing not to lose”. Добрата новина е, че всеки може да промени фокуса си. „Може ли всички служители да са 100% фокусирани върху положителното”?, запита експертът. Отговорът според него е „да” и обикновено това зависи от лидера им. „Ако той е негативен, това се предава и на служителите и на поведението им”.

    По думите на Колризер фокусът предопределя състоянието ти, а състоянието – резултатите. „Ако аз се страхувам или съм гневен, това ще се отрази и на резултатите от работата ми”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 59 минути
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева