вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10998 прочитания

  Защо положителната нагласа е фундаментална за успеха?

  Вижте какво посъветва българските мениджъри професорът по лидерство Джордж Колризер
  28 април 2014, 10:15 a+ a- a

  За значението на положителния фокус

  „Забелязали ли сте, че някои хора винаги са фокусирани върху негативното? Те могат да намерят за какво да се оплакват и в най-добрата ситуация? Техният принцип е „Playing not to lose”. Те са загрижени повече за провалите отколкото за възможностите. Но има хора, които винаги са фокусирани върху положителното. Независимо какво се случва, те могат да намерят нещо позитивно”. С тези думи международният експерт по лидерство Джордж Колризер се обръна към мениджърите, присъстващи на лекцията му в рамките на конференцията SEE Growth Summit 2014 в София.

  И допълни, че независимо каква загуба изживявате, не бива да се превръщате в неин заложник. Вместо това можете да я превърнете във възможност. Така трябва да подходят и предприемачите според Колризер. Техният принцип трябва да бъде – „Playing to Win”. Това по думите му не са празни приказки, а добра бизнес практика.

  „Трябва да имате положителен подход спрямо клиентите, доставчиците, служители, за да сте успешен. Проучванията го потвърждават – положителният фокус е от фундаментално значение”, посочи Колризер.

  За съжаление обаче 80% от хората следват принципа „Playing not to lose”. Добрата новина е, че всеки може да промени фокуса си. „Може ли всички служители да са 100% фокусирани върху положителното”?, запита експертът. Отговорът според него е „да” и обикновено това зависи от лидера им. „Ако той е негативен, това се предава и на служителите и на поведението им”.

  По думите на Колризер фокусът предопределя състоянието ти, а състоянието – резултатите. „Ако аз се страхувам или съм гневен, това ще се отрази и на резултатите от работата ми”.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 16 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 18 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 21 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис