четвъртък, 24 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1944 прочитания

  За какво да внимаваме, когато презентираме?

  Вижте полезни насоки как да избегнете някои от най-често срещаните грешки
  02 юли 2018, 17:07 a+ a- a

  За изнасянето на успешна презентация няма универсална рецепта. Повечето експерти подчертават необходимостта от добра подготовка, задълбочени познания по презентираната тема и съобразяване с аудиторията. По-малко внимание като че ли се обръща на допусканите грешки. Ето някои от най-често срещаните:

  Прекалено много текст
  Наличието на прекалено много текст в презентацията ви стимулира аудиторията да гледа на нея като на вестник и вместо да ви слуша, просто да чете. Добра практика е оставянето на кратки точки и комбинирането с повече изображения и графики.

  Суха информация
  Споделянето на някоя друга шега не е признак за липса на професионализъм, дори напротив – желателно е. В противен случай рискувате аудиторията ви да се чувства като на лекция по старогръцки. Добра практика е вмъкването на конкретна лична история в подкрепа на изнесените данни.

  Показване на очевидното
  Повечето хора се отегчават, когато слушат информация, която е общоизвестна. Ако все пак трябва да поднесете такива данни, добра практика е да ги разгледате в по-широк контекст и да обърнете внимание на последствията от тях. 

  Лош подбор на графики и изображения
  Освен че уморява окото,  различният стил на графиките в една презентация отвлича вниманието на аудиторията. Така съдържанието на графиките остава на заден план. Същото важи и за снимките и изображенията. Добра практика е придържането към един стил при подбора на графики и изображения.

  Правописни грешки
  Всичките ви усилия могат да потънат в грозната сянка на няколко правописни грешки. Най-често това са букви с разменени места, пълен/кратък член, двойно „н“. Добра практика е да помолите друг човек да погледне написаните от вас текстове, преди да презентирате.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  София обсъжда с Берлин присъединяване към платформата Start Alliance
  Целта на Start Alliance е да подпомага глобалния растеж на стартъпите
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Джак Ма: Технологиите могат да доведат до трета световна война
  Винаги наемам хора, които са по-умни от мен, отбеляза основателят на Alibaba
  преди 3 часа
  Протест на гръцките фермери блокира днес ГКПП „Кулата"
  Възможно е образуване на колони от чакащи автомобили