неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1504 прочитания

    Марги Енсин е новият президент на Американския университет в България

    Тя е световноизвестен учен
    08 август 2023, 16:29 a+ a- a

    Американският университет в България (АУБ) назначи д-р Марги Енсин за президент на акредитираното в САЩ и ЕС висше учебно заведение.

    „Много се радвам, че ще работим с такъв опитен администратор и световноизвестен учен като Марги Енсин“, заяви председателят на Настоятелството на АУБ Майкъл Марвин. „Изключителният опит на д-р Енсин от предишните ѝ три поста като президент на висши училища я поставя в уникална позиция да ръководи университета през този ключов етап от неговото развитие. С непоколебима увереност в нейното лидерство вярвам, че ще достигнем нови висоти и успешно ще осъществим амбициозния си 5-годишен стратегически план за въздействие и растеж.“

    Д-р Марги Енсин разполага с богат опит на ръководни позиции. Тя е вдъхновяващ лидер, доказан професионалист по набиране на средства и изключителен комуникатор. Била е президент на колежа „Дикинсън“ в САЩ и на Американския университет в Нигерия (AUN) в щата Адамава. Преди да се присъедини към АУБ, тя е президент на Международния университет на Съединените щати в Африка (USIU-A) в Найроби, Кения. Под нейно ръководство USIU-A отбелязва значителен ръст в броя на записаните студенти и набирането на средства, както и възход на иновациите и ангажираността на общността.

    „За мен е чест да бъда новият президент на АУБ в такъв важен момент за университета. Очаквам с нетърпение да работя активно с всички преподаватели, студенти и служители, за да утвърдя решаващата роля на висшето училище в страната и в региона“,  заяви д-р Енсин.

    Настоящият президент на АУБ, д-р Дейвид Р. Еванс, обяви, че ще се завърне в САЩ след края на мандата си на 31 август. „Бих искал да изразя сърдечната си благодарност към д-р Еванс за изключителния му принос към университета“, каза Майкъл Марвин. „В продължение на четири години той се превърна в обичана и много уважавана фигура сред цялата университетска общност. Сред безбройните значими постижения по време на президентството на д-р Еванс са неговите забележителни ръководни умения по време на глобалната криза, причинена от COVID-19, осигуряването на безопасността и благополучието на цялата общност на университета и изграждането на една по-силна и по-единна институция. Нещо повече, под негово ръководство станахме свидетели на значителния успех в усилията на университета за набиране на средства и на съществени подобрения в академичната програма както в Благоевград, така и в София. “

    Новият президент д-р Енсин ще встъпи в длъжност на 1 септември 2023. Тя ще бъде десетият президент на Американския университет в България (АУБ).

    Д-р Енсин е уважаван учен в областта на развитието, африканистиката и благодарение на опита си в Руанда, също по въпросите на геноцида, управлението и демокрацията. Автор и редактор е на шест книги, сред които „Руанда: история, надежда и сблъсък с геноцида. Дехуманизация, отричане и стратегии за превенция“. Името ѝ личи сред редакторите на неотдавнашния специален брой на Peace Review, посветен на религията във войната и мира в Африка, а наскоро стана съавтор на книгата „Транзакционна радио инструкция: подобряване на резултатите от образованието на деца в конфликтни зони“. Нейната книга „Заеми от частни банки за развиващите се страни: модел на кредитиране чрез изкуствен интелект“ е иновативна работа, в която се използва изкуствен интелект в социалните науки. В Нигерия тя създава университетски център на Premium Times, голям онлайн вестник, посветен на развитието и демокрацията.

    Д-р Енсин изнася презентации на Световния икономически форум, по време на срещите на държавните глави на Общността на нациите, пред Фондацията на търговската камара на САЩ и Американския съвет по образование. Докладвала е пред Конгреса на САЩ по въпросите за глобалното образование, международните отношения и чуждестранната помощ. Д-р Енсин многократно дава интервюта за BBC и CNN, а нейни статии са публикувани в The Washington Post, The Philadelphia Inquirer, The Hill, The Chronicle of Higher Education, Inside Higher Ed, The Army Times, The Huffington Post, Hechinger Report и др.

    Нейната забележителна кариера на преподавател и академичен администратор я отвежда в Колумбийския университет, университета „Джорджтаун“, университета „Тулейн“ и Тихоокеанския университет, където е била декан на Факултета по международни изследвания и заместник-ректор, преди да поеме първия си президентски пост.

    Д-р Енсин получава бакалавърска степен от „Ню Колидж“ във Флорида и докторска степен по международна политическа икономика от университета на Мериленд с дисертация на тема „Изкуствен интелект и икономика“. Тя е изключително горда с дъщеря си, Катрин Аронсън-Енсин, която завършва докторантурата си през 2022 г. и понастоящем е заместник-директор на отдел „Изследвания и оценка“ в организацията Jumpstart for Young Children.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 дни
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 дни
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ