петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7668 прочитания

  Бизнес лидерите в България: Любомила Андонова, Ocean Investments

  Уповавам се на екипа си и именно това ме кара да вярвам в успеха, казва Любомила
  21 март 2024, 13:02 a+ a- a

  Любомила Андонова - Финансов Директор в групата от компании на Ocean Investments. Снимка: Личен архив

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се с Любомила Андонова - Финансов Директор в групата от компании на Ocean Investments.

  Ocean Investments e инвестиционен холдинг, чиято бизнес насоченост е фокусирана върху стартъпи на идейна фаза в сферата на сигурността и  киберсигурността, дигиталното здраве и недвижимите имоти. Целта на Ocean Investments е промяна на екосистемата и качеството на живот в България, посредством партньорство с останалите фондове, инвестиционни компании, асоциации и участници в нея. Мисията на компанията е да идентифицира и подкрепя смелите предприемачи със силни идеи, като им помогне да реализират визията и плановете си за растеж.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно. 
  Смея да кажа, че при мен осъзнаването с какво искам да се занимавам, дойде на по-късен етап. В тинейджърските си години гледах един интересен сериал - „Градът на капитала“ за брокери на фондовата борса, ежедневието им беше динамично и вълнуващо и това много ме привлече. Така избрах инвестиционните финанси и тъй като през 90-те години в България все още нямаше особено развити такива, а и дори не съществуваше фондова борса, се насочих към Холандия и по-точно Университета в Маастрихт, където системата на обучение е базирана върху изграждане на практически умения. Именно елемента на създаване на реална професионална опитност и възможността за прилагане на теорията в практиката отчитам като най-ценното в един образователен процес.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Същото. Благодарна съм за направения избор, чрез който съм научила много. Финансите са многопластови и дават широкомащабен поглед. На база на това могат да се развиват много лесно други насочености. Въпреки че винаги съм си имала и интерес и към изкуството и историята, като с тези хуманитарни теми балансирам математическата природа на финансите.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Докато учех първото си висше образование, реших че трябва да си намеря постоянна работа. Започнах като търговски агент в една компания, която се занимаваше с преработка и търговия на златоносен концентрат. Тогава отговарях за комуникацията с чуждестранните доставчици, контрагенти, издаване на банкови гаранции, митническо освобождаване на стоки, транспорт. Беше особено вълнуващо за един 20-годишен човек и научих много. Истината е, че всяка една смяна на позиция или компания, разширява кръгозора. Добиваш обща култура и професионални качества и засилваш емоционалната си интелигентност.  

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Най-ценното в професионалния ми път дотук е, че успях да открия своето работно семейство и тези 14 години в Ocean Investments го доказват. Ненапразно го наричам „семейство“. Думата произлиза от „семе“ и това, което бих приела за професионален успех, е, ако съм успяла да засадя семе в семейството на Ocean, което да даде красиви плодове.    

  Как започнахте в настоящата компания? 
  Това е интересна история, бях на кръстопът дали да развивам собствен бизнес, или да продължа да градя корпоративна кариера. Попаднах на обява за групов финансов директор на холдингова структура и кандидатствах. Така стартира серия от опознавателни срещи, интервюта и задачи. Те продължиха цели 9 месеца, беше епично. Преди да стартираме такова професионално партньорство, и за двете страни беше важно да вземем информирано решение. Изглежда, че добре сме се справили в преценката, защото вече 14 години работим успешно и сме щастливи от взаимодействието си.  

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Отговорностите ми днес са на първо място да поддържам добро здраве, за да мога да съм полезна на себе си и останалите. В професионален план – да изградя самостоятелен екип, който да развива бизнес идеите на икономическата ни група. В личен план – да докажа на моя син-тинейджър, че няма непостижими неща.

  Любомила Андонова е част от екипа на Ocean Investments повече от 14 години. Снимка: Личен архив

  Какво Ви мотивира?
  В професионален план най-силно ме мотивира знанието, че не съм сама в предизвикателствата, които посрещам. Припомням си, че съм част от задругата на Ocean Investments и не се притеснявам да падам. За всички тези години съм установила, че едно падане ни прави не само по-силни, но и по-обогатени, винаги се появява една протегната ръка, която да поемеш с благодарност, и която да те измъкне от ситуацията. Уповавам се на екипа си и именно това ме кара да вярвам в успеха. Тази взаимност ме мотивира ежедневно. 

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  За мен е много важно да привличаме хора с изградена ценностна система, която е в съответствие с изградените в Ocean Investments корпоративни ценности. Със стремеж и желание за развитие не само в професионален план, но и в личностен. Мотивирани, целенасочени и с развито чувство на емпатия.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно компания? 
  За мен е важно, ние, хората, да не се взимаме насериозно и да осъзнаваме, че всички сме равни. Дошли сме по еднакъв начин на този свят и еднакво ще си отидем, без значение какви роли изпълняваме в личния или професионалния си живот. Затова е много важно като лидери да запазим своя реализъм и човечност. Трябва да притежаваш добра дисциплина и самосъзнание. Важно е да си подреден. Това помага за управлението на хаоса, в който постоянно ни въвличат ежедневните ситуации. Добре е да осъзнаваш и наблюдаваш своите емоции и реакции, да анализираш силните и слабите си страни, да познаваш добре себе си. От изключителна важност е един лидер да развива емоционалната си интелигентност,  тя е основополагаща за изграждане на взаимоотношенията с хората и екипа.  

  Иначе ако се фокусираме върху ролята на жената мениджър, ние несъмнено притежаваме своите скрити оръжия. Докато мъжете са фокусирани стратези, ние съумяваме да жонглираме между различните задачи и това ни помага. Важно е да ползваме интуицията си и да се осланяме на нея. И не на последно място - способността да даряваме любов, тя е част от женската ни енергия и омекотява взаимоотношенията с хората.  

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
  От гледна точка на професионални задачи и изпълнението им, никога не съм изпитвала затруднения. Имало е натоварени периоди, но не съм чувствала служебните си ангажименти като тежест. Основното и най-голямо предизвикателство за мен през годините е било работата с хората. Всеки член на екипа е със собствена индивидуалност, различно ниво на професионализъм, характер и работна етика. Много е важно да съумееш да проявиш разбиране и да намериш правилния подход към всеки, да го предразположиш и да създадеш една истински позитивна среда на работа.  

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих направила компромис с избора на средата, в която се развивам професионално, както и с хората, които ме заобикалят.

  И точно затова за мен едно от най-важните неща е средата, в която растеш не само като роля, а и като личност.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Не бих променила нищо. Вярвам, че това, което идва в живота ни е с причина и ситуациите, които посрещаме ни помагат да се превърнем в стойностни и опитни хора и да учим уроци. Именно изваждането от зоната на комфорт ни кара да се развиваме.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на ОУШЪН ИНВЕСТМЪНТС ЕООД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  Зорница Узунова, tbi bank
  Деси Костова, myPOS
  Владимир Борачев, Менторис
  Рени Миткова, ЕОС Матрикс
  Димчо Димчев, карго-партнер
  Франк Кванте, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Михаела Юзирова, Кофас

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 5 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 10 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 10 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 12 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект