петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5927 прочитания

    LEGO® SERIOUS PLAY® плюс обучение за ефективна комуникация

    Повече за обучението разказват Димитър Стоев и Боян Шанов - преподаватели с дългогодишен опит
    30 април 2024, 14:37 a+ a- a

    Боян Шанов - обучител с дългогодишен опит в провеждането на технически и лидерски обучения (вляво), и Димитър Стоев - фасилитатор по метода LEGO® SERIOUS PLAY®

    Димитър Стоев - фасилитатор по метода LEGO® SERIOUS PLAY®, и Боян Шанов - обучител с дългогодишен опит в провеждането на технически и лидерски обучения, са свикнали с първоначалното недоумение и скептицизъм, всеки път когато разказват на някого за комбинацията LEGO® SERIOUS PLAY® плюс обучение за ефективна комуникация. Звучи като игра, за която не бихме отделили време покрай всичките си ежедневни отговорности, съчетана с до болка познатото представяне на добри, но незнайно как приложими практики по абстрактна тема. Потърсихме Димитър и Боян, за да разкажат повече за обучението и да разсеят съмненията.

    Вече изпробвали този необичаен формат и осъзнавайки положителния му краен резултат, Димитър и Боян обединяват сили, за да комбинират ползите от LEGO® SERIOUS PLAY® и споделянето на експертно знание. Така, двамата създават обучението „Основни принципи на ефективната комуникация с интегрирани LEGO® SERIOUS PLAY® сесии“, което ще се проведе на 15 май 2024 г. (сряда) от 9.30 до 16.30 ч. в семинарната зала на ГБИТК. 

    Форматът на обучението редува теория, представена под формата на лекции и дискусии, с практически сесии за идейно моделиране по работните теми на курса с помощта на LEGO® SERIOUS PLAY®. Обучението е подходящо за ръководители и служители, собственици на бизнес, HR и PR експерти, чиято роля изисква особено интензивна комуникация с хора.

    Как работи?

    Използваният в обучението метод LEGO® SERIOUS  PLAY® е процесно-ориентиран инструмент за визуализиране на абстрактни идеи и синтезирането на основните им елементи чрез триизмерни модели. Според Димитър методът е доказано ефективен на организационно, екипно и индивидуално ниво. 

    Фасилитаторът приканва участниците да пресъздадат модели на своите идеи с помощта на многообразните елементи LEGO® и след това да ги представят на останалите участници. Така, чрез иницииране на дискусии, фокусирани върху присъстващите модели, фасилитаторът осигурява на участниците психологически комфорт за изразяване, без страх от личностна критика. 

    Как да постигнем ефективна комуникация?

    От разговорите си с Димитър, Боян разбира, че методът е нагледен пример за ефективна комуникация, при която опознаването и по-нататъшното използване на чуждия модел на мислене е ключов етап от процеса на общуване. Той споделя, че често в стремежа си да бъдем ефективни комуникатори се фокусираме върху посланието и съдържанието, но пренебрегваме наличието на вече изградени ментални модели у събеседниците ни. И затова често оставаме грешно разбрани. 

    Дори когато се вгледаме в любимите ни примери за харизматични и успешни комуникатори, ще забележим, че тези хора до голяма степен използват предпочитаните от нас изразни средства. За тихия и спокоен човек, най-вероятно добрият пример няма бъде гръмогласният и изпълнен с енергия идол на всички екстроверти, а по-скоро учтивият мъдрец, притихнал с усмивка. Затова не бихме говорили за един модел или стил на комуникация, а по-скоро за нуждата от гъвкавост, така че събеседниците взаимно да се адаптират към стила на общуване и характера на другите. 

    Подобно напасване изисква на първо време доста сетивно внимание и усет към чуждите характери. На този етап са полезни познания за типичните поведенчески модели, емоционална интелигентност, разчитане на езика на тялото и на микроизраженията на лицето.

    Адаптиране на стиловете

    Вече разпознавайки моделите на събеседниците ни, следващата стъпка в ефективната комуникация е адаптирането към предпочитаните им стилове и емоцията им. В това отношение много полезни са техниките, използвани от психотерапевтите, коучинг специалистите и високорисковите професии, свързани с опазването на реда. Тези методи се използват ефективно и в общностите, занимаващи се с невро-лингвистично програмиране (НЛП) и хипнотерапия. Колкото и да е неприятно, това са основните инструменти за влияние на ловките манипулатори и мошеници, за които ефективната комуникация е изкуство, осигуряващо им прехрана. Цялото това знание е приложимо във всички аспекти от живота – от корпоративното послание към служителите или клиентите до разговора с приятели в парка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 18 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 18 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 18 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 21 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента