четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13957 прочитания

    Заплатите през 2013?

    Планират ли компаниите увеличение на възнагражденията и кои са най-важните фактори, които вземат предвид работодателите – вижте коментарите на AIMS Human Capital Bulgaria, ConsulTeam Human Capital Bulgaria и Entalent Talent Management Consultancy
    19 декември 2012, 18:36 a+ a- a

    Преди 2009 реалното увеличение на заплатите в България бе по-голямо от планираното от компаниите. След началото на кризата обаче посоката се обърна, като тази тенденцията продължава и до днес. Това показват резултатите на консултантските компании, които правят проучвания за нивата на възнаграждения в България, които представиха на есенния HR форум „И парите имат значение”, организиран от  Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси – БАУРЧР, и „Кариери”, със съдействието на Jobs.bg

    Вижте какви са прогнозите за промените в нивата на възнагражденията през 2013 в България и най-важните фактори, които вземат предвид работодателите:

    Прогнозите на ConsulTeam Human Capital Bulgaria са, че през 2013 възнагражденията на висшия мениджмънт ще бъдат увеличени с 5%. Планираният ръст за заплатите на останалите служители на ниво мениджмънт, специалисти и оперативните служители е около 4%. „Преди кризата компаниите прогнозира по-ниски числа и увеличаваха с по-големи проценти, по време на кризата ролите се промениха. Моята надежда за 2013 е поне да се изравнят планираните и реалните увеличения”, коментира Стела Димитрова, продуктов мениджър в ConsulTeam Human Capital Bulgaria.
    Според Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital Bulgaria, разликата във възнаграждението между столицата и останалите градове на страната ще нарасне. Очакванията са през 2013 да продължи пазарният натиск върху незаетите в момента, а тенденцията все повече добре квалифицирани и мотивирани българи от чужбина да се връщат, да продължи. „Също очакваме износът на услуги и продукти да продължава да бъде структуроопределящ за нивата на възнаграждение и стабилността на работните места, а бонусите да бъдат все по-обвързани с реалните постигнати резултати”, коментира Мария Шишкова. Наблюденията й показват, че тенденцията за увеличаване на заплатите в порядък около 5% е трайна за последните няколко години и ще продължи. „В Германия тази година планираният ръст на възнагражденията е 3,8% и това е най-голямото увеличение за последните няколко години, така че приближаваме се към Германия”, коментира още Мария Шишкова.
    Традиционните системи за възнагражденията, които се базират на нивото в йерархията, стават все по-неприложими в новата реалност, смята Борислав Игнатов, изпълнителен директор на Entalent Talent Management Consultancy. „Възнаграждението в организациите преследва три основни цели - ангажираност, задържане и привличане на таланти. Традиционните системи на възнаграждение започнаха да задържат постигането на тези цели и големите международни организации стигат до извода, че за да постигат ангажираност и задържане, трябва да възнаграждават по различен начин различните сътрудници на организацията”, обясни Борислав Игнатов. Резултатите от проучването, което компанията е направила, показват, че вече 45% от компаниите възнаграждават служителите си не според йерархичните нива в организацията, а ги разделят на различни категории сътрудници – критични за организацията хора, служители с високо представяне и сътрудници.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места