петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3862 прочитания

  Прегаряне по върховете

  Мнозинството мениджъри страдат от професионално прегаряне
  09 май 2013, 11:00 a+ a- a

  Когато стане дума за професионално прегаряне, дискусията обикновено е по отношение на служителите. За професионално прегаряне на мениджъри обаче рядко се говори и фирмите игнорират този проблем. А той е реален. Около 96% от висшите ръководители се чувстват изчерпани до известна степен, а една трета твърдят, че са крайно изтощени, според проучване на Harvard Medical School, цитирано от The Wall Street Journal.

  Някои лидери действително работят до точка на пълно изтощение, в която се виждат принудени да си вземат отпуск поради „крайна умора“. И все пак рядко ще видите корпоративен директор, който да замине на едномесечна ваканция. Мнозина мениджъри твърдят, че всеки признак на умора или изтощение би повлиял на хората под тях и затова не си позволяват да имат лоши дни. Вместо да признаят проблема, те го прикриват или игнорират. Business Insider дава полезни съвети как да се справят с него:

  1. Лидерите нямат „термостат“,  който да покаже кога са достигнали ръба, така че е важно както те, така и хората около тях да бъдат нащрек за знаците, които показват това. Те могат да бъдат липса на концентрация, раздразнителност, пропуснати оперативки, които в крайна сметка водят до загуба на продуктивност и „тичане на място“.

  2. Лидерите трябва да осъзнаят, че компанията трябва да оцелява и без тях. Ако те не могат да си позволят една седмица или един месец отпуск, без нещата да се разпаднат в тяхно отсъствие, трябва да преосмислят авторитарния си стил на управление.

  3. Лидерите трябва да се научат да делегират. Има определени функции, в които действително не могат да бъдат заменени, като поставянето на подпис върху важен документ например, но за останалите е добре да обучат своите подчинени.

  4. Очевидно продължителна ваканция е необходима, но понякога и вземането само на половин ден почивка или дълъг уикенд след натоварено бизнес пътуване, също помага. Добрият сън, здравословната храна и редовните тренировки също облекчават симптомите на професионалното прегаряне.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 22 часа
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  преди 2 дни
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton