понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3399 прочитания

  Прегаряне по върховете

  Мнозинството мениджъри страдат от професионално прегаряне
  09 май 2013, 11:00 a+ a- a

  Когато стане дума за професионално прегаряне, дискусията обикновено е по отношение на служителите. За професионално прегаряне на мениджъри обаче рядко се говори и фирмите игнорират този проблем. А той е реален. Около 96% от висшите ръководители се чувстват изчерпани до известна степен, а една трета твърдят, че са крайно изтощени, според проучване на Harvard Medical School, цитирано от The Wall Street Journal.

  Някои лидери действително работят до точка на пълно изтощение, в която се виждат принудени да си вземат отпуск поради „крайна умора“. И все пак рядко ще видите корпоративен директор, който да замине на едномесечна ваканция. Мнозина мениджъри твърдят, че всеки признак на умора или изтощение би повлиял на хората под тях и затова не си позволяват да имат лоши дни. Вместо да признаят проблема, те го прикриват или игнорират. Business Insider дава полезни съвети как да се справят с него:

  1. Лидерите нямат „термостат“,  който да покаже кога са достигнали ръба, така че е важно както те, така и хората около тях да бъдат нащрек за знаците, които показват това. Те могат да бъдат липса на концентрация, раздразнителност, пропуснати оперативки, които в крайна сметка водят до загуба на продуктивност и „тичане на място“.

  2. Лидерите трябва да осъзнаят, че компанията трябва да оцелява и без тях. Ако те не могат да си позволят една седмица или един месец отпуск, без нещата да се разпаднат в тяхно отсъствие, трябва да преосмислят авторитарния си стил на управление.

  3. Лидерите трябва да се научат да делегират. Има определени функции, в които действително не могат да бъдат заменени, като поставянето на подпис върху важен документ например, но за останалите е добре да обучат своите подчинени.

  4. Очевидно продължителна ваканция е необходима, но понякога и вземането само на половин ден почивка или дълъг уикенд след натоварено бизнес пътуване, също помага. Добрият сън, здравословната храна и редовните тренировки също облекчават симптомите на професионалното прегаряне.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 8 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 9 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 10 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 11 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи