петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2829 прочитания

  Силата на „Съдържа:” и „Без:”

  Вижте как готовността на потребителите да закупят даден продукт се влияе от означенията върху етикета
  31 октомври 2013, 08:26 a+ a- a

  Вземате продукт от рафта и вероятно правите бърза справка: ГМО...глутен.. оцветители..консерванти? Списъкът е дълъг. В стремежа си към по-здравословен начин на живот потребителите стават все по-избирателни към хранителните продукти, които купуват.

  От маркетингова гледна точка това поставя на преден план въпроса какво да включва етикетът. Означаването на съдържанието оказва силно влияние върху готовността на потребителите да закупят продукта, потвърждава и ново проучване, публикувано в икономическия журнал на Оксфорд.

  В ЕС, ако дадена ГМО съставка се съдържа в продукта в по-голямо съотношение от 0.9%, това трябва да бъде обозначено на етикета.

  Учените провеждат серия от експерименти с 361 души на средна възраст 42 години, над половината от които твърдят, че се хранят здравословно. Те изследват поведението на участниците спрямо продукти, които съдържат дадени съставки, обработени са по определен начин или при производството им са използвани специфични вещества. В обхвата на проучването влизат ГМО, облъчени храни, трансмазнини, хормони за растеж, антибиотици, високофруктозен царевичен сироп.

  Повечето от държавите членки на ЕС позволяват облъчването на храни. Обозначаването, че храните са облъчени, е задължително.

  Готовността на потребителите да платят за даден продукт нараства с 33%, ако на неговата опакова е посочено, че „не съдържа” съставка, за която потребителите разполагат с негативна информация. В обратния случай, когато на етикета е посочено, че „съдържа” същата съставка, отрицателният ефект е още по-голям, сочат резултатите.

  В ЕС добавянето на антибиотици в храната и водата на животните като превантивна мярка е забранено.

  Учените откриват, че готовността на потребителите в САЩ да платят за даден продукт е два пъти по-голяма, когато не знаят, че той е забранен в ЕС. Най-изненадващият резултат обаче е, че потребителите са по-склонни да платят за продукт, когато на етикета е посочено, че съдържа дадена съставка и те разполагат с информация за рисковете при нейното консумиране, отколкото когато тази информация липсва върху етикета.

  В ЕС храните, съдържащи някои специфични изкуствени оцветители, трябва да имат върху етикета предупреждение, че могат да имат негативен ефект върху активността и концентрацията при децата. Подобно изискване има към: Е110; Е 104; Е122, Е129; Е102; Е124 – забранен в САЩ

  Така като извод се налага, че за хранително-вкусовата промишленост е по-добре при законови изисквания на етикета да бъдат посочени всички съставки, за онези от тях, свързани с определени рискове да се предоставя допълнителна информация. По този начин ще бъде смекчен негативният ефект върху търсенето.

  Потребителите са средно 23-28% по-склонни да закупят продукт без ГМО, отколкото негов еквивалент, сочи друго проучване. То обхваща данни за 57 продукта в 12 държави. Според трето изследване пък, ако попаднат на етикет, на който пише „без хормони за растеж”, потребителите са значително по-малко склонни да закупят конкурентен продукт без същото обозначение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 15 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния